Trabzon iftarı

Trabzon, köklü tarihi kadar yemek kültürüyle de adından söz ettiriyor.

Haberin Devamı

Bu kültürün en önemli öğesi ise tabii ki hamsi. Türkiye’nin deniz ürünleri üretiminin yüzde 62’sini Doğu Karadeniz Bölgesi sağlıyor. Trabzon ise Ordu’dan sonra balık üretiminin en fazla yapıldığı ikinci il. Dolayısıyla yemeklerinde balık ve özellikle hamsinin olması şaşırtıcı değil. Trabzon’da hamsi, çorbasından buğulamasına, mücverinden sarmasına, tatlısından dolmasına, pilavından köftesine kadar birçok yemeğin ana maddesi. Trabzon mutfağında en çok kullanılan ürünlerden bir diğer ürün ise mısır. Közlemesinden haşlamasına, ekmeğinden çorbasına farklı yöntemlerle sofraya geliyor. Onlarca değişik yemek yapılan karalahanayı da unutmayalım.

Karalahana çorbası
MALZEMELER

Trabzon iftarı

Haberin Devamı

* 14-15 karalahana
* 3-4 pazı (80-100 gr kadar)
* 1 pırasa (beyaz sap kısmı-50 gr kadar)
* 1 ince uzun havuç
* 1 iri boy kuru soğan
* 4-5 diş sarmısak
* 1.5 su bardağı haşlanmış barbunya (konserve kullanabilirsiniz)
* Yarım su bardağı kalın pilavlık bulgur (ya da haşlanmış aşurelik buğday veya mısır yarması) ;
* 1 yemek kaşığı mısır unu (fırınlanmış öneririm)
* 10 su bardağı içme suyu k 2 çay kaşığı karabiber, pul biber.

Ayrıca:
* 50-100 gr tereyağı (veya 5 yemek kaşığı zeytinyağı)

YAPILIŞI

Karalahanaları yıkayıp süzdükten sonra saplarıyla beraber çok incecik doğrayın, bir kaba koyun. Öbür sebzelerle karıştırmayın. Pazıyı yıkayıp incecik doğrayıp büyük bir kaba koyun. Üzerine yemeklik incecik doğranmış soğan, pirinç tanesi doğranmış sarmısakları ekleyin. Pırasayı boylamasına 2’ye bölüp incecik dilimleyerek ilave edin. Havucu rendeleyip onu da ekleyin. Şimdi büyük bir tencereye 10 bardak içme suyunu koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Su kaynamaya başlayınca önce karalahanayı koyup 10 dakika kadar pişirin. Çünkü karalahana geç pişen bir sebzedir. Artık kalan tüm sebzeleri tencereye aktarabilirsiniz. Ara sıra karıştırarak yaklaşık 30 dakika pişirin. Şimdi de barbunya, tereyağı ve yıkayıp süzdüğünüz kalın bulgur, tuz, karabiber ve pul biberi ilave edin. Bir taraftan sürekli karıştırırken bir taraftan da tuz serper gibi mısır ununu çok azar azar ilave edin. Dikkatli olun yoksa mısır unu topak topak olur. Karıştırmaya devam ederek 7-8 dakika daha pişirdiğiniz çorbayı sıcak olarak servise sunun. Bu çorba biraz katı kıvamlı olarak yapılır. Yemek yerine geçer.

Haberin Devamı

Mısır unlu patlıcan tavası/patlıcan balığı
MALZEMELER

Trabzon iftarı

* 3-4 orta boy ince patlıcan (yaklaşık 20 cm uzunluğunda)
* 1 su bardağı mısır unu
* 1 su bardağı un
* 1 çay kaşığı tuz, pul biber
* 3 yemek kaşığı sıvı yağ

Ayrıca:
* Sarmısaklı yoğurt
* Dövülmüş ceviz içi

YAPILIŞI

Bu tava için ince ve çok uzun olmayan patlıcan kullanmak gerekiyor. Patlıcanların sap kısmını kesmeyin ve alacalı olarak soyun. Patlıcanı sap kısmından başlayarak uzunlamasına ikiye bölün, sonra da bu iki parçayı tekrar uzunlamasına dörde bölün ama sap kısmından ayırmayın. Patlıcan yelpaze şeklinde olacak. Geniş bir tencereye 8 bardak sıcak su ve 1 çay kaşığı tuz atıp kaynatın. Kaynayan suya patlıcanları koyup en az 10 dakika, hafifçe yumuşayıncaya dek haşlayın. Bir el süzgeciyle yumuşayan patlıcanları sudan çıkarıp iyice süzün, sonra da avuçlarınızın arasında hafifçe sıkın. Bu arada bir tepsiye mısır unu, un, tuz ve pul biberi karıştırarak koyun. Yaklaşık 30 cm çapında büyükçe bir tavaya sıvı yağ koyun. Suyunu sıktığınız patlıcanları unlu karışıma iyice bulayıp tavaya yan yana sıkıca dizin. Orta ısılı ateşte patlıcanları en az 7-8 dakika pişirin. Sonra bir kapak (Karadeniz balık kapağı öneririm) yardımıyla tıpkı omlet gibi patlıcanları ters çevirin. Diğer yüzlerini de 7-8 dakika daha kızartıp servis tabağına koyun. Üzerine önce ceviz içi serpin, sonra sarmısaklı yoğurt gezdirip servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları