Bolu iftarı

Bolu yöresinin tarihi ve turistik özelliklerinin yanı sıra yemekleri de oldukça zengindir.

Haberin Devamı

Özellikle Mengenli aşçılar dünyaca tanınmışlardır. Mengen’den yetişen aşçıların tarihi padişah mutfaklarına kadar dayanmaktadır. Atatürk’ün aşçısı da Mengenliydi. Günümüzde turistik tesislerin bir çoğunda Mengenli aşçılara rastlamak mümkündür. Aşçılık sanatı Mengen ilçesinin ata mesleğidir. Batı Karadeniz’de yer alan Bolu’nun yemeklerinin bu kadar meşhur olmasının nedenlerinden biri de Roma, Bizans ve Osmanlı kültürlerine ev sahipliği yapmış olmasıdır. Bu da yemek çeşitliğini etkilemiştir. Hâlâ birçok yerde saray mutfaklarının yemekleri hâkimdir. 

Tavuklu mantarlı Mengen pilavı
MALZEMELER

Bolu iftarı

* 250-300 gr tavuk kuşbaşı-göğüs
* 1 adet büyük soğan
* 250 gr kültür mantarı
* 2 su bardağı pirinç
* 3 yemek kaşığı tereyağı
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Haberin Devamı

Üzeri için:
* 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
* ½ demet dereotu

YAPILIŞI

Pirinci ılık ve tuzlu suda 1 saat bekletip, yıkayıp, süzün. Yemeklik incecik doğradığınız soğan ve tavuk etlerini geniş bir tencerede tereyağıyla karıştırarak 5 dakika kavurun. Tuz ve karabiberi ilave edip 5 dakika daha kavurmaya devam edin. Şimdi yıkanmış ve uzunlamasına incecik doğranmış mantarları ekleyin. Karıştırarak 5 dakika kavurduktan sonra 2 su bardağı su veya varsa sıcak et suyunu ilave edin. Su kaynayınca pirinci ekleyip orta ısılı ateş üzerinde ağzı kapalı olarak pişirin. Pilav suyunu tamamen çekince ocaktan alın 30 dakika dinlendirip demlendirin. Genişçe bir servis tabağına, tenceredeki pilavı ters çevirin. Üzerine ceviz içini dökün ve incecik doğranmış dereotuyla süsleyin. Sıcak olarak servise sunun.

Zerdeli bademli muhallebi
MALZEMELER

Bolu iftarı

Muhallebi için:
* 1 litre süt
* 2 yemek kaşığı un
* 2 yemek kaşığı buğday nişastası
* 3 yemek kaşığı file badem
* ½ su bardağı tozşeker
* 50 gr tereyağı
* 1 adet vanilya

Zerde için:
* 2 su bardağı su
* 1 çay kaşığı toz zerdeçal (ya da hintsafranı)
* 2 yemek kaşığı şeker
* 1 yemek kaşığı nişasta

Haberin Devamı

Üzeri için:
* Dolmalık fıstık, kuşüzümü

YAPILIŞI

Muhallebiyi pişirmek için orta boy bir tencereye un, nişasta ve şekeri koyun. Tel çırpıcıyla karıştırırken, azar azar sütü ilave edin. Orta ısılı ateşin üzerinde sürekli karıştırarak kaynatın. Hemen badem, yağ ve vanilyayı katıp hızlıca karıştırın ve ocaktan alın. İsterseniz bu aşamada mikserin orta devriyle muhallebiyi tenceresinde 5-6 dakika kadar iyice çırparak, daha pürüzsüz hale getirebilirsiniz. Hazırladığınız kâse veya kup bardaklarına muhallebiyi paylaştırın. Üzerine de zerde koyacağınızı düşünerek üst kısmında 2 parmak pay bırakın. Muhallebileri soğumaya bırakın. Şimdi de zerde için orta boy bir tencereye su, şeker ve nişastayı koyun. Son olarak zerdeçalı ekleyin. Kısık ateşin üzerinde, bir tel çırpıcıyla sürekli karıştırarak katılaşıp kaynayıncaya dek pişirin. Ocaktan alın, karıştırarak 2-3 dakika ılıtın ve soğuyan muhallebilerin üzerine paylaştırın. İsterseniz dolmalık fıstığı yağsız tavada biraz kavurarak lezzetlendirin ve üzerini süsleyin. Aralara da kuşüzümü serpip buzdolabında 2-3 saat bekleterek servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları