ÇUPRA LİDAKİ MALZEMELERİ
1 Adet Çupra
100 gr Zeytinyağı
1 Çay Kaşık Tuz
1 Adet Soğan
1 Adet Yeşil Biber
BAL KABAĞI ÇORBASI
MALZEMELER
3 dilim bal kabağı (iri dilim)
1 adet patates
1 adet havuç
2 litre su
3 yemek kaşığı zeytinyağ
1. HAVUÇ TARATOR TARİFİ
MALZEMELER
6 adet soyulmuş rendelenmiş havuç
3 diş sarımsak
1,5 su bardağı yoğurt
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI
CENNET HURMASI FAYDALARI
Adını pek sık duymadığımız abanozgiller familyasının en nadide üyelerinden olur Trabzon hurması. Cennet elması ve cennet hurması olarak anılacak kadar da sevilir, Siz onu bu iki isim dışında kocayemiş, Akdeniz hurması, kara hurma, ambe, amme ve Japon elması isimleriyle de duymuş olabilirsiniz.Dünya üzerinde en elverişli yetiştiği iklim subtropik iklim olduğundan ülkemizde en çok Hatay ve Antalya çevresiyle Karadeniz kıyılarında yetiştiriliyor.
Bitkinin meyveleri bol miktarda A, B ve C vitamini, potasyum, kalsiyum, çinko ve fosfor içeriyor.
İçindeki fenolik bileşikler ve askorbik asit sayesinde güçlü bir antioksidan özelliği gösteren meyve, vücudu hastalıklara karşı korumada etkili oluyor.Bu güçlü antioksidan özelliği sadece grip ve nezle gibi kış hastalıklarına karşı korumuyor aynı zamanda kanser gibi çok ciddi hastalıklara yakalanma riskini de azaltıyor.Tam bir kış meyvesi olan Trabzon hurması, vücut ısısını koruyarak soğuk algınlıklarından bizi uzak tutuyor.Lifli yapısı sayesinde mide başta olmak üzere sindirim sisteminin sağlıkla işlemesine destek oluyor.
Bağırsaklar üzerinde de olumlu etkileri olduğu bilinen cennet hurması, özellikle bağırsakta oluşan iltihapların iyileşme sürecine katkı sağlıyor.
Cilt sağlığına olumlu etkilerde bulunarak daha ışıl ışıl bir cilde sahip olmayı sağlıyor.
MALZEMELER
2 adet nar (suyu sıkılıp 2 su bardağı nar suyu elde edilecek)
5 yemek kaşığı nişasta
1 çay bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tereyağ
1 paket vanilya
ÜZERİNE;
1 su bardağı hindistan cevizi
Mustafa Kemal Atatürk'ün tadını merak ettiği fakat hiç yiyemediği Enginar haricinde sevdiği yemekler de vardı. Kuru fasulye ya da Mustafa Kemal Atatürk'ün deyimiyle yağlı fasulye, en sevdiği yemek olarak biliniyor. Yoğunluğundan ötürü yemek saatleri sürekli değiştiği için aşçılar tarafından mutfakta devamlı yağlı fasulye hazır bulundurulurdu. Karnıyarık ve etli bamya da sevdiği diğer yemekler arasındaydı. Yağlı fasulyenin yanında yemeyi en sevdiği yemek ise pirinç veya bulgur pilavıdır. Gece geç saatlerde acıktığında ise yağlı veya ağır yemekler yerine daha hafif olan peynirli omleti tercih ediyordu.
Kahvaltılarda da peynirli omlet yemeyi seven Mustafa Kemal Atatürk, yemeğe çok düşkün biri değildi.10 Kasım 1938 Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümü Buna rağmen Selanik'te geçen çocukluğunda annesinin yaptığı Selanik usulü ıspanaklı börek de sevdiği yemekler arasındaydı. Tatlı olarak ise irmik helvasını severdi. Sebzelerden kuşkonmaz seven, hatta Yalova Devlet Çiftliği'nde kuşkonmaz yetiştiren Atatürk, bu sebzeyi en çok haşlanmış olarak severdi. Sevdiğini veya en azından merak ettiğini bildiğimiz Enginar ise vefat etmeden önce istediği son yemek oldu. Ne yazık ki yemek olarak son isteği olan Enginarı tadamadan 10 Kasım 1938'de aramızdan ayrıldı...
ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR
İçerdiği vitamin ve mineral değerleriyle tüm yemek tarifleri ve zeytinyağlılar içinde kendine ayrı bir yer bulması yetmezmiş gibi baharı müjdeleyen ve sağlık dostu sebzelerin başında gelen enginarı, zeytinyağı ve garnitür olarak bilinen sebze karışımıyla Mart ayının gelişiyle pazar tezgahlarında yavaş yavaş yerini almaya başlayan enginarın gelişini sağlıklı bir sofra hazırlayarak kutlamak gerek. Zeytinyağlı tariflerinin en sevilenlerinden zeytinyağlı enginar adım adım Chef Rüzgar SÜNBÜL anlatımıyla karşınızda! Unutmadan: Enginarı sadece için değil sağlık için de tüketenlerdenseniz, yaprak kısımlarını ziyan etmeyin. Bu tarifte yerleri olmayabilir ancak onları çiğ ya da zeytinyağlı olarak salata yapımında kullanabilirsiniz. Bu Tarif Chef Rüzgar SÜNBÜL Ve Lezizz Tarafından
ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR TARİFİ İÇİN
Kahvaltı Türk mutfağının vazgeçilmez öğünlerinde biridir. Sabah kahvaltılarınızı şölene çevirmek istiyorsanız, size acılı veya acısız yapabileceğiniz harika soslar hazırladım. İşte, Lutenitsa, Zeytin sosu, Salçalı sos, Peynirli fesleğenli sos tarifi...
PÜF NOKTASI
Kahvaltılık sosları farklı farklı malzemelerle hazırlayabilirsiniz. Ancak en temel gereken malzemelerin başında biber, domates, patlıcan, sarımsak, zeytinyağı ve baharatlar geliyor.
Domateslerin ve patlıcanın tam mevsiminde olması, biberlerin etlilerinin kullanılması oldukça mühim.Dilerseniz tüm malzemeleri tencerede pişirip blenderdan geçirerek, dilerseniz de közleyerek yapabilirsiniz. önerimiz közlemenizden yana.Öncelikle cam kavanozlarınızı steril duruma getirin. Dilerseniz sıcak su ile güzelce yıkayabilir. Dilerseniz sıcak suyun içerisinde
2-3 dakika kaynatıp sudan çıkarıp steril duruma getirebilirsiniz.Kahvaltılık sos için kullanacağınız tüm malzemeleri güzelce yıkayın ve kurulayın. Kurulamadan közlememenizi öneririz.Mangal közünde, ocakta ya da fırında közleyebilirsiniz. Özellikle fırında közleyeceksiniz fırın tepsinizin içerisine koyacağınız 1 dal kekik veya biberiye, sebzelerinizin de üzerine gezdireceğiniz zeytinyağı sosunuzun lezzet katar.
Tam bir E vitamini kaynağı! Kahvaltılık soslu zeytin nasıl hazırlanır?
Zeytini muazzam hale getirmenin en etkili yolu soslanmasıdır. Soslu zeytin kahvaltıda hem lezzeti hem de çeşitliliği artırır. İşte kahvaltılık soslu zeytin tarifi...Doğadaki en güçlü E vitamini olan zeytin, kahvaltıların vazgeçilmezidir. Güçlü bir mineral kaynağı olan zeytin soslandığında lezzeti iki katına çıkar. Uzmanların çoğu da zeytinin soslanarak tüketilmesini tavsiye eder.Bu sos tarifleri biraz da kendi damak zevkinize göre hazırlandığında daha da lezzetli olur. Soslu zeytine en fazla yakışan besin ise zahterdir. Yabani kekik olarak bilinen zahter, zeytinle beraber tüketildiğinde güçlü bir antioksidan etki sağlar. İşte hem sağlıklı hem de lezzetli kahvaltılık zeytin sosu...
Ekim ayı Marmara denizi için fazlasıyla bereketli bir dönemdir. Bu dönemde Karadeniz'de beslenen balıklar Marmara denizine dönemeye başlamışlardır. Böylece denizlerde balık yönünden bolluk başlamıştır. Örneğin, bu ayda Palamut balığı büyümeye başlamıştır ve artık yakalanabilecek boyuttadır. Aynı zamanda Lüfer, Hamsi ve İstavrit çeşitliliği de denizlerde oldukça fazladır.
Aylara Göre Hangi Balık Balık Ne Zaman Avlanır?
Balıkçılık ülkemizde oldukça gelişmiş bir faaliyettir. Balıkçılık faaliyeti amatör balıkçılar tarafından hobi olarak tercih edilirken, profesyonel balıkçılar tarafından da, geçim kaynağı olarak sıklıkla tercih edilmektedir. Bu faaliyeti gerçekleştirirken, göz önünde bulundurmanız gereken çok önemli bir detay vardır. Bu detay ise balığın hangi mevsimde, nerelerde tutulacağıdır. Çünkü her bölgede mevsimden dolayı istenilen balıklar tutulmayabilir. Bu nedenle balık avlarken mutlaka balık tutulacak bölgeye ve bulunduğunuz mevsime dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi halde istenilen balık tutamaz. İşte bu yüzden amatör ve profesyonel balıkçılara rehberlik edeceğini düşündüğümüz, “Aylara Göre Hangi Balık Ne Zaman Avlanır?” bölgenizde hangi mevsimlerde, hangi balıkların tutacağını öğrenebilirsiniz. Hepinize LEZİZZ keyifli okumalar dileriz.
Bölgelere Göre Hangi Balık Ne Zaman Avlanır?
Türkiye’nin 4 bir bölgesi balıkçılık yönünden oldukça zengindir. Hem tatlı su balıkçılığının hemde tuzlu su balıkçılığının gelişmiş olduğu ülkemizde, tutulan balık çeşidi bölgeden bölgeye değişiklik göstermektedir. Bu sebeple her bölgedeki aylara göre balık çeşitlerini inceleyerek balık tutmanızı öneririz. Böylelikle daha verimli bir balık avlanma deneyimi yaşamış olursunuz.
Ocak
Ocak ayı ülkemiz balık avlama açısından oldukça verimli bir aydır. Bu ayda birbirinden lezzetli balıklar avlanabilir. Örneğin ocak ayında, lüfer, mezgit, kefal avlamanız olasıdır. Bunun yanı sıra Uskumru, Palamut, İstavrit, Kefal tutulabilir. Bu dönemde midye de yavaş yavaş ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda ocak ayında hamsi balığı krallığını yaşamaktadır.
Şubat