Türkiye‘nin daha hızlı İnternet‘e ihtiyacı var.

Türkiye’de İnternet hızımız 26 Mbps.

Haberin Devamı

Dünya ortalaması 55 Mbps.

Romanya’da sabit İnternet hızı 193 Mbps.

Yazılarımı sürekli okuyan okuyucularım bilir. Bardağın dolu tarafına bakarak daha parlak bir gelecek vizyonu hep aklımdaki. Ben millet olarak bizim çok daha iyi bir geleceği hak ettiğimize inanıyorum.

Dijital ekonomi konusunu her açıdan ele almaya çalışıyoruz bu köşede.

Bu konunun en önemli kısmı dijital ekonominin alt yapısı olan Internet. Internet ne kadar hızlı akıyorsa dijital ekonomi için gerekli uygulama ve çözümleri geliştirmek o kadar kolaylaşır.

Ekonomi o kadar hızlı büyür.

İşsizlik o kadar çabuk azalır.  Örneğin 2023 vizyonunda hedeflenen yüzde 5 işsizlik daha hızlı İnternet ile daha kolay ulaşılabilecek bir hedef haline dönüşebilir.

Bu gerçekten böyle mi?

Evet.

2000’li yılların başından bu yana yapılan çok sayıda bilimsel çalışma daha hızlı İnternet bağlantısına sahip olan ülkelerin veya şehirlerin daha hızlı dijitalleştiğine işaret ediyor.

Haberin Devamı

Hızlı İnternet daha çok iş yaratıyor.

Hızlı İnternet daha fazla kadına çalışma imkânı veriyor.

Bunun güzel örneklerini Türkiye’de yavaş yavaş görmeye başladık.

İnternet sayesinde büyük şehirlerde ev temizliğine giden genç bir anne şimdi köyüne dönüp Alanya’da avokado bahçesinden büyük şehirlere avokado satışı yapıyor. Hatta ürün çeşitliliğine gidip yufka vs. gibi birçok ürünü de satmaya başlamış. Bunlar küçük ama güzel örnekler.

Şu anda Türkiye’de sabit İnternet hızı 26 Mbps.

Mobil İnternet hızı ise yaklaşık 37 Mbps.

Bu hız kendimizi karşılaştırdığımız birçok ülkeye bakıldığında çok düşük.

Yakınımızdaki Rusya’da sabit İnternet hızı 77 Mbps.

Yapay zekada yaptığı bilimsel çalışmalarla büyük bir atağa geçen Çin’de sabit İnternet hızı 138 Mbps iken mobil İnternet hızı 113 Mbps. Mobil İnternet hızının en yüksek olduğu ülkelerden biri Çin.

Komşumuz Ukrayna’da sabit İnternet hızı 60 Mbps.

Fransa’da sabit İnternet hızı 173 Mbps.

Almanya’da sabit İnternet hızı 114 Mbps.

Macaristan’da sabit İnternet hızı 161 Mbps.

Ve 1960’larda Türkiye’den geride olan Kore’de sabit İnternet hızı bugün 155 Mbps ve mobil İnternet hızı 121 Mbps. Kore yakında süper İnternet’e geçiyor. Burada hız 10 Gbps olacak. Bu şu anda Kore’nin sahip olduğu İnternet hızının 10 katı.

Haberin Devamı

Sabit İnternet hızında dünya ortalaması 55 Mbps.

Türkiye’de sabit İnternet hızı 26 Mbps.

Alınacak çok yol var.

Umalım ki bu konu ülkenin geleceği ile ilgili kararları veren yöneticilerin de aklında olsun ve iyileştirme için harekete geçsinler.

Bir an önce.

Büyük hedefler büyük kazanımlar doğurur. 2023’te Türkiye’nin sabit ve mobil İnternet hızı Çin’in o andaki hızını yakalamalı ve geçmelidir.

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları