Sahrap Soysal

Sağlıklı, ferah lezzetler...

6 Mayıs 2023
Bugünlerde sıklıkla yaptığım iki tarifi anlatacağım size... Biri taze bakla, diğeri hardal soslu salata... Aklınızda olsun; bakliyat çeşitleri ılık olunca sosu daha iyi çekiyor.

 ZEYTİNYAĞLI TAZE BAKLA

(4-6 kişilik)

NE LAZIM?

1 kg taze bakla

1 iri soğan

1 limonun suyu

2 diş sarımsak

Yazının Devamını Oku

Etli yemeği de olur, tavası da!

29 Nisan 2023
En sevdiğim mevsim sebzelerinden biri bezelye... Genellikle patatesli ve havuçlu yemeğini yaparız ama bana sorarsanız etlisinin tadı bir başka. Mevsimi kısacık yaprak bezelyeyiyse mısır unuyla pişirmeyi seviyorum.

TAZE SOĞANLI ETLİ BEZELYE (6 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

- 1 kg taze bezelye (ayıklanmış)

- 500 gr kuşbaşı kuzu eti

- 1 büyük soğan (incecik doğranmış) 

- 5 dal taze soğan

- 2 orta boy domates (veya 1 yemek kaşığı domates salçası)

-

Yazının Devamını Oku

Hangi tatlıyı yapacağımız belli

22 Nisan 2023
Bizim evde cevizli baklava çok sevilir, bayramda da mutlaka yapılır ve ailece afiyetle yeriz. Siz de bayram coşkusunu kıyır kıyır bir ev baklavasıyla taçlandırmak isterseniz tarifimi mutlaka deneyin.

(8-10 kişilik)

NE LAZIM?

Hamuru için

400 gr un

1 yumurta

100 gr yoğurt

50-60 ml sıvıyağ 

Yazının Devamını Oku

RAMAZAN ÂDETLERİ

16 Nisan 2023
Sizlere bugün eski ramazanların nostaljik âdetlerini yeniden hatırlatmak istedim...

FENER KAPMAK

Ramazan ayında çocukların oynamayı âdet edindiği eğlenceli oyunlardan biriydi.

Çocuklar, aralarından birini parolacı seçtikten sonra sokak başlarında ve köşelerde saklanırlardı. Parolacı çocuk sokaktan elinde fenerle geçenleri inceler, şaka kaldırabilecek birini gözüne kestirdiğinde parolayı söyler, feneri kapacak olan çocuk adamın arkasından sessizce yaklaşıp elindeki feneri kapıp kaçardı.

Eğer fenerli adam asabi ve korkulan biriyse bu sefer aksi parola verilir, adam sokaktan geçene kadar çocuklar olduğu yerde kalırdı. Ayrıca çocuklar bazı gecelerde sokaktan geçenlerin fenerlerini kapabileceklerini ima etmek için “Bakkalda üzüm/ Fenerde gözüm / Bakkalda kursak / Feneri vursak” tekerlemesini söyleyip gezerlerdi.

YAĞ PARASI MUM PARASI

Çocuklar ramazan gecelerinde toplanıp bir çanağa mum ya da kandil koyarak kapı kapı dolaşır ve komşulardan “donanma” parası dedikleri bir bahşiş toplarlardı.

Yağ parası, mum parası toplamaya çıkan çocuklar kapıların önünde durup hep bir ağızdan tekerlemelerini söyler, para vermeyen evlerin kandillerini taşlarlar.

Çocukların en eğlenceli âdetlerinden biri olan yağ parası mum parası tekerlemesinin sözleri şu şekildeydi:

Yazının Devamını Oku

Bahar çorbaları kaynasın

15 Nisan 2023
Mevsimin çok sevdiğimiz iki lezzeti: Bakla ve enginar… Genelde zeytinyağlı, etli veya pilavlı tariflerde kullandığımız bu ikiliyle besleyici ve doyurucu iki özel çorba hazırladım.

YOĞURTLU TAZE BAKLA ÇORBASI (6 KİŞİLİK)

NE LAZIM?◊ 200 gr taze bakla

◊ 2 soğan

◊ 150 gr tereyağı

◊ 3 su bardağı et veya tavuk suyu

◊ 4 su bardağı sıcak su

◊ 1 çay kaşığı tuz

Yazının Devamını Oku

Soframız yeşilleniyor...

8 Nisan 2023
Bahar aylarıyla birlikte mevsimin çok sevdiğimiz sebzeleri de tezgâhlara bir bir gelmeye başladı. Taze enginar ve beyazpeynirle hazırladığım sütlü çorbamı, makarna yerine kabak kullandığım pratik lazanya tarifimi siz de deneyin.

KABAK LAZANYA (4 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

* 350 gr yağsız dana döş kıyma

* 1 soğan

* 3 kabak

* 1 yemek kaşığı zeytinyağı

* 1 yemek kaşığı domates salçası

* 1’er çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber, kekik

Yazının Devamını Oku

Ramazan adeti: diş kirası

2 Nisan 2023
Madem ramazandayız, eskinin güzel ramazan âdetlerinden olan diş kirasıyla ilgili bir hikâyeyi sizinle paylaşmak istedim...

Diş kirasını duymuşsunuzdur, benim en sevdiğim ramazan âdetlerindendir. Eskiden ramazan ayında misafirlere ama özellikle yoksullara iftardan sonra verilen hediyeye ya da paraya diş kirası denirmiş. Ancak diş kirası sadece zenginler ile yoksullara arasında uygulanan bir âdet değilmiş.
Birbirine denk aileler de iftardan sonra diş kirası verirlermiş. Diş kirası âdetinin, Fatih Sultan Mehmed’in sadrazamı Mahmud Paşa’nın verdiği iftarlara dayandığı söyleniyor.



Mahmud Paşa, verdiği iftarlarda pilavın içine altın para koydururmuş.
Bu uygulama zamanla her ailenin kesesine uygun hediyelere, bu âdet de diş kirasına dönüşmüş.
Abdülaziz döneminin meşhur zenginlerinden ve padişahın ahbaplarından Hayrullah Efendi, padişahla o sırada İstanbul’da olan 3. Napolyon’un eşi Eugenie’yi evinde misafir edecekmiş.

Yazının Devamını Oku

Top patlayınca...

25 Mart 2023
Soframıza bereket getirmesini dilediğimiz ramazan ayı başladı. İftar denince aklına güllaç gelmeyen yoktur ama bir de toz saleplisini denemenizi istiyorum. Yemeklere eşlik edecek kuru meyve şerbetinin vereceği ferahlığı da çok seveceğinize eminim.

SALEPLİ GÜLLAÇ

NE LAZIM? (8 kişilik)

* 6 güllaç yaprağı

* 1 lt süt + 1 su bardağı soğuk süt

* 1 su bardağı toz şeker

* 1 yemek kaşığı toz salep

* 1 su bardağı ceviz içi (iri çekilmiş)

* Nar taneleri

Yazının Devamını Oku