‘DÜDEN ÇAYI’NI BİZ KİRLETMEDİK

Başlıktaki ifadenin sahibi iş insanı Hayati Özener.

Haberin Devamı

Kimdir Hayati Özener? ITC Enerji Üretim A.Ş.’nin ortağı. Peki, neden böyle bir açıklama yapma gereği duyuyor?
*
Çünkü ortak olduğu şirket yaklaşık 4 ay önce Düden Çayı’nda yaşanan köpürme ve balık ölümlerinin sebebi olarak gösterilen Kızıllı Katı Atık Depolama Sahası’nı işletiyor.
*
4 ayda yaşananları şöyle özetleyeyim:
*
Düden’de yaşanan çevre felaketi sonrası çok sayıda haber yaptık. Uzman görüşlerine, kamu kurum temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının açıklamalarına bu haberlerde yer verdik.
*
Antalya Valiliği de süreci yakından takip etti. Hatta birçok şirkete ağır cezalar kesildi, faaliyetleri durduruldu.
*
Olayın yaşandığı ilk günlerde Kızıllı hiç gündeme gelmemişti. Ta ki Antalya Kent Konseyi’nin hazırladığı rapora kadar.
*
Raporda şu iddia vardı: Kızıllı Katı Atık Depolama Sahası’na ait boru hattından çöp suyu sızıntısı yaşanmış olabilir.
*
Bu rapor açıklandıktan birkaç hafta sonra bu sefer de Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Bayram Ali Çeltik, çok ağır iddiaları gündeme taşıdı.
*
Tesiste inceleme yaptığını anlatan Çeltik, yağışlı dönemlerde taşkın suyunun kontrol edilemediğini, bu nedenle taşkın suyunun çöp tahliye kanallarına girip doğaya karıştığını iddia etti.
*
Olayın yankısı devam ederken Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, çöp suyunun taşkınlarla birlikte doğaya karıştığı iddiasını doğruladı ancak Düden’deki kirlenmenin çöp suyu nedeniyle yaşandığına dair net bir açıklama yapmadı.
*
İşte tam bu süreçte Hayati Özener geniş kapsamlı bir basın açıklaması yapacağını, doğanın korunması için tesiste alınan önlemleri bizzat anlatacağını söyledi.
O toplantıya ben de katıldım. Farklı birimlerden 3 mühendis bolca rakam ve fotoğraf içeren bilgiler aktardı, analiz sonuçlarını, hat çalışmalarını, tesiste tutulan tutanakları paylaştı.
*
Sunumun sonunda Hayati Bey’in yaptığı açıklamayı da kamuoyu ile paylaşıp kenara çekiliyorum. Bundan sonraki süreç kamu kurumlarının yapacağı yeni tespitler ışığında devam edecektir…

Haberin Devamı

HİÇ CEZA ALMADIK
Açık ve net söylüyorum; Düden’i biz kirletmedik. Bunu da elimizdeki analiz raporları ile bilimsel olarak kanıtlıyoruz. Zaten yetkili kamu kurumlarının yaptığı hiçbir denetimde aleyhimize bir sonuç çıkmadı. Tüm denetlemelerden anlımızın akıyla geçtik. Hiçbir ceza almadık.

Haberin Devamı

NUMUNELER ORTADA
Boru hattımızda yapılan incelemelerde kaçağa rastlanmadı. Biz bununla da yetinmedik. Düden’den kendimiz numune alıp bağımsız laboratuvarlarda incelettik. Elde ettiğimiz sonuçlarla Düden’deki kirlenmenin bu tesis nedeniyle yaşanmadığını kanıtlamış olduk. Çünkü her kirlilik iz bırakır. Buradaki iz ise bize ait değil.

DENETİME AÇIĞIZ
Evet, yoğun yağış döneminde yüzey sularının tutulması noktasında sıkıntı yaşadık. Bunu da yeni yaptığımız yağmur suyu lagünü ile çözeceğiz. Lagünün yapımı bu ay sonu itibariyle tamamlanacak. Bugüne kadar defalarca denetlendik. Bundan sonra da her türlü denetime açığız. Ayrıca çevrenin korunmasına yönelik yaptığımız yatırımların da göz ardı edilmesini istemiyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları