ZEYTİNYAĞLI TAZE BAKLA
(4-6 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 1 kg taze bakla
◊ 1 iri soğan
◊ 1 limonun suyu
◊ 2 diş sarımsak
◊
TAZE SOĞANLI ETLİ BEZELYE (6 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
- 1 kg taze bezelye (ayıklanmış)
- 500 gr kuşbaşı kuzu eti
- 1 büyük soğan (incecik doğranmış)
- 5 dal taze soğan
- 2 orta boy domates (veya 1 yemek kaşığı domates salçası)
-
(8-10 kişilik)
NE LAZIM?
Hamuru için
◊ 400 gr un
◊ 1 yumurta
◊ 100 gr yoğurt
◊ 50-60 ml sıvıyağ
◊
FENER KAPMAK
Ramazan ayında çocukların oynamayı âdet edindiği eğlenceli oyunlardan biriydi.
Çocuklar, aralarından birini parolacı seçtikten sonra sokak başlarında ve köşelerde saklanırlardı. Parolacı çocuk sokaktan elinde fenerle geçenleri inceler, şaka kaldırabilecek birini gözüne kestirdiğinde parolayı söyler, feneri kapacak olan çocuk adamın arkasından sessizce yaklaşıp elindeki feneri kapıp kaçardı.
Eğer fenerli adam asabi ve korkulan biriyse bu sefer aksi parola verilir, adam sokaktan geçene kadar çocuklar olduğu yerde kalırdı. Ayrıca çocuklar bazı gecelerde sokaktan geçenlerin fenerlerini kapabileceklerini ima etmek için “Bakkalda üzüm/ Fenerde gözüm / Bakkalda kursak / Feneri vursak” tekerlemesini söyleyip gezerlerdi.
YAĞ PARASI MUM PARASI
Çocuklar ramazan gecelerinde toplanıp bir çanağa mum ya da kandil koyarak kapı kapı dolaşır ve komşulardan “donanma” parası dedikleri bir bahşiş toplarlardı.
Yağ parası, mum parası toplamaya çıkan çocuklar kapıların önünde durup hep bir ağızdan tekerlemelerini söyler, para vermeyen evlerin kandillerini taşlarlar.
Çocukların en eğlenceli âdetlerinden biri olan yağ parası mum parası tekerlemesinin sözleri şu şekildeydi:
YOĞURTLU TAZE BAKLA ÇORBASI (6 KİŞİLİK)
NE LAZIM?◊ 200 gr taze bakla
◊ 2 soğan
◊ 150 gr tereyağı
◊ 3 su bardağı et veya tavuk suyu
◊ 4 su bardağı sıcak su
◊ 1 çay kaşığı tuz
KABAK LAZANYA (4 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
* 350 gr yağsız dana döş kıyma
* 1 soğan
* 3 kabak
* 1 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 1’er çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber, kekik
Diş kirasını duymuşsunuzdur, benim en sevdiğim ramazan âdetlerindendir. Eskiden ramazan ayında misafirlere ama özellikle yoksullara iftardan sonra verilen hediyeye ya da paraya diş kirası denirmiş. Ancak diş kirası sadece zenginler ile yoksullara arasında uygulanan bir âdet değilmiş.
Birbirine denk aileler de iftardan sonra diş kirası verirlermiş. Diş kirası âdetinin, Fatih Sultan Mehmed’in sadrazamı Mahmud Paşa’nın verdiği iftarlara dayandığı söyleniyor.
Mahmud Paşa, verdiği iftarlarda pilavın içine altın para koydururmuş.
Bu uygulama zamanla her ailenin kesesine uygun hediyelere, bu âdet de diş kirasına dönüşmüş.
Abdülaziz döneminin meşhur zenginlerinden ve padişahın ahbaplarından Hayrullah Efendi, padişahla o sırada İstanbul’da olan 3. Napolyon’un eşi Eugenie’yi evinde misafir edecekmiş.
SALEPLİ GÜLLAÇ
NE LAZIM? (8 kişilik)
* 6 güllaç yaprağı
* 1 lt süt + 1 su bardağı soğuk süt
* 1 su bardağı toz şeker
* 1 yemek kaşığı toz salep
* 1 su bardağı ceviz içi (iri çekilmiş)
* Nar taneleri