BÖRÜLCE - Mevsimin en güzel yeşili

Denizde yetişeni ayrı, karada yetişeni apayrı lezzet… Çok şükür kavuşturana, şahsen çok özlemiştim. Börülceyi mevsimi geçmeden bol bol yiyelim, sıcak havaların bize armağanını değerlendirelim.

Haberin Devamı

DENİZ BÖRÜLCESİ SALATASI

(2-4 kişilik)

BÖRÜLCE - Mevsimin en güzel yeşili

NE LAZIM?

* 2 demet deniz börülcesi 

* 1 iri pembe domates

* 1 su bardağı ceviz

Sosu için;

* 6-7 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

* 1 diş sarımsak

* 1 limonun suyu 

* 1 yemek kaşığı nar ekşisi 

* 1 çay kaşığı toz şeker

* 1 çay kaşığı toz biber

NASIL YAPARIM?

* Büyük bir tencereye 3 litre su koyup kaynatın. Börülceleri hiç yıkamadan içine atın ve tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte 15-18 dakika kadar pişirin. Yeşil kısımlar iyice yumuşadığında ocaktan alın. 

* Geniş bir kaba soğuk su ve 7-8 parça buz atın. Börülceleri süzgeç yardımıyla sıcak sudan çıkarıp buzlu suya alın. Birkaç dakika beklettikten sonra yeşil kısımlarını yukarıdan aşağıya doğru sıyırıp alın.

Haberin Devamı

* İçlerinden çıkan kılçıkları atın.

* Börülceleri bir tabağa alın, üzerine küp küp doğranmış domates ve iri çekilmiş cevizleri ekleyin. 

* Tüm sos malzemelerini karıştırıp börülcelerin üzerine gezdirin.

BİR NOT
Deniz börülcesinin tadı kendiliğinden tuzlu olduğu için haşlama suyunda veya sosunda ekstra tuza gerek duyulmaz.

BÖRÜLCE - Mevsimin en güzel yeşili

BORANİ YATAĞINDA BÖRÜLCE

(4-6 kişilik)

NE LAZIM?

*  500-750 gr taze börülce

* 2.5 litre su* 1-2 çay kaşığı tuz

Boranisi için;

* 1 ufak soğan

* 2 demet taze soğan

* 1/2 demet dereotu

* 5 yemek kaşığı süzme yoğurt 

* 1/2 su bardağı zeytinyağı

* 7-8 diş sarımsak

* 1 tatlı kaşığı tuz

NASIL YAPARIM?

* Börülcelerin uçlarını kesip atın. Daha sonra her bir börülceyi ikiye veya üçe bölün.

* Geniş bir tencerede suyu kaynatıp içine tuz ekleyin. Börülceleri de ilave edip yumuşayana kadar pişirin. Pişince süzün.

* Sosunu hazırlamak için tavada zeytinyağını ısıtın. İnce ince doğradığınız soğanları katıp kavurmaya başlayın.

* Ezilmiş sarımsağı ekleyin ve karıştırarak 7-8 dakika kadar kısık ateşte kavurun. 

* İnce ince doğranmış dereotu ve taze soğanı (sadece yeşil kısımlarını kullanıyoruz), tuzu ve süzme yoğurdu da içine ekleyin. Sık sık karıştırarak 5 dakika kadar sosu kaynatıp ocaktan alın. 

Haberin Devamı

* Sıcak sosu servis tabağına alın. Ortasında yoğurtlu sos görünecek şekilde börülceleri etrafına yerleştirin. Ilık olarak servise sunun.

NOT
Denizlililer bu tarifte yanık yoğurt kullanır.

Yazarın Tüm Yazıları