Kars iftarı

Tadına doyulmaz hamur işlerinden çok söz edilen Kars’ta ev eriştesi yapımı adeta bir ritüele dönüşür.

Haberin Devamı

Kars iftarı

Komşu evlerin genç kızları bir araya gelir ve el ele tutuşarak bazen yumurtayla, bazen de suyla yapılan hamurları ayaklarıyla çiğnemeye başlarlar. Hamur istenilen kıvama geldiğindeyse, ki bu aşamada ‘işin ustaları’ devreye girer, yoğurma işi biter. Ertesi gün tekrar bir araya gelen kızlar, becerilerine göre, merdane ve oklavayla hamur açar, hamurları şerit halinde keser ya da kesilen erişteleri kuruması için temiz örtülere sererler. Rendelenerek çorbalara, salatalara katılabilen, eritilerek de enfes bir makarna sosuna dönüşebilen gravyer ise ülkemizdeki en Avrupalı peynir olarak en lezzetli formuna Kars yöresinde kavuşuyor.

Haberin Devamı

PATATESLİ ERİŞTE PİLAVI

Kars iftarı

MALZEMELER

- 3 adet patates
- 1 kâse haşlanmış yeşil mercimek
- 2 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber
- 300-400 gr erişte
- 4-5 yemek kaşığı tereyağı

Kızartmak için:

- Sıvı yağ

YAPILIŞI

Patatesleri soyup halka halka doğrayın. Derin bir tencerede veya tavada sıvı yağı kızdırın. Ardından halka halka doğradığınız patatesleri kızdırdığınız yağda kızartın. Erişteyi demlendireceğiniz tencereyi ½ yemek kaşığı tereyağı ile yağlayın. Kızaran patatesleri tencerenin alt ve yan kısmına dizin. Başka bir tencerede su kaynatıp erişteleri haşlayın. Haşlanan erişteyi süzüp haşlanmış mercimek ve baharatla karıştırın. Karışımı patateslerin üzerine yayın. 4 kaşık tereyağını eritip eriştenin üzerine gezdirin. Tencerenin kapağını kapatıp çok kısık ateşte demlendirin. Demlenen pilavı ters çevirerek servis tabağına alın.

SEBZELİ ARZUMAN KÖFTESİ

Kars iftarı

MALZEMELER

- 400 gr köftelik dana kıyma
- 1 adet orta boy soğan
- 1 adet orta boy havuç
- 1 adet orta boy patates
- 3 yemek kaşığı irmik
- 1 adet yumurta
- Yarım demet maydanoz
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon

Sos için:

Haberin Devamı

- 1 su bardağı süt
- 1 paket krema (220 ml)
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1-1.5 su bardağı rende dil peyniri

YAPILIŞI

Köfte için derin bir kabın içine rendelenip suyu sıkılmış soğan ve aynı şekilde patatesi koyun. Yine rendelenmiş havucu ekleyip kıymayı ilave edin. İrmik, yumurta, çok ince kıyılmış maydanoz, tuz ve baharatları ilave edip iyice yoğurun. Büyük boy yuvarlak fırın kabına 2 yemek kaşığı zeytinyağı döküp iyice yağlayın. Köfte harcından iri kayısı kadar parçalar koparıp, önce yuvarlayın sonra da başparmağınız şeklinde oval şekilde form verin. Fırın kabının altına yan yana sizin. Sos için bir kâsede süt, krema, salça ve rende peyniri ekleyip tel çırpıcıyla iyice çırpın ve tuz da ilave edin. Sonra da bu sosu köftelerin üzerine gezdirin. Fırını 180 derece alt-üst konuma getirip ısıtın. Köfteleri en az 35-40 dakika pişirip çıkarın. 

Yazarın Tüm Yazıları