Adana iftarı

Adana, ismi hâlâ değişmeden kullanılan en eski kent. Verimli toprakları ve kültürel birikimi, mutfak kültürüne de yansıyor.

Haberin Devamı

Adana mutfağı, kuşaktan kuşağa aktarılmış bilgilerin alınan göçlerle daha da çeşitlenerek günümüze ulaştığı birçok geleneksel lezzete sahip. Bunların başında tescili de alınmış olan Adana kebabı geliyor. Hayvancılığın temel geçim kaynaklarından olmasının da etkisiyle etin mutfakta önemli bir yeri var. Cartlak kebabı, içliköfte, şırdan, mumbar, Adana kebabından sonra ilk akla gelen et yemeklerinden.

Patlıcanlı Adana tavası
MALZEMELER

* 7-8 adet patlıcan
* 5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
* 50 gr tereyağı
* 8-10 adet kuzu pirzola
* 6 adet orta boy domates
* 10-12 diş sarmısak
* 1 çorba kaşığı biber salçası
* 6 adet yeşil sivri biber
* 2 çay kaşığı tuz, pul biber

YAPILIŞI

Patlıcanları yıkayıp kabuklarını tamamen soyun. Kuşbaşı et formunda küp küp doğrayıp acısını çıkarmak için tuzlu suda bekletin.

Haberin Devamı

Zeytinyağını ve tereyağını tencereye alıp salçayı ekleyip ezerek, 2 dakika kadar orta ateşte hafifçe kavurun. Üzerine hemen pirzolaları dizin. Üzerine tuz, karabiber, pul biber serpiştirin ve sarmısakları aktarın.

Patlıcanları bol su ile yıkayıp sıktıktan sonra etleri üzerine yayın. Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğradıktan sonra tencereye ekleyin.

Biberlerin çekirdek yataklarını çıkarıp parmak şeklinde doğrayıp domateslerin üzerine dizin. Böylece etin üzerine kat kat sebzeleri yerleştirmiş olduk. Bu yemek hiç su eklemeden sebzelerin suyuyla pişer.

Yemek kaynamaya başlayınca altını kısık ateşe getirin ve en az 1-1.5 saat pişirin. Arada sırada kontrol edin ama kapağını çok fazla açıp buharını kaçırmayın. İsterseniz bir tepsiye ters çevirerek yemeği servise sunabilirsiniz.

Etli bulgur pilavı/Adana usulü
MALZEMELER

* 2 su bardağı kalın bulgur
* 250 gr kuşbaşı kuzu eti
* 50 gr tereyağı + 2 yemek kaşığı zeytinyağı
* 2 adet kuru soğan
* 4-5 diş sarmısak
* 1 yemek kaşığı domates salçası (veya 2 adet domatesin rendesi)
* 1 adet yeşil sivri biber
* 1 adet kırmızı biber
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber

YAPILIŞI

Önce kuşbaşı etleri ufak bir tencerede 6 bardak içme suyuyla yumuşayıncaya dek haşlayın. Suyunu ölçün ve 4 bardak et suyunu ayırın.

Haberin Devamı

Bulguru yıkayıp süzün. Geniş bir tencereye incecik doğranmış soğan, tavla zarı şeklinde dilimlenmiş biberleri, salça (veya domates rendesi), pirinç tanesi kesilmiş sarmısakları koyun. Tereyağı ve zeytinyağını ilave edip orta ısılı ateşte karıştırarak 5 dakika kavurun.

Sonra haşlanan eti ve yıkanmış bulguru ilave edin. Karıştırarak 5 dakika daha kavurduktan sonra 4 bardak kadar sıcak et suyunu katın. Tuz, karabiber ve pul biberi de ekleyip orta ateşte pilav suyunu çekinceye kadar pişirin.

Suyunu tamamen çekince ocaktan alın. Ağzı kapalı 30 dakika demlendirip dinlendirin. Sonra karıştırarak turşuyla beraber servise sunun.

 

Yazarın Tüm Yazıları