İZMİR: Soğanlı bamyası, enginarlı pilavı…

İzmir mutfağını sevmek için neden çok ama bende zeytinyağlılarının yeri bir başka... Bu hafta enginar ve dereotunu buluşturan bir pilav tarifi vereceğim. Yanına zeytinyağlı bamyayı da koydunuz mu şahane bir sofra hazırlamış olursunuz.

Haberin Devamı

İZMİR: Soğanlı bamyası, enginarlı pilavı…

ZEYTİNYAĞLI, ENGİNARLI PİLAV (4 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

* 2 su bardağı baldo pirinç

* 3-4 adet çanak enginar

* 1 soğan

* 1/2 havuç

* 1 demet dereotu

* 4 adet kesme şeker

* 1 çay bardağı zeytinyağı

* 1 demet taze soğan

* 3 su bardağı sıcak su

* 1’er çay kaşığı tuz, karabiber

* 2 yemek kaşığı limon suyu

NASIL YAPARIM?

* Pirinci tuzlu sıcak suda 30-40 dakika kadar bekletin.

* Taze soğanları incecik, soğanı yemeklik doğrayın.

* Enginarları kuşbaşı, havucu minik küpler olacak şekilde kesin.

* Zeytinyağını geniş bir pilav tenceresine aktarıp orta ısılı ateşte kızdırın.

* Doğranmış kuru soğan ve yeşil soğanı aktarıp karıştırarak 2-3 dakika kavurun.

* Yıkanıp süzülmüş pirinci ilave edin, 3-4 dakika kavurmaya devam edin. Enginarları katıp 2-3 dakika daha çevirdikten sonra üzerine sıcak suyu aktarıp tuz, şeker ve karabiberi serpiştirin. Limon suyunu ekleyin ve orta ateşte pişmeye bırakın.

Haberin Devamı

* Suyunu iyice çeken pilavın üzerine doğradığınız dereotunu serpiştirin ve hafifçe karıştırın. Üzerine kâğıt havlu örtün.

* Tencerenin kapağı kapalı olacak şekilde en az 30 dakika pilavınızı dinlendirin. İyice dinlenince karıştırıp sıcak sıcak servis edin. Bu tarifte et veya tavuk suyu da kullanabilirsiniz.

İZMİR: Soğanlı bamyası, enginarlı pilavı…

ZEYTİNYAĞLI GİRİT BAMYASI (4 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

* 500 gr iri boy yerli Girit bamyası

* 1 iri soğan (yemeklik doğranmış)

* 2 iri domates (tavla zarı doğranmış)

* 5 diş sarımsak (ince ince dilimlenmiş)

* 3 adet kesme şeker

* 5 yemek kaşığı zeytinyağı

* 1 adet limonun suyu

* 1 çay bardağı sıcak su

* 1’er çay kaşığı tuz, karabiber

NASIL YAPARIM?

* Yıkanmış bamyaların saplarını kesip 2 santim eninde dilimleyin.

* Geniş bir tencereye zeytinyağı, soğan ve sarımsakları koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. 3-4 dakika karıştırarak kavurun.

* Bamya, domates ve şekeri ekleyip 5 dakika daha pişirin. Bu sırada çok karıştırmayın, tencereyi sık sık sallayın.

Haberin Devamı

* Tuz, karabiber, limon suyu ve suyu da katıp tencerenin kapağını kapatın. Orta ateşte 30-35 dakika pişirin. Bamya kendi suyunu verip salyalanmayacaktır. Sıcak veya ılık olarak tüketebilirsiniz.

 

Yazarın Tüm Yazıları