Bursa - Bu lezzetlere doyum olmaz!

Fırında pişen süt helvası... Mayalı hamurla hazırlanan, sebzeli ve kıymalı harcıyla dillere destan cantık... İskender, pideli köfte ve kestane şekeri gibi özel tatlara sahip Bursa’ya has bu iki tarifi de mutlaka deneyin.

Haberin Devamı

SÜT HELVASI

(2-4 kişilik)

NE LAZIM?

* 1 su bardağı un * 2 yemek kaşığı irmik

* 150 gr tereyağı* 3 yemek kaşığı sıvıyağ

Bursa - Bu lezzetlere doyum olmaz

Şerbeti için;

* 1 litre + 1 su bardağı süt * 1 su bardağı şeker * 2 paket vanilya * 1 yumurtanın sarısı

Üzeri için;

* Fındık, ceviz veya fıstık

NASIL YAPARIM?

* Önce şerbeti yapalım. 1 su bardağı süt, vanilya ve şekeri bir tencereye koyup kısık ateşte karıştırmaya başlayın. Şeker eriyince 1 litre sütü ekleyip karıştırmaya devam edin, şerbet kaynamadan ocaktan alın.

* Un, irmik, tereyağı ve sıvıyağı bir tencereye alın, kısık ateşte sürekli karıştırarak en az 15-18 dakika iyice sararıncaya dek kavurun. Kavrulunca ocağın altını kapamadan sıcak sütü azar azar içine ekleyin, bunu yaparken sürekli karıştırın.

Haberin Devamı

* Koyu muhallebi kıvamındaki helvayı kaynayınca ocaktan alın. Bir fırın kabına dökün. 8-10 dakika bekleyin, üzeri kaymak tutsun.

* Fırınınızı 200-220 dereceye getirin. Helvayı fırının en üst rafına koyun, üzeri iyice kızarıncaya dek en az 15-20 dakika fırında kalsın.

* Soğuyunca fındık, ceviz veya fıstık serperek servis edin.

KIYMALI CANTIK

(4-6 kişilik)

NE LAZIM?

Hamuru için;

* 1 su bardağı ılık süt * 1 çay bardağından biraz fazla ılık su * 1 çay bardağından biraz fazla sıvıyağ* 2 tatlı kaşığı toz şeker

* 1 yemek kaşığı toz kuru maya (veya
1 paket toz instant maya) * 1 tatlı kaşığı tuz

* 450 gr un (4.5 su bardağı)

Bursa - Bu lezzetlere doyum olmaz

Hamuru açmak için;

* 1 su bardağı un

İç harcı için;

* 200-250 gr orta yağlı dana kıyma

* 1 kuru soğan * 1 kapya biber

* 2 sivri biber * 1 domates * 1 çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon * 1/2 çay bardağı su

Ayrıca;

* 1 yumurtanın sarısı

NASIL YAPARIM?

* Hamur için yoğurma kabının içine, ılıttığınız süt ve suyu koyun. Maya ve şekeri ekleyip çatalla karıştırın. Sıvıyağı da katıp yeniden karıştırın. Önce azar azar unu, sonra tuzu ilave edip yoğurun. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edeceksiniz. 

Haberin Devamı

* Hamurun üzerini kapatıp oda sıcaklığında
1 saat bekletin.

* İç harcı için soğan, biber ve domatesi rondo’ya koyun ama çok inceltmeyin. Karışımı kıymanın olduğu kâseye aktarın. Tuz, baharat çeşitleri ve suyu ilave edip yoğurun.

* Dinlenen hamurdan pinpon topu büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve un serpilmiş tezgâha koyun.

* Hamurlardan birini alın, parmak uçlarınızla bastırarak çay tabağı (10-12 cm çapında) boyutuna getirin. Ortasını çukurlaştırıp 1 kaşık kıymalı harçtan koyun. Kenarlarına yumurta sarısı sürüp tepsiye yerleştirin. Tüm hamurları
bu şekilde hazırlayın. 

* Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, kızarıncaya dek 25-28 dakika pişirin. Sıcak yiyin.

Yazarın Tüm Yazıları