Vizörde COVID-19 kahramanları

Ankara’dan önce mesleğimin 10 yılı Antalya’da geçti. Bu haftaki yazımda o yıllardan tanıdığım bir meslektaşımı siz Hürriyet Ankara okurlarıyla tanıştırmak istiyorum.

Haberin Devamı

Afyonkarahisar’da gazetecilik hayatını sürdüren Ömer Mazi, geçtiğimiz günlerde sağlık çalışanlarının çabalarını, açtığı ‘COVID-19 Kahramanları’ sergisindeki 78 fotoğrafla yaşadığı kente aktardı. Ömer Mazi ile mesleğini ve sergisini konuştuk:

Vizörde COVID-19 kahramanları

GAZETECİLİK ÇOCUKLUK HAYALİMDİ

“Çocukluktan bu yana ilkokul hayatım gazeteci olmaktı. Ama elbette hayat farklı noktalara sürükleyebiliyor insanı. Gençlik yıllarında turizm sektöründe yıldızlı otellerde 5 yıl farklı pozisyonlarda çalıştıktan sonra hayal ettiğim işi yapmak için anlık bir kararla her şeyi geride bıraktım. Ailem Antalya Manavgat’ta yaşıyordu. Manavgat’ta yerel bir televizyon kanalında işe başladım, 1994 yılıydı. Muhabir olarak başlamışken kısa süre sonra orada ana haber sunmaya, programlar hazırlamaya başlamıştım. Böylece mesleğe ilk adımımı attım. 2 yıl sonra Akdeniz’de yayınlanan bölgesel gazete Atılım’ın Manavgat muhabiri oldum.

Haberin Devamı

Vizörde COVID-19 kahramanları

PROJE HAYATA GEÇMEDİ BEN KALDIM

1996’da Sabah Gazetesi’nde Manavgat muhabiri olarak başlamıştım ki iki ay geçmeden beni Antalya’ya çağırdılar. Ve meslekte Antalya macerası başladı. 13 yıl Sabah Gazetesi’nde görev yaptım. Bu 13 yılın 10 yılında fiilen çalıştım. 2006’da Isparta Belediyesi’nde basın müdürü olarak çalışmaya başladım. O dönemde de üç yıl boyunca yine yazılarım Sabah’ta yayınlanmaya devam etti. Bir yıl Hürriyet Gazetesi’nde röportajlar yaptım, Cumhuriyet Gazetesi’nde haberlerim yayınlandı. 2010’da Afyonkarahisar’dan teklif aldım. Bir bölge gazetesi ve televizyonu kurulacaktı. Bu ekibin başında olacaktım, proje hayata geçmedi ama Afyonkarahisar’da gittiğimde kendi dergim CafeLife’ı çıkarmaya başlamıştım. Dolayısıyla Afyonkarahisar’da kaldım. Bugün dergi, Afyon’un yanı sıra Eskişehir, Kütahya ve Uşak’ta da yayınlanan aylık yayın haline geldi. Bu başarı yeni dergi projeleri için tercih edilmeme sebep oldu. Farklı kurumlara da dergiler yapıyorum.

Haberin Devamı

Vizörde COVID-19 kahramanları

BAŞARI İÇİN DONANIMLI OLUNMALI

Bu arada kitaplar da yazdım. Yayınlanan ‘14 Şubat’, ‘153. Sokak’ ve ‘Son Kale Ben Atatürk Kadınıyım’ isimli üç kitabım var. Bunların yanı sıra yayına hazırladığım üç kitabım daha var. Gazetecilik mesleğinde özellikle bölgede çalışıyorsanız her şeyi yapıyorsunuz. Başarı için kendinizi daha donanımlı hale getirmeniz gerekiyor. Fotoğraf ise bu işin temeli. Fotoğraf dalında mesleki derneklerden aldığım birçok ödülüm var. Pandemi tüm dünyayı etkisi altına alınca en büyük zorluğu sağlık çalışanları çekti. Etrafımda doktorundan hemşiresine yakın tanıdığım birçok sağlık çalışanı bu mücadeleleri sırasında hastalığa yakalandı. Dergimde haberlerle bu çabayı aktarmaya çalıştım. Ama ‘nasıl bu çabayı daha fazla gösterebilirim?’ düşüncesiyle fotoğraf sergi için yola çıktım. Amacım ambulans ekibinden ilk tanıyı koyan doktora, servisten yoğun bakıma kadar her noktayı fotoğraflara taşımaktı. Hastanede üç gün aralıksız fotoğraflar çektim. Onların çalışmalarına ve çabalarına da tanık oldum. Ve yaşadığım kentte tanıdığım tanımadığım sağlıkçılara en anlamlı şekilde teşekkür etmek istedim.”

Haberin Devamı

Vizörde COVID-19 kahramanları

EMPATİ YAPTI, KORUYUCU KIYAFET GİYDİ

Ömer Mazi’nin fotoğraf sergisi Afyonkarahisar’da DoobleTree By Hilton Otel ve Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde açıldı. Sergide Afyonkarahisar Devlet Hastanesi COVID-19 servisinde görev yapan doktor, hemşire, hasta bakıcı olmak üzere serviste görev yapan sağlık çalışanlarının 24 saati fotoğraflarla anlatıldı. Hastane çalışanlarının zorlu sürecin gözler önüne serildiği sergide 78 fotoğraf yer aldı. Serginin açılış konuşmasını Mazi, sağlıkçıların giydiği koruyucu kıyafetlerle yaptı. Sokakta çarşıda dolaşan insanların “Maskelerden nefes alamıyoruz, hayatımız kısıtlanıyor” gibi sözlerini eleştiren Ömer Mazi, şunları söyledi: “Oysa sağlık çalışanlarımız bu kıyafeti görevleri esnasında hiç çıkarmadan 8-9 saat giyiyorlar. Ben de empati yapmak için bu kıyafetin içinde sağlık çalışanlarımızın neler çektiklerini, nasıl çalıştıklarını anlamak için giydim. Salgının ilk gününden bu yana sağlık çalışanlarımız canla başla mücadele etti, etmeye de devam ediyor. Yüzlerce insanın yeniden sağlıklarına kavuşup aramıza dönmelerini sağladılar. Sağlık çalışanlarımızın kahramanca mücadele ettiklerini gördük. Bazen günlerce evine gitmeyerek eşinden, çocuklarından ve sevdikleriyle bir araya gelemediler. Bu yüzden sağlık çalışanlarımız ‘Kahraman’ ifadesini sonuna kadar hak ediyor.”

Haberin Devamı

Vizörde COVID-19 kahramanları

ÖMER MAZİ KİMDİR?

Osmaniye’de 1970’te dünyaya gelen Ömer Mazi’nin çocukluk yılları, Antalya’nın Manavgat ilçesinde geçti. Mazi, 1987 ile 1993 yılları arası turizm sektöründe çalıştı. 1994’te çocukluk hayali olan gazeteciliğe başladı. 1996 ile 2009 arası Sabah Gazetesi Antalya ofisinde muhabir ve köşe yazarı olarak çalışan Mazi’nin Hürriyet ve Cumhuriyet gazetelerinde haberleri yayınlandı. ‘14 Şubat’, ‘153. Sokak’ ve ‘Son Kale Ben Atatürk Kadınıyım’ isimli üç kitabı bulunan Mazi’nin meslek hayatı boyunca aldığı birçok ödül var.

Vizörde COVID-19 kahramanları

Yazarın Tüm Yazıları