Denizli: Yemekleriyle büyüleyen bir ÅŸehir...

Ekşi tatları sevenler için limon çorbası... Karamelize soğan sosuyla servis edilen taze fasulye yoğurtlaması... Denizli’ye özgü bu iki yemeği mutlaka denemelisiniz.

Haberin Devamı

ŞEHRİYELİ LİMON ÇORBASI (4-6 kişilik)

NE LAZIM?

- 2 iri boy limon (Bodrum veya Çeşme limonunu öneririm)
- 2 su bardağı arpa şehriye
- 2 litre su (10 su bardağı kadar)
- 2 çay kaşığı tuz

Kestirme için;

- 2 yumurtanın sarısı
- 1 yemek kaşığı tepeleme un
- 1 su bardağı yoğurt
- 2 çay kaşığı tuz, karabiber, pulbiber
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Süslemek için;

- 1 demet dereotu veya maydanoz

Denizli: Yemekleriyle büyüleyen bir şehir...

NASIL YAPARIM?

- Limonları (Kalın kabuklu limon kullanırsanız çorbanızın lezzeti artacaktır) yıkadıktan sonra eni 1 santim olacak şekilde halka halka dilimleyin. Varsa çekirdeklerini temizleyip büyükçe bir tencerenin içine koyun.

Haberin Devamı

- Limonların üzerine 2 litre suyu aktarıp orta ateşte ara sıra karıştırarak kaynatın. Kaynadıktan sonra tuz ve şehriyeyi ekleyin. Ara sıra karıştırarak 10 dakika daha pişirin. Böylece limon, tadını iyice çorba suyuna vermiş olacak.

- Bir çatalla limon dilimlerini çorbanın içinden alın.

- Kestirme sosu için geniş bir kâseye yumurta sarısı, un, yoğurt ve zeytinyağını koyarak tel çırpıcıyla çırpın.

- Tuz ve baharatı da ekledikten sonra kaynayan çorbadan bir kepçe alıp kestirme sosunun içine katın. Sonra sosu yavaş yavaş çorbanın içine ekleyip sürekli karıştırın ki topak topak olmasın. 5 dakika daha pişirip ocaktan alın.

- İnce kıyılmış dereotu veya maydanoz doğrayıp servise sunun.

YEŞİL FASULYE YOĞURTLAMASI (4 kişilik)

NE LAZIM?

- 500 gr yeÅŸil fasulye
- 2 su bardağı yoğurt
- 4-5 diş sarımsak

İç harcı için;

- 3 iri kuru soÄŸan
- 4 yeÅŸil sivri biber
- 5 yemek kaşığı zeytinyağıÂ
- 1 kesme ÅŸeker
- 2 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı toz biber

Denizli: Yemekleriyle büyüleyen bir şehir...

NASIL YAPARIM?

- Yeşil fasulyeleri ayıklayın, küp küp doğrayın. İçine bir çay kaşığı tuz attığınız bol suda yumuşayıncaya dek haşlayın, haşlanınca süzün. 

- Sos için soğanları yemeklik doğrayın. Sivri biberleri de incecik kesin. Geniş bir tavaya zeytinyağı, soğan ve biberleri koyun, şekeri de katıp en az 10 dakika kavurun. Soğanların yanmaması için sık sık karıştırmanız önemli.

Haberin Devamı

- Tuz ve baharatı ekleyin, soğan iyice yumuşayıncaya kadar 3-4 dakika daha pişirip ocaktan alın.

- Sarımsakları tuzla dövüp yoğurda katın. İçine haşlanmış ve süzülmüş fasulyeleri ekleyip karıştırın. Servis tabağına alın, üzerine soğan sosunu gezdirin.

Yazarın Tüm Yazıları