OKUMAK GÜZEL DE OKUTMAK BİR BAŞKA

İbradı Antalya’nın nüfus bakımından en küçük ilçesi. İklim olarak soğuk ama son derece sevimli bir ilçe.

Haberin Devamı

Haber amaçlı birkaç kez ama kısa süreli İbradı’da bulundum. Bugüne kadar da siyasi konular hariç gündeme geldiğini de hiç görmemiştim.
*
İlçenin il kez farklı bir konuyla gündeme gelmesini sağlayan kişi daha 25 yaşında genç bir kütüphaneci olan Oğuz Kuru.
*
OKUMAK GÜZEL DE OKUTMAK BİR BAŞKA
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açtığı kütüphaneci sınavını kazanıp yaklaşık 1 yıl önce İbradı İlçe Halk Kütüphanesi’ne kütüphaneci olarak atanmış.
*
İlçe kütüphanesi deyince aklınıza öyle binlerce kitabın bulunduğu devasa bir yer gelmesin. Belediyenin 2 katlı ek hizmet binasının alt katına ilçe kütüphanesi denip tabela asılmış.
*
Tabii nüfus ve kitap okuyan kişi az olunca ilçe halkı bile burada bir kütüphane olduğunu unutmuş.
*
Oğuz göreve başlar başlamaz yeni fikirler, yeni projelerle yerel yöneticilerin kapısını çalmış. İlçede 7’den 70’e herkesin kitap okuması için adeta seferberlik başlatmış.
*
Hatta ‘Kâinatın Başkenti: İbradı Okuyor Projesi’ ile 14 gün arayla perşembe günleri İbradı ilçesinin kırsal mahallelerine gezici kütüphane hizmeti götürmüş.
*
Sonra ne mi olmuş? Ormana, Ürünlü ve Başlar mahallelerindeki 82 vatandaş bu kütüphaneye üye olmuş, 237 kitap ödünç verilmiş. Hatta Kütüphane Haftası’nda o küçücük ilçede tören bile yapmaya başlamışlar.
*
Şimdi bana, ‘Ne olmuş yani toplasan 300 kişi kitapla buluşmuş’ diyebilirsiniz. Ama işin özü öyle değil.
*
25 yaşında yüksek lisans yapan bir genç, merkeze 150 kilometre uzaktaki küçücük bir ilçede, “Aman ne olacak? Memleketi ben mi kurtaracağım” demeden küçük imkânları ile kendince okuma seferberliği başlatıyor.
*
Ve karşılığını da yavaş yavaş alıyor. Bölge halkı Oğuz’u seviyor, Oğuz onları. Kent merkezindeki dev kütüphanelerin yapamadığını kısa sürede İbradı’da yapıyor.
*

Haberin Devamı

İşte bu gençler ve bu azim bu ülkenin temelini oluşturuyor. Okuyan, üreten, kendini geliştiren gençlerin yolunu aydınlatıyor. O küçücük kütüphanede okunan bir kitap belki de bu ülkenin iftihar duyacağı kişilerin yetişmesini sağlayacak. Ve biz de millet olarak o çocuklarla gurur duyacağız.

Haberin Devamı

OKUMAK GÜZEL DE OKUTMAK BİR BAŞKA
BİR TEŞEKKÜR DE KAYMAKAM BEY’E 

Buradan bir teşekkür de ilçenin kaymakamı Hasan Ali Kurt’a. İletişime açık, ilçedeki kültür faaliyetlerini destekleyen pırıl pırıl isim. Daha 30 yaşında ama ufku çok geniş. Umarım verdikleri çaba ilçenin sınırlarını aşar ve Antalya’ya hatta Türkiye’ye örnek olur. Ben de elimden geldiğince onların memleket adına verdikleri bu çabayı duyurmaya çalışacağım. Yolunuz açık olsun…

ERSİN YAZICI KAYITSIZ KALMAZ

Bence İbradı’dan yanan bu kültür ateşine en büyük desteği Antalya Valisi Ersin Yazıcı vermeli. Çünkü göreve gelir gelmez eğitime ne kadar büyük önem verdiğini bizzat bana anlatmıştı. Daha önce görev yaptığı illerde eğitim konusunda büyük başarılar elde ettiğini istatistikler zaten gösteriyor. Eminim Vali Bey, İbradı’daki bu çalışmalara kayıtsız kalmayacaktır. Belki fiziki olarak yetersiz olan kütüphanenin yerine yenisi yapılır ve bu çalışmalar Antalya’nın tüm ilçelere örnek gösterilir.

Yazarın Tüm Yazıları