Sonbahara zeytinyağlı yakışır

Mevsim geçişlerinde kimi ilk, kimi son turfanda sebzelerle yapılacak en güzel yemek türü, zeytinyağlılar. Hafifliğiyle sağlıklı, lezzetiyle sebzenin tadını öne çıkaran bu tarz tariflerimden üçünü yazdım bu hafta.

Haberin Devamı

 

ZEYTİNYAĞLI GİRİT KABAĞI

Sonbahara zeytinyağlı yakışır

NE LAZIM?

6-7 adet orta boy ince kabak

2 adet orta boy kuru soğan

1 yemek kaşığı toz şeker

1/2 su bardağı zeytinyağı

2 demet dereotu

10-12 diş sarımsak

1 demet maydanoz

2’şer çay kaşığı tuz, karabiber

Yaklaşık 1,5 su bardağı sıcak su

NASIL YAPARIM?

Kabakların başlarını kesin ve dışlarını kazıyın. Bir kabak soyacağıyla veya ince bir bıçakla kabakları yukarıdan aşağıya doğru incecik dilimleyin. Spagetti gibi ince uzun parçalar elde edin. Kabağın ortasındaki çekirdekli kısma gelince artık dilimlemeyi bırakın. Çünkü çekirdek kısmı lezzetsizdir ve sulanıp yemeğin kıvamını bozar.

Haberin Devamı

Sarımsak, maydanoz ve dereotunu incecik doğrayın, hepsini karıştırın.

Geniş bir karnıyarık tenceresine yemeklik doğranmış soğanı ve zeytinyağını koyup orta ısılı ateşte 7-8 dakika kavurun. Şekeri katıp 1-2 dakika daha kavurun. Şeker soğanla kavrulunca lezzeti çok artacaktır.

Kabakları 2’ye ayırıp yarısını tencerenin içine yayın. Üzerine sarımsak-dereotu-maydanoz karışımın yarısını yerleştirin. Tekrar kabak ve sarımsaklı karışımla ikinci katı da yapın. 

Tuz, karabiber serpip sıcak suyu tencerenin kenarından ilave edin. Kaynayınca altını kısın ve kabaklar yumuşayıncaya dek pişirip ocaktan alın.

Ilınınca servise sunun. İsterseniz yanında sarımsaklı yoğurtla servis yapın.

 

ZEYTİNYAĞLI KURU ERİKLİ PIRASA

Sonbahara zeytinyağlı yakışır

NE LAZIM?

5 adet pırasa

5-6 adet çekirdeksiz kuru siyah erik

1 çay bardağı zeytinyağı

1 adet iri boy kuru soğan

1’er çay kaşığı tuz, karabiber

5 diş sarımsak

1 ince, uzun havuç

1/2 adet kereviz

2 tatlı kaşığı kırmızı biber salçası

1 yemek kaşığı toz şeker

2 adet limonun suyu

Haberin Devamı

1 yemek kaşığı pirinç (İsteğe bağlı)

Yaklaşık 5 su bardağı sıcak su

NASIL YAPARIM?

Pırasaların başlarını kesip, sararmış ve kart kabuklarını soyup atın. 2-3 cm boyunda dilimleyip iyice yıkayıp süzün.

Soğanı ve sarımsakları incecik doğrayın.

Kereviz, pırasaya çok lezzet katar. Soyup tavla zarı gibi küp küp doğrayın. Havucun dışını kazıyıp yıkayın, uzunlamasına 4’e bölüp pırasaların boyunda dilimleyin.

Şimdi geniş bir tencereye zeytinyağı, soğan ve sarımsağı koyun. Orta ısıda 2-3 dakika kadar kavurun.

Kereviz, salça ve havucu atıp 2-3 dakika, pırasaları ilave edip 3-4 dakika daha sürekli karıştırarak kavurun. Sıcak suyunu aktarın (tüm malzemelerin üzerine çıkacak kadar olsun).

Haberin Devamı

Suda yıkanmış kuru erikler, tuz, karabiber, şeker ve limon suyunu ilave edip şöyle bir karıştırın.

İsterseniz yıkanmış pirinci bu aşamada katabilirsiniz. Tencerenin ağzını kapatıp kaynayıncaya dek pişirin. Kaynayınca altını kısın, pırasa yumuşayıncaya kadar pişirin.

Bazen pırasa çok sert çıkar ve bir türlü pişmez. Sürekli su eklenir. İsterseniz düdüklü tencereye tüm malzemeleri bir arada koyup pişirin. Daha kısa sürede, fazla su istemeden pişer.

 

ZEYTİNYAĞLI NOHUTLU ISPANAK

Sonbahara zeytinyağlı yakışır

NE LAZIM?

2 demet ıspanak (Sadece kök, yani baş kısımları kullanılacak)

1 su bardağı haşlanmış nohut (Konserve de kullanabilirsiniz)

2 adet orta boy kuru soğan

4 diş sarımsak

Haberin Devamı

1 adet ince, uzun havuç

1’er çay bardağı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz, karabiber, toz zerdeçal

Sos için

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 adet limonun suyu

1 su bardağı portakal suyu (Taze sıkılmış veya hazır olabilir)

1 tatlı kaşığı un

NASIL YAPARIM?

Ispanakları iyice yıkayıp süzdürün. Baş kısımlarından 12-15 cm kadar keserek alın. Yaprakları başka bir yemek için kullanın.

Geniş bir tencerenin altına, yemeklik ince doğranmış soğanları, sarımsakları koyun.

Havucu temizleyip kibrit çöpü boyutunda doğrayın. Sonra da tencerenin içine dağıtarak koyun.

Ispanak başlarını da üzerine yerleştirip hafifçe bastırın. Nohudu ekleyip zeytinyağını gezdirin. Tuz, karabiber ve varsa zerdeçalı serpiştirin.

Haberin Devamı

Şimdi sos için ufak bir kâsede; un, limon suyu, portakal suyu ve şekeri çatalla iyice çırpıp yemeğin üzerine gezdirin. Kapağını kapatıp kaynayıncaya dek orta ısılı ateşte, kaynadıktan sonra altını kısarak, kısık ateşte havuçlar yumuşayıncaya dek pişirin. Ocaktan alıp, tenceresinde ılıtıp servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları