Konya iftarı

“Her gün bir yerden göçmek ne iyi / Her gün bir yere konmak ne güzel...”

Haberin Devamı

Bu satırları okuyunca Konya’dan bahsedeceğimi anladınız değil mi? Evet, Mevlânâ ve Konya özdeşleşmiş gibidir. Konya mutfağı Selçuklu saraylarında gelişen ve Mevlevi adap, erkânıyla yoğrulan muhteşem bir oluşumdur... Mutfakta kullanılan pişirme araç gereçleri, servis usulleri, pişirme yöntemleri, sofra düzenleri, kış için hazırlanan yiyecekleri ve yemek çeşitliliğiyle Konya mutfağı, inanılmaz zenginlikte bir mutfak kültürünü ortaya koymuştur.

Yoğurtlu Akşehir çorbası
MALZEMELER

Konya iftarı

* 1 su bardağı nohut
* Yarım su bardağı dövme (aşurelik buğday)
* 8-9 su bardağı su (et ya da tavuk suyu kullanmanızı öneririm)

Terbiyesi için:
* 500 gr yoğurt
* 2 çay kaşığı tuz
* 1 yumurta
* 2 tepeleme yemek kaşığı un

Haberin Devamı

Ayrıca:
* 25 gr tereyağı (4 yemek kaşığı sıvı yağ da kullanabilirsiniz)
* 1 yemek kaşığı kuru nane
* 2 çay kaşığı kırmızı toz biber.

YAPILIŞI

Nohut ve buğdayı iyice yıkayıp süzüp 6 su bardağı suyla bir gece önceden ıslatın. Yumuşayıp şişmiş olan buğday ve nohudu ertesi gün yıkayıp tekrar süzün. Üzerine 8-9 su bardağı su ekleyip haşlayın (düdüklü tencere kullanmanızı öneririm). İyice yumuşayan nohut ve buğdayı ocaktan alın. Terbiyeyi hazırlamak için yoğurt, tuz, yumurta ve unu derin bir kaba koyup tel çırpıcı yardımıyla iyice çırpın. Karışımı yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak tencereye aktarın. Çorbayı tekrar orta ısılı ateşin üzerine oturtup sürekli karıştırarak bir taşım kaynatın ve ocaktan alarak tuzunu kontrol edin. Yağı küçük bir tavada kızdırıp nane ve kırmızı biberi ekleyin. 1 dakika kadar pişirip ocaktan alın. Biberli sosu çorbanın üzerine gezdirin ve çorbayı sıcak sıcak servise sunun.

Patatesli kahvaltı böreği
MALZEMELER

Konya iftarı

* 4 patates
* Varsa 1 kapya biber
* Yarım su bardağı yoğurt
* 1 Türk kahvesi fincanı süt
* 1 Türk kahvesi fincanı sıvı yağ
* 1 Türk kahvesi fincanı un
* 2 yumurta
* 1 çay kaşığı karbonat, tuz, karabiber

Üzeri için: Susam

YAPILIŞI

Haberin Devamı

Patatesleri soyup, tavla zarı şeklinde minik minik doğrayıp derin bir kabın içine aktarın. Üzerine yoğurt, küp doğranmış kapya biber, süt, sıvı yağ ve yumurtaları katıp iyice kaşıkla karıştırın. En son un, karbonat, tuz ve karabiberi ilave edip yine karıştırmaya devam edin. Bu arada 25x25 cm’lik bir fırın kabını 2 yemek kaşığı sıvı yağla yağlayın ve patatesli hamuru içine aktarın. Üzerini düzeltip bolca susam serpin. Alt-üst ayarlı önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya dek en az 30 dakika pişirin. Çıkarın ve dilimleyerek servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları