Çanakkale iftarı

Çanakkale denildiğinde akla ilk gelen tarihi yapısı, kültürü, boğazı ve köklü geçmişi olsa da yemekleri de aynı derecede önemlidir.

Haberin Devamı

Bir kısmı Marmara, bir kısmı ise Ege’de kalan Çanakkale, sebze tüketimi bakımından oldukça zengin. Pazı dolmasıyla, iskorpit çorbasıyla, melki yemeğiyle, peynir helvası tatlısıyla ağzınızı sulandıracak ve upuzun bir yemek çeşitliliğine sahip.

Peynirli tava böreği
MALZEMELER

Çanakkale iftarı

* 1 adet hazır yufka
* 1 Türk kahve fincanı sıvı yağ
* 1 Türk kahve fincanı su
* 2 yemek kaşığı dolusu mısır ya da buğday nişastası.

İç harcı için:
* 2 su bardağı peynir (kaşar, lor, beyazpeynir)
* 3 dal taze soğan
* Varsa 5-6 yaprak ısırgan otu
* 1/3 demet maydanoz-dereotu
* 1 çay kaşığı tuz, pul biber.

YAPILIŞI

Yufkayı serin. Üzerine sıvı yağ ve suyu karıştırarak kaşıkla döküp ıslatın. Nişastanın tümünü serpiştirin (böylece daha çıtır bir börek elde edeceğiz). İç harcı için rende peynir, incecik doğranmış yeşillikleri katın, tuz ve biberi ekleyip kaşıkla iyice karıştırın. Sonra da yufkanın üzerine serpiştirin. Yufkayı 3 eşit parçaya kesin. 25 cm çapındaki bir tavayı 2 yemek kaşığı sıvı yağ ve zeytinyağı ile yağlayın. 1’inci yufkayı uzun kenarından sıkı sıkı rulo şeklinde sarın ve içe doğru, gül böreği gibi sarın, tavanın tam ortasına oturtun. 2’nci yufkayı da aynı şekilde sarıp, rulo şekline getirip, kaldırıp ortadaki böreğin etrafına dolayın. 3’üncü yufkayı da hazırlayıp 2’nci böreğin etrafına dolayın. Hamurun üzerine elinizle bastırıp yayın. Tavanın altını kısık ateşe getirin. Tavayı çevire çevire altını pişirin. Bir kapakla ters çevirip öbür yüzünü de pişirip servise sunun.

Haberin Devamı

Şehriyeli sahur salatası
MALZEMELER

* 1 adet iri boy kereviz
* 1 adet iri boy kabak
* 1 adet limonun suyu
* 1 su bardağı haşlanmış arpa şehriye
* 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi.

Çanakkale iftarı

Sos için:
* 2 su bardağı süzme yoğurt
* Yarım su bardağı su
* 2 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber
* 1 tatlı kaşığı hardal (isteğe bağlı)
* 1 yemek kaşığı mayonez
* Nar taneleri, zeytinyağı.

YAPILIŞI

Haberin Devamı

Soyulmuş kereviz ve kabağı rendenin iri gözüyle rendeleyin (kabağın çekirdek kısmına gelince bırakın, çok sulandırır). Üzerine limon suyunu döküp kenara alın. Büyük bir kapta rende sebzeleri ve haşlanmış şehriyeyi karıştırın. Cevizi de katıp karıştırın. Sos için derin bir kapta tüm malzemeleri çırpın. Pürüzsüz bir kıvama gelen sosu sebzelerle karıştırın. Bir servis tabağına aktarın. Üzerine nar taneleri ekleyip, zeytinyağı gezdirerek servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları