Kayseri pekmezinin en güzel hali...

Bu güçlü mutfağı sadece mantısıyla anmak haksızlık olur. Şeker katılmadan yapılan nefis yöresel tatlıları, bulgur ve eti kavuşturan çeşitli bakliyat aşları, bölgeye ait ayrıcalıklı lezzetlerden sadece birkaçı.

Haberin Devamı

ASİDE
(4-6 kişilik)

Kayseri pekmezinin en güzel hali...

NE LAZIM?

1/2 su bardağı un

1/2 su bardağı irmik

100 gr tereyağı 

3 yemek kaşığı sıvı yağ

1 su bardağı ceviz (ince çekilmiş)

Şerbeti için;

1 su bardağı pekmez (Tercihen bölgenin üzüm pekmezini kullanıyorum.)

1 su bardağı süt (veya su)

NASIL YAPARIM?

Orta boy bir tavaya tereyağı ve sıvıyağı ekleyip orta ateşte ısıtın. Tereyağı eriyince unu ve irmiği katıp tahta kaşıkla sürekli karıştırarak 10-12 dakika kavurun. Unun rengi hafif kahverengiye dönünce cevizi ekleyip 2-3 dakika daha pişirin.

Bir kâsede süt ve pekmezi karıştırın. Kavrulmakta olan helvanın altını kısıp sütlü pekmezi azar azar içine karıştırın. Helva sıvıyı çekince birkaç dakika içinde ocaktan alın.

Haberin Devamı

Kaşıkla şekil vererek servis tabağına alabilirsiniz. Dilerseniz  bir tabağa bütün olarak aktarıp şekil verebilirsiniz. Soğuyunca servis edin.

BİR NOT

Orijinal tarifte irmik koyulmaz. İrmik ve un birlikte çok lezzetli bir helvaya dönüştüğü için ben kullanmak istedim. İsterseniz irmik yerine sadece unla da pişirebilirsiniz.

KURŞUN AŞI (TOPALAK AŞI)
(6-8 kişilik)

Kayseri pekmezinin en güzel hali...

NE LAZIM?

1 su bardağı haşlanmış nohut

1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek

5 yemek kaşığı zeytinyağı

1 orta boy kuru soğan

1 tatlı yeşil sivribiber

2 yemek kaşığı domates salçası (yarısını biber salçası veya 3-4 domatesin rendesi olarak da kullanabilirsiniz)

1 çay kaşığı tuz, kırmızı toz biber, nane

8 su bardağı sıcak su (et ya da tavuk suyu kullanabilirsiniz)

250-300 gr haşlanmış kuşbaşı et (isteğe bağlı)

Bulgur köftesi için;

1 su bardağı ince köftelik bulgur

2 yemek kaşığı irmik

2 su bardağı sıcak su

1 su bardağı un (Yerine toz tarhana da kullanabilirsiniz.)

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 yumurta

1’er çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon

NASIL YAPARIM?

Köfteyi yapmak için bulgurla irmiği derin, geniş bir kaba koyup üzerine suyu ekleyin. 15 dakika kadar bekletin. Tuz, karabiber, kimyon ve salçayı ilave edip yoğurmaya başlayın. Un ve yumurtayı katıp macun kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Bulgur köftesinin pişerken dağılmaması için çok uzun süre iyice yoğrulması gerekir.

Haberin Devamı

Hazırladığınız hamurdan nohut büyüklüğünde parçalar koparıp avcunuzun arasında yuvarlayın ve hafif un serpilmiş bir tepsiye dizin.

Çorbayı yapmak için yağı büyük bir tencereye koyup ince doğranmış soğan ve sivribiberi ekleyin. Sürekli karıştırarak orta ateşte
2-3 dakika kavurun. Salçayı katıp 2-3 dakika daha kavurduktan sonra haşlanmış eti ilave edin. Sıcak suyu da katıp kaynamaya bırakın.

Kaynamaya başlayınca bulgur köftelerini katıp sık sık karıştırarak 8-10 dakika pişirin. Haşlanmış mercimek ve nohudu ekleyip karıştırın.

10 dakika daha pişirdikten sonra tuz, biber ve naneyi serpip ocaktan alın ve sıcak servis edin. Limon suyu ya da sumak
ekşisi de ekleyebilirsiniz.

 

Yazarın Tüm Yazıları