Dijital ekonomi: Meeker raporu çıktı!

Teknoloji ile yakından ilgilenen herkesin merakla beklediği Meeker raporu 30 Mayıs’da yayınlandı. Mary Meeker Silikon Vadisi’ndeki önemli yatırım fonlarından birinde görev yapan bir yatırımcı. Meeker raporu, Meeker ve iş arkadaşlarının, Çin’den bir danışmanlık şirketinin desteği ile küresel İnternet trendleri konusunda hazırladıkları 294 sayfalık harika bir çalışma. Rapora bu linkten ulaşabilirsiniz http://www.kpcb.com/internet-trends

Haberin Devamı

Yılın her günü elinizin altında tutmanız gerekecek türde bilgiler içeriyor. Bu seneki versiyonu geçen hafta ilk karıştırmaya başladığımda dikkatimi çeken veri konusuydu, zira şu anda global bir teknoloji şirketi genel müdürü için veri stratejisinin belirlenmesi ve potansiyel yeni iş modelleri üzerinde çalışıyorum.

Geleneksel olarak New York’da danışmanlık yaptığım dönemdeki arkadaşlarımla bu raporu ilk değerlendirmemizden sonra bir hikâye kurgularız.

Türkiye perspektifinden rapora bakarak okuduğum hikâye aşağıda. Ancak bu rapordan çıkabilecek onlarca, hatta yüzlerce faklı hikâye var.

Åžimdi Facebook’la baÅŸlayalım.ÂZira en çok Facebook kullanıcısına sahip ülkelerden biri Türkiye. 44 milyona yakın Facebook kullanıcısı var Türkiye’de.

Ortalama bir aktif kullanıcıdan Facebook’un elde ettiği gelir bugün 34 dolara çıktı.

Haberin Devamı

Sizin bilgileriniz, siz farkında olarak ya da olmadan sizden gasp ediliyor ve üstüne de kişi başı 34 dolar gelir elde ediliyor. 

 Dijital ekonomi: Meeker raporu çıktı

Amazon dünyayı yiyecek demeye başladı bir çok teknolojist.

Doğrusu öyle de görünüyor. Başka bir yazıda bunu detaylandırırız ancak Meeker raporundaki başka bir grafik ABD şirketleri arasındaki AR-GE harcamalarının resmini çıkartıyor. Dünyayı yiyeceğini düşündüğümüz Amazon AR-GE harcamalarını 2017 yılında yüzde 45 artırdı. Steve Jobs’dan sonra ihtirasını kaybeden Apple‘ın AR-GE harcamaları zamanla yavaşladı. Yapay zeka ve VR/AR gibi teknolojilerde iddialı projeleri olan Facebook ise AR-GE harcamalarını yüzde 40 artırdı.

İnternet şirketi olmayan daha geleneksel şirketlerin AR-GE harcalamarı tek basamaklı rakamlarda kaldı 2017‘de.

İnternet şirketlerinde ortalama AR-GE harcamaları 2007 yılında gelirin yüzde 13’ü iken, 2017 yılında yüzde 18’e çıktı.

Dijital ekonomi: Meeker raporu çıktı

Haberin Devamı

Peki bu AR-GE harcamaları özellikle nereye odaklanıyor? Aslında belli başlı birkaç teknolojiye. Özellikle pazar doygunluğuna ulaşan akıllı telefon pazarında yeni telefon satılması giderek güçleştiğine göre, telefonların yeni teknolojilerle daha da akıllı hale getirilmesi gerekiyor. Bunun için AR-GE gerekiyor.

Dijital ekonomi: Meeker raporu çıktı

Küresel gelirlerde hangi ülke büyük ivmeyle ilerlemeye devam ediyor sorusuna da cevap verilmiş Meeker raporunda. Tabii ki Çin.

1960’larda küresel gelirlerin yüzde 40’ına sahip olan ABD bugün yüzde 25’ine sahip.

1960’larda küresel gelirlerin sadece yüzde 4’üne sahip olan Çin bugün yüzde 15’ine sahip.

2028 yılında karşımızda nasıl bir resim olacak kestirmek zor, ancak Çin bu ivmeyle hiç yavaşlamadan devam ederse tahmin etmek pek de zor değil.

Haberin Devamı

Dijital ekonomi: Meeker raporu çıktı

Peki bu gelirler nerede, nasıl oluşturuluyor ve küresel dengeleri böylesi etkilemeyi nasıl başarıyor Çin ve diğerleri?

Mayıs 2018 itibarıyla en büyük 20 İnternet şirketi sıralandığında 9 Çinli şirketin bu listede yer bulduğunu görüyoruz. (Kırmızı olanlar Çinli şirketler ve sayıları her sene artıyor)

2028 yılında bu liste nasıl olacak peki?

Aslına bakarsanız kimse farkında olmadan, elit mühendislerden oluşan Çin yönetimi 2025’de bu listeyi tamamıyla kırmızıya boyamak için çalışıyor. Bunu nereden mi çıkardım?

 Dijital ekonomi: Meeker raporu çıktı

Çünkü bu grafikler aslında geleceğin hikayesini anlatıyor.

Üniversitede ziraat, biyoloji, bilgisayar bilimleri, matematik ve mühendislik bölümlerinden mezun olanların sayısı Çin’de çok hızlı artıyor.

Haberin Devamı

AB’de aynı konularda doktora yapanların sayısı artıyor. Çin burada da iddialı.

Dijital ekonomi: Meeker raporu çıktı

Kısacası Türkiye’de 44 milyon kişi en değerli varlığı olan kişisel bilgilerini ABD’de halka açık bir şirkete teslim ediyor. Öte yandan dünyanın lider ülkeleri ARGE harcamalarını yüzde 45 kadar artırıyor. Her şeyin daha akıllı hale geleceği bir dönem bizi bekliyor. Çin hızla küresel gelirlerden daha çok pay alıyor. Ve tüm bunları yapmak için Çin yılda 1,5 milyon mühendislik ve matematik mezunu çıkarıyor.

Meeker sunumunu inceleyin. Bookmark edin. Küresel İnternet trendlerinin farkında olarak teknoloji konusunda fikirlerinizi paylaşın. Bu trendlerden sizde kendi hikayenizi oluşturun.

Yazarın Tüm Yazıları