Kraliçeden mektup alan fotoğrafçı 

Hürriyet sayfalarına bu hafta fotoğraflarıyla konuk olan isim, gezi fotoğrafının ustalarından Faruk Akbaş. Dünyanın birçok ülkesinde 35 yıldır fotoğraflar çeken, 18 kitap ve 10 belgesele imza atan Akbaş, Türkiye’de profesyonel fotoğraf turlarının da mimarlarından. İngiltere Kraliçesi Elizabeth’den de teşekkür mektubu alan Faruk Akbaş’la fotoğrafın hayatındaki yolculuğunu konuştuk:

Haberin Devamı

Kraliçeden mektup alan fotoğrafçı

FOTOĞRAF HAYATIMA ASKERDE GİRDİ


“Yüksek Teknik Öğretmen Okulu için Anadolu’dan Ankara’ya geldiğimde anı fotoğrafları çekmeye başladım, 1976-77 yılıydı. O okulu bırakıp bir yıl sonra Muğla Üniversitesi İşletme Fakültesi’ne giderken ufak ufak fotoğrafı ileri taşımaya başladım. Ama esas olarak fotoğraf hayatıma askerlikle birlikte sızdı. 1983’te Hakkari’de yedek subay olarak vatani görevimi yaparken alay karargâhında profesyonel fotoğrafçı bir asker vardı. Ondan baskı tekniğini, film banyosunu öğrendim. Alay karargâhında çadırda fotoğraf basıyorduk. Orada ilk fotoğraf makinemi aldım. Hakkari, fotoğraf için zengin bir coğrafya. Doğal yaşam, çadırda yaşayan göçerler derken makineyi elimden düşürmez oldum.

Kraliçeden mektup alan fotoğrafçı

FOTOĞRAFEVİ’Nİ KURDUM

Hayat yolculuğumu, fotoğraf üzerine yapmayı seçmiştim. Askerlik sonrası İFSAK’ta kurslar aldım. Gültekin Çizgen’in multivizyon stüdyosunda fotoğraflar çekiyordum. Büyük firmaların tanıtım fotoğraflarını çekmeye başladım. Bu arada art arda fotoğraf ödülleri kazanıyordum. 1993 yılıydı, Galatasaray’da Fuji Film’le birlikte Fotoğrafevi’ni kurdum. Fotoğraf kursları düzenlenen bir fotoğraf galerisiydi. Fotoğraf turları yapmaya başladım ki Türkiye’de o işleri profesyonel anlamda neredeyse biz başlattık. Bir yandan da çeşitli projeler yapıyordum, “Türkiye’nin en güzel yolları” gibi.

Kraliçeden mektup alan fotoğrafçı

45 GÜNLÜK FOTOĞRAF TURLARI

Karayolu’yla 8-10 kişilik fotoğraf turları yapıyorduk. Suriye, İran gibi yakın ülkelerle başlayan fotoğraf turları, içi özel olarak dizayn edilen minibüslerle Türkiye’den başlayıp Asya, Uzak Doğu ve Kuzey Afrika’ya uzandı. Karayolu ile Hindistan’a, Nepal’e, Pakistan’a, Moğolistan’a, Çin’e kadar gidiyorduk. Bir fotoğraf grubu Türkiye’den Çin’e gidiyor, bir diğer grup Çin’den Türkiye’ye dönüyordu. Her yolculuk 45 gün sürüyordu. Bu yolculuklar, 10 yıl kadar devam etti. Çok zevkli ama bir o kadar yorucu ve macera doluydu. Pakistan’da kaza geçirdik bir kez araç pert oldu. Bir kez silahlı bir saldırıdan kaçtığımızı hatırlıyorum.

Kraliçeden mektup alan fotoğrafçı

SANAT KAMPI’YLA SAKİN HAYATA

Fotoğrafevi’ni devredip Fethiye Kayaköy’de Sanat Kampı’nı kurdum. Yorucu yolculuklardan yerini daha sakin bir hayata bıraktı. Kamp, resim, heykel, seramik ve fotoğraf kurslarının verildiği, tatille iç içe sanat ve yaz okulu konseptinde bir işletmeydi. Bir dönem Hacettepe ve Akdeniz üniversitelerinde Güzel Sanatlar Fakülteleri’nde öğretim görevlisi olarak dersler verdim. Bu arada tüm bu süreçler içerisinde National Geographic’ten Sky Life’a, Kamil Koç’un Yolculuk Dergisi’nden Fotoğraf Dergisi’ne bir çok yayında fotoğraflarım gezi yazılarım yayınlandı, hatta röportajlar yaptım. Turizm, gezi, tanıtım fotoğrafları derken İngiltere’den bir tasarım şirketinin fotoğraf çalışmalarını yapmaya başladım. Bu sayede birçok ülkede moda fotoğrafları çektim. Orada başlayan serüvenle İngiltere’deki önemli bir tekstil firmasının marka elçisi oldum. Halâ marka temsilcileriyim, onların giysilerini giyiyorum. Bugün halen fotoğraf hayatımın merkezinde. Farklı tur şirketleriyle Asya’da Vietnam, Hindistan, Nepal, Myanmar İran, Küba, Afrika, Fas, Mısır dünyanın dört yanına 20 ülkeye fotoğraf rehberliği yapıyorum. Fotoğraf konusunda kendisini geliştirmek isteyenlere profesyonel danışmanlık yapıyorum.

Kraliçeden mektup alan fotoğrafçı

TEŞEKKÜR MEKTUBU GÖNDERDİ

Fotoğraf, hayatımın her alanında beni sarıp sarmaladı. Hayatıma çok şey kattı, ödüller, övgüler aldım. Örneğin, İngiltere Kraliçesi, Elizabeth’e Türkiye seyahati sırasında Fethiye Fahri Konsolosu Mustafa Şıkman, Türkiye’den bir gezi fotoğrafları kitabımı hediye etmiş. Kraliçe ülkesine döndükten sonra adıma yazılmış, kitap için bir teşekkür mektubu gönderdi. Çok büyük gurur. Fotoğraf sayesinde oldu.”

Kraliçeden mektup alan fotoğrafçı

FARUK AKBAŞ KİMDİR?

1959’da Mersin’de doğan Faruk Akbaş, Muğla Üniversitesi İşletmecilik Yüksek Okul mezunu. Bir dönem Gültekin Çizgen Multivizyon Stüdyosu’nda çalışan Akbaş 1993’te İstanbul’da fotoğraf etkinliklerinin yapıldığı Fotoğrafevi’ni kurdu. Akbaş, 1999’da ise Muğla Kayaköy’de Sanat Kampı’nı kurdu. Faruk Akbaş’ın bugüne kadar ulusal ve uluslararası alanda yayın yapan birçok saygın dergi ve gazetede fotoğrafları ve gezi yazıları yayınlandı. Hacettepe ve Akdeniz üniversitelerinde 2005-2007 yılları arasında eğitmenlik yapan Akbaş’ın British Council Türkiye Fotoğrafları, Abdi İpekçi Dostluk ve Barış Derneği Röportaj Fotoğrafçılığı, National Geographic Gezi Fotoğrafları, TMMOB Madencilik ile Devlet Fotoğraf Yarışmaları’nda kazandığı birinciliklerin de aralarında bulunduğu birçok ödülü var. Akbaş, 1999’da ilk kitabı Türkiye Fotoğraf Rehberi’ni yayınladıktan sonra fotoğraf alanında 18 farklı kitap ve prestij albümüne imza attı. Kitaplarından bazıları: “İnsan Anadolu”, “Türkiye’nin En Güzel Yolları”, “Asya Yollarında”, “Gezi Fotoğrafçılığı.” Faruk Akbaş, “Uzaklara Yolculuk”, “Anadolu Giysileri”, “Işığın İzinde”, “Babadağ’ın Gördükleri” gibi dizi belgesellerin yanı sıra tanıtım ve reklam filmleri yaptı. Uzun yıllar Türkiye’den karayoluyla Asya ve Afrika ülkelerine fotoğraf yolculukları düzenleyen Akbaş, halen Türkiye’de ve dünyanın farklı coğrafyalarında fotoğraf turlarında rehberlik ve danışmanlıklar yapıyor.

Yazarın Tüm Yazıları