Sağlıkçılara saygı sergisi

Koronavirüs tüm dünyayı sardı hatta derinden sarstı. Gözlerimizden saklanan bu gizli düşman, yaşamlarımızı olağan akışının dışına sürüklerken sağlık çalışanlarının insan hayatı üzerindeki etkisini de acı bir süreçte gösterdi bize.

Haberin Devamı

Hacettepe Üniversitesi ise Mutlu Topaloğlu’nun fotoğraflarıyla hazırladığı dijital bir sergi ile sağlık çalışanlarına ‘saygı’ sundu. corona.hacettepe.edu.tr/sergi/ adresinden online gezilebilen ‘Gizli Düşman’ adlı sergide 67 fotoğraf yer alıyor.

Sağlıkçılara saygı sergisi

DİJİTAL OLMASININ SEBEBİ KONUSU

Hacettepe Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü Foto Film Birimi sorumlusu Mutlu Topaloğlu’yla ‘Sağlık çalışanlarına saygı duruşu’ sloganı ile açılan ‘Gizli Düşman’ sergisini ve fotoğraf tutkusunu konuştuk;

Sağlıkçılara saygı sergisi

“Tüm dünyayı sarıp sarmalayan, COVID-19 salgını, insanlığı olumsuz etkiledi. Serginin fiziki ortamda açılamamasının bile sebebi sergiye konu, bu virüs. Bu zalim düşmana karşı canla başla savaşan tüm sağlık çalışanı arkadaşlarımın, sevdikleri ve sevenlerinden ayrı günler geçirme pahasına verdikleri mücadeleyi görsel bir anlatımla paylaşarak teşekkür etmek istedim. ‘İyi ki varsınız…’ diyorum onlara.

Sağlıkçılara saygı sergisi

ÇALIŞANLARIN 24 SAATİ FOTOĞRAFLARDA

Sergideki fotoğraflar yüzlerce kare arasından seçtiğim bir seçki. Çalıştığım Hacettepe Üniversitesi’nin hastanelerinde fotoğraflar için neredeyse aralıksız 48 saat geçirdim. Salgın sürecinde, hastane ortamında gece-gündüz demeden mücadele eden, giydikleri kıyafetlerle tanınmayacak hale gelen, bu yüzden isimlerini kimi zaman sırtlarında, kimi zaman maskelerinde yazılı olarak taşıyan sağlık çalışanlarının 24 saatini fotoğraflarla sunmak istedim. Bu sayede doktorundan sekreterine, hemşiresinden postasına, güvenlik görevlisinden hizmetlisine kadar sağlık çalışanlarının mücadelesine görsel bir sunumla teşekkür etmek projenin en başından beri amacım oldu.

Sağlıkçılara saygı sergisi

DOĞA TUTKUSUYLA GELEN FOTOĞRAF MERAKI

Fotoğrafa üniversite yıllarında yakınlaştım. Doğaya olan tutkum fotoğrafa tutkumu ateşledi aslında. Ulaşılamaz görünse de alçak gönüllülüğün simgesi olan dağlara, en çok fotoğraf makinesinin vizöründen bakmayı sevdim. Her baktığımda yüceliğin kutsallığını anlatan doğadan deklanşöre basarak anılar toplamayı hep çok sevdim. Doğanın güzelliklerine şahit olurken neden korunması gerektiğini de öğrendim. Böceğinden çiçeğine, deresinden denizine doğayı da fotoğraf karelerime konuk etmeye başladım.

FOTOĞRAFA AMATÖR RUHLA YAKLAŞTIM

Doğa tutkusuyla başlayan fotoğraf merakı beni farklı disiplinlere sürükledi sonrasında. Spor, sağlık ve tanıtım sektöründe geniş bir yelpazede fotoğraflar çekiyorum. Fotoğrafa, bilinmeyeni anlatmak, görünmeyeni göstermek, tanıklık etmek ve belgelemek adına hep amatör ruhla yaklaştım. Vizörden her baktığımda, deklanşöre her bastığımda hep şunu hatırladım; ‘Her fotoğrafın bir öyküsü vardır.’ Öncesi, sonrası olan karelere hapsolmuş o anın ölümsüzlüğü, düşündürdüğü ve en önemlisi ne hissettirdiği...”

MUTLU TOPALOĞLU KİMDİR?

1978 yılında Ankara’da doğan Mutlu Topaloğlu, Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu. Üniversite yıllarında doğa tutkusunun da etkisi ile fotoğrafa merak saran Topaloğlu, ‘Zirvelerdeki Tanık’, ‘Işığın Peşinde’ ve ‘Mükemm50k’ adlı kişisel sergileriyle çalışmalarını fotoğraf severlerin ilgisine sundu. Fotoğrafları, ulusal ve uluslararası alanda dergi ve kitaplarda yayınlandı, ödüllendirildi. Hacettepe Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nde Foto Film Sorumlusu olarak görev yapan Topaloğlu, fotoğraflarını www.mutlutopaloglu.com.tr adresindeki web sitesinde topluyor.

Yazarın Tüm Yazıları