GÖZÜMÜZ HAVADAN YERE İNDİ

RESMEN gözümüz havada Rus turistleri bekliyorduk.

Haberin Devamı

Ve beklenen haber Moskova’dan geldi; yarın itibariyle Türkiye ile Rusya arasındaki turizm kapısı sonuna kadar açıldı.
*
Rusya’dan Antalya’ya gelen inceleme heyetini adım adım takip ettik. Hangi otele, hangi sağlık kuruluşuna gidecekler, nerelerde gözlem yapacaklar, ne yiyip ne içecekler hepsini önceden öğrendik.
*
Hatta heyet daha Antalya’ya gelmeden önce Hürriyet Moskova Temsilcisi Nerdun Hacıoğlu ile uzun uzun konuştuk.
*
Bu konuşmadaki ön önemli ayrıntı Rusların ön yargılı değil, pozitif bir yaklaşım içinde Antalya’ya gelecekleriydi.
*
Öyle de oldu. Rus heyet Antalya’daki tesisleri ve alınan önlemlerin ne kadar üst düzeyde olduğunu görünce daha Moskova’ya dönmeden online bir raporla iki ülke arasındaki kapıların açılması için ilk adımı atmış oldular.
*
Heyetin ilk günkü programının ardından gözlem yapılan otellerin yöneticileri ve turizm birlik başkanlarına düşüncelerini sordum.
*
Aslında turizmciler iki ülke arasındaki kapıların açılacağını önceden biliyorlardı ama ihtiyatlı davranmayı tercih ettiler doğal olarak.
*
Şimdi ise karşımızda yeni hedefler var.
*
Rus heyetin çalışmalarını izlerken Manavgat Side Turistik Otelciler Birliği Derneği Başkanı Cengiz Haydar Barut’la konuştum.

Haberin Devamı

Cengiz Bey uzun yıllardır sektörün içinde. Değim yerindeyse işin kurdu. Tespit yaparken sadece kendi izlenimlerini değil birçok turizmciden aldığı ek bilgileri de kullanıyor.

O yüzden bana aktardığı söylemleri nokta atışı hedefine ulaştı.

Ama Cengiz Bey’in Rusya pazarı dışında söylediği başka bir şey daha vardı: “Yeni hedef İskandinav pazarı, Hollanda, Belçika ve İngiliz pazarı. Bu ülkelerden de gözlemci heyetler gelip bizim sistemimizi görebilirler.”

Yani, “Rusya tamam gözümüz Avrupa’da” diyor Cengiz Bey.

Bildiğim kadarıyla Fransa Türkiye’yi kırmızı listeden çıkardı. Hollanda ise değerlendirme aşamasında.

İnancım şu ki; aşılama süreci bu seviyede devam ederse vakalar düşmeye devam edecek, bu süreçten kazançlı çıkan da turizmciler olacak.

Turizm kazanırsa Antalya kazanacak. Ne diyelim bekleyip göreceğiz…

Haberin Devamı

GÖZÜMÜZ HAVADAN YERE İNDİ
ANTBİRLİK ÖRNEK OLDU 
Geçen haftaki yazımda güneş enerji sistemlerinin önemine vurgu yapmıştım. O yazıdan sonra birçok özel şirket yöneticisi aradı: “Biz de güneşe yatırım yapıyoruz” dedi. Ne güzel. Bilmediğimiz cevherler varmış. Ama en çok Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’ne şaşırdım. 30 milyon TL harcayıp 30 bin metrekare alan üzerine 5 KW enerji ile üretim yapan güneş enerji santrali kurmuşlar. Fotoğraflarına baktım gerçekten muazzam olmuş. Böyle bir vizyon gösteren Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yavuz’u kutlamak gerekiyor.

GÖZÜMÜZ HAVADAN YERE İNDİ
MARKANIN ALTINI ÇİZDİK 
Antalya uluslararası toplantıların merkezi haline geldi. Bir anlamda Türkiye’nin diplomasi trafiğine ortak oluyoruz. Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Zirvesi ve bu sürecin Dışişleri Bakanları Toplantısı başarıyla tamamlandı. Yine Antalya Diplomasi Forumu geniş katılımla yapıldı. Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Parlamenter Asamblesinin 8. Genel Kurulu toplantısı ise bugün sona erecek. Özetle dünyanın kalbi Antalya’da atıyor. Antalya markasının altını kırmızı kalemle çizen bu organizasyonların hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkürler.

Yazarın Tüm Yazıları