Nevşehir iftarı

Nevşehir’e özgü lezzetler İç Anadolu mutfağının geleneksel özelliklerine göre hazırlanır.

Haberin Devamı

Yani yöresel lezzet açısından coğrafi konum da son derece yönlendirici bir etken olmuştur. Tarımsal ürünlerin de çeşit açısından fazla olmaması sofralara yansımış ve bakliyatlar ile hazırlanan yemekler ön plana çıkmayı başarmıştır. Meşhur Nevşehir yemekleri arasında bakliyat ve tahıl ürünlerinin kırmızı et ile karıştırılarak hazırlanan yemekler yer alır. Özellikle hazırlanması zor ve pişirilmesi uzun olan testi kebabı ve çömlek fasulyesi, Kapadokya’nın en meşhur yemekleri olarak bilinir.

Kapadokya’nın Güveçte Kuru Fasulyesi
MALZEMELER

Nevşehir iftarı

* 3 su bardağı kuru fasulye
* 850 gr kuzu kaburga (kibrit kadar parçalara bölünmüş)
* 1 iri boy kuru soğan
* 1 yeşil sivri biber
* 1 kırmızı biber
* 5-6 diş sarmısak
* 1 çay kaşığı tuz, toz tatlı kırmızı biber
* 1 çay kaşığı pul biber, kimyon

Haberin Devamı

Sosu için:
* 4 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 1 yemek kaşığı biber salçası

YAPILIŞI

1 gece önceden iyice yıkayıp süzdürdüğünüz fasulyeyi, üzerine 5 cm çıkacak kadar suyla orta ısıda pişmeye bırakın. Fasulye 15 dakika kaynadıktan sonra ateşi söndürün. Üzerine 5 bardak soğuk su ilave edip sabaha kadar bekletin. Ertesi gün büyükçe bir güvecin altına etleri yayın, üzerine süzdürdüğünüz kuru fasulyeyi koyun, onun üzerine yemeklik ince doğranmış soğanı, tavla zarı dilimlenmiş biberleri ekleyin. Sarmısakları da pirinç tanesi doğrayıp en üste koyun. Pul biber, kimyon, tuz, toz biberi serpiştirin. Fasulyelerin üzerine 5 cm kadar sıcak su ilave edin. Güvecin kapağını kapatın, ister fırında 200 derecede ister kısık ateşte ocak üzerinde en az 1,5 saat pişirin. Kontrol edip, dağılmasına izin vermeyin. En sonunda bir tavaya zeytinyağı ve salçaları koyup, orta ısıda 2-3 dakika pişirin. Ardından pişen fasulyelerin üzerine salçalı sos gezdirip karıştırın. Sıcak servise sunun.

Dolaz
MALZEMELER

Nevşehir iftarı

* 2 su bardağı un
* 2 su bardağı irmik
* 150 gr tereyağı
* 1 çay bardağı sıvı yağ
* 1-2 su bardağı ceviz içi

Haberin Devamı

Şerbet için:
* 2 su bardağı şeker
* 1 vanilya
* 4 su bardağı süt
* 2 yumurta sarısı

YAPILIŞI

Şerbet için geniş bir kapta; şeker, vanilya, oda sıcaklığındaki süt ve yumurta sarısını tel çırpıcıyla iyice çırpın. Şeker erisin ve köpük köpük olsun. Helva için derin ve geniş bir tavaya veya tencereye; tereyağı ve sıvı yağı koyup, orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Sürekli karıştırarak en az 17-18 dakika kavurun, rengi hafif kahverengileşecektir. Şimdi azar azar şerbeti ilave edin ama her seferinde karıştırarak ekleyin. En sonunda helva, şerbeti iyice çekecek ve tencerenin çeperlerinden ayrılıp ortada toplanacaktır. Pürüzsüz kıvamlı helvayı ocaktan alıp, şekil vererek bir tabağa alın. Cevizle lezzetlendirin.

Yazarın Tüm Yazıları