Erzurum - Yiyeni mest eden iki lezzet!

Dana eti, ayva, pekmez ve kuru üzümü buluşturan mayhoş bir tat, pekmezli ayva yemeği... İç harcı kavrulmuş undan oluşan keteyse mutfağımızın en özel hamur işlerinden... Mutlaka deneyin.

Haberin Devamı

PEKMEZLİ AYVA YEMEĞİ

Erzurum - Yiyeni mest eden iki lezzet

(2-4 kişilik)

NE LAZIM?

- 300 gr orta yağlı dana kıyma

- 1 soğan (yemeklik, ince doğranmış)

- 100 gr tereyağı

- 4 ayva

- 50 gr çekirdeksiz kuru üzüm

- 3 yemek kaşığı pekmez

- 3 yemek kaşığı zeytinyağı

- 2 çay kaşığı tuz

- 2 çay kaşığı karabiber

- 2 su bardağı sıcak su

NASIL YAPARIM?

- Zeytinyağını tavada ısıtın. Kıyma ve soğanı ekleyip orta ateşte 8-10 dakika kavurun. Tuz ve karabiberini katın.

- Soğuk suda iyice yıkayıp süzdüğünüz üzümleri ilave edin, 2-3 dakika daha pişirip ocaktan alın.

- Ayvaları iyice yıkayın ancak soymayın. Dörde bölüp çekirdek yataklarını oyarak çıkarın. Her bir parçayı dilimleyin.

- Geniş bir tencereye ayva dilimlerini tek sıra halinde, kenarlarını üst üste bindirerek dizin. Üzerine kavrulmuş kıymanın yarısını koyun. Sırasıyla tekrar ayva ve kıyma ekleyin. Ayva dilimleriyle kapatın.

Haberin Devamı

- En üste fındık büyüklüğünde tereyağı parçaları yerleştirip pekmezi gezdirin. Tencerenin kenarından sıcak suyu ilave edin. Pişerken yemeğin dağılmaması için ayvaların üzerine düz porselen tabak kapatabilirsiniz.

- Tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte pişirin. Suyunu iyice çekip ayvalar yumuşayınca (yaklaşık 25-30 dakika sürecektir) ocaktan alın.

KETE

Erzurum - Yiyeni mest eden iki lezzet

(4-6 kişilik)

NE LAZIM?

Hamuru için;

- 1 su bardağı ılık süt

- 1/2 su bardağı ılık su

- 1 yemek kaşığı toz maya

- 3/4 su bardağı sıvıyağ

- 100 gr eritilmiş tereyağı

- 1 tatlı kaşığı tuz

- 1 tatlı kaşığı şeker

- 3.5-4 su bardağı un

İç harcı için;

- 2 yemek kaşığı tereyağı

- 1/2 su bardağı sıvıyağ

- 1 su bardağı un

Üzeri için;

- 2 yumurtanın sarısı

- 3 yemek kaşığı su

NASIL YAPARIM?

- Derin bir karıştırma kabının içine maya, ılık su ve ılık sütü koyun. Çatalla çırpıp 5 dakika bekletin.

- Eriyip ılınmış yağ, tuz, şeker ve unu yoğurmaya başlayın. Kulak memesi kıvamından biraz daha katıca bir hamur olmalı. Hamuru 30 dakika mayalanması için dinlenmeye bırakın.

Haberin Devamı

- Dinlenen hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Bu bezeleri merdaneyle 30-35 cm çapında yufkalar şeklinde açın.

- Bu sırada iç harcı için yağları bir tavada eritip unu ekleyin. 2-3 dakika karıştırın ve ocaktan alıp soğumaya bırakın.

- Açtığınız yufkanın üzerine, kavrulan undan 1-2 yemek kaşığı kadar serpiştirin.

- Yufkayı sıkıca rulo şeklinde sarın ve bir ucundan tutarak içe doğru, kendi ekseni etrafında döndürerek yuvarlak şekil verin (tıpkı gül böreği gibi). Hamurun tam ortasında kalan uç kısmını elinizle bastırarak hamura yedirin.

- Ketelerin üzerine çırpılmış yumurta sarısı ve su karışımını sürdükten sonra yağlanmış fırın tepsisine dizin. Tepside 25-30 dakika daha bekletin.

Haberin Devamı

- Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 40-45 dakika, üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirin. Ilık ya da soğuk olarak yiyebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları