Edirne iftarı

Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti olan Edirne...

Haberin Devamı

Mimar Sinan’ın ustalık eseri olarak görülen Selimiye Camisi, bedesten, Sokullu Külliyesi gibi pek çok eserin bulunduğu Edirne, tabii ki yemek kültürüyle de göz dolduruyor. Edirne denince ilk akla gelenler yaprak ciğer, bademezmesi ve kavala kurabiyesi olsa da birbirinden lezzetli çok daha fazla yöresel yemekleri ile zengin bir mutfak kültürüne sahip.

Nar pelteli keşkül keşkül-ü fukara / Osmanlı Mutfağı
MALZEMELER

Edirne iftarı

Keşkül için:
* 1 litre süt
* 5 yemek kaşığı pirinç unu (tepeleme)
* 1 su bardağı şeker (2 parmak eksik olabilir)
* 1 su bardağı içme suyu
* 4-5 yemek kaşığı hindistancevizi tozu

Badem sübyesi için:
* 1 su bardağı süt
* Yarım su bardağı file badem veya toz badem

Haberin Devamı

Ayrıca:
* 1 su bardağı taze nar suyu
* 1 tatlı kaşığı mısır nişastası
* 2 tatlı kaşığı tozşeker

YAPILIŞI

Keşkül için tencereye sütü koyun. Orta ısıda ısınmasını beklerken, pirinç ununu 1 bardak suyla kâsede ezin. Süt ısınıp üzeri kaymak bağlamaya başlayınca (kaynamadan önce) hemen pirinç ununu eklemeye başlayın. Sürekli karıştırarak kaynatın. Kaynayınca, şekeri ve hindistancevizi tozunu katıp ocağı en kısığa getirin. Sürekli karıştırmaya devam ederek 5 dakika pişirin. Ufak bir tencerede sübye için süt ve bademi karıştırıp kaynatın. Kaynar kaynamaz ocaktan alın ve keşkülün olduğu tencereye aktarın. 2-3 dakika daha pişirip, ocaktan alın ve kâselere paylaştırıp soğumasını bekleyin. Pelte için de ufak bir tencereye nar suyu, nişasta ve şekeri koyup kısık ateşte hızla karıştırın. 2-3 dakika sonra katılaşacaktır. Hemen ocaktan alıp keşküllerin üzerine döküp paylaştırın. Antepfıstığı, fındık ya da bademle süsleyip servise sunun.

Yeşil soğanlı Edirne kapaması
MALZEMELER

Edirne iftarı

* 1 kg kuşbaşı kuzu eti
* 50 gr tereyağı
* 1 kahve fincanı zeytinyağı
* 4 demet taze yeşil soğan
* 1 demet taze nane
* 6-7 diş sarmısak
* 2 çay kaşığı tuz, karabiber

Haberin Devamı

Sos için:
* 1 yumurtanın sarısı
* 2 çay kaşığı süzme yoğurt
* 3 yemek kaşığı limon suyu

YAPILIŞI

Taze soğanları ayıklayıp 2-3 santimlik parçalar halinde doğrayın. Taze nanenin yapraklarını ayıklayıp yıkayın. Zeytinyağını ve tereyağını geniş bir tencereye koyup orta ısılı ateşte kızdırın. Etleri kızgın yağa aktarıp 5-7 dakika kadar çevire çevire kızartın. Hafifçe kızarttığınız etlerin üzerine nane yapraklarını ekleyip 1 dakika kadar kavurun. Sonra da etlerin üzerine ince doğranmış sarmısakları ve yeşil soğanları ekleyip karıştırın. Tuz ve karabiberi ekleyin. En üste geniş bir porselen tabak kapatıp bastırın. Tabağın kenarlarına gelecek kadar sıcak su ilave edin. Orta ısılı ateşte pişmeye bırakın. Yaklaşık 35-40 dakika sonra etler iyice yumuşamış olacaktır. Bir kâsede sos malzemelerini bir tel çırpıcıyla iyice çırpın. Tencerenin kapağını açıp dikkatlice tabağı kaldırın. Yemeğin içine yavaş yavaş sosu katıp hafifçe karıştırın. Tencerenin kapağı açık 5 dakika kadar kaynatın ve ocaktan alın. Tencerenin kapağını kapatıp 10 dakika dinlendirdikten sonra servise sunun. 

Yazarın Tüm Yazıları