İç savaşın gülen yüzleri

Hemen yanı başımızda 3 yıl önce başlayan iç savaş, beraberinde büyük acılar getirdi.

Haberin Devamı

Milyonlarca Suriyeli artık sınırlarımızın içinde... Pek çoğu da zor şartlarda yaşıyor. Özellikle sınır illerinde görev yapan meslektaşlarımız Suriye’den gelen mültecilerin hikayelerini fotoğraflarıyla gündeme taşımayı sürdürüyor. Doğan Haber Ajansı’nın Mersin’de görev yapan genç yeteneklerinden İbrahim Maşe, tüm zorluklara rağmen tüm saflıklarıyla Suriyeli çocukluklarıyla gülen yüzlerini fotoğraflarına taşıdı.
“Her şeye rağmen çocuk onlar. Yaşadıklarının farkında bile değiller. Hayat şimdilik bir oyun gibi onlar için. Kan ve şiddet olmadan savaşın acı yüzünü anlatmak istedim” sözleriyle fotoğraflarındaki çocukları anlatan genç meslektaşımla hikayesini konuştuk:

YAŞAM YOLCULUĞUNA ÇIKTILAR

“2011’in nisan ayıydı. Türkiye’ye milyonları taşıyan Suriye’deki iç savaş başladı. O günden bu yana bölgede aileleri ile birlikte ‘yaşam yolculuğu’na çıkan yüzbinlerce Suriyeli çocuk, Türkiye’de kamplarda, evlerde, sokaklarda yaşamaya başladı. Doğduğu toprakların çok uzağında savaştan arda kalan çocukluklarını yaşamayı sürdürüyorlar. Çocukların gözlerinde gördüğüm ışığın ardından objektifimi çocuklara yöneltmeye karar verdim. Bu fotoğraf hikayesi böyle başladı.

Haberin Devamı

SAVAŞIN MAĞDURU ÇOCUKLAR

‘İç Savaşın Gülen Yüzleri’ni, savaşı çocuklarının gülen yüzlerini fotoğraflarımla farkı şehirlerdeki üniversitelerde, fotoğraf derneklerindeki söyleşilerimde, sunumlarımda binlerce kişiye ulaştırdım. Bir kitap fikri için erken olsa da bir sergi ile bu projeyi daha da görünür kılmak istiyorum. Bu çocukların savaşın izlerini ruhlarında ve bedenlerinde taşıdıklarını hissediyorum. Çoğunluğu, aile bireylerinden en az birini kaybetmiş. Okullarını, oyun oynadıkları sokakları bırakıp buralara gelmişler. Fotoğrafladığım çocuklar, çok ama çok zor bir hayatı yaşıyorlar. Bu kareler savaşın en büyük mağdurlarının çocuklar olduğunu da açıkça tekrar tekrar ortaya koyuyor. Her birinin kendine has ayrı bir hikayesi var. Yaklaşık 6 aylık bir çalışmanın sonucunda ortaya çıktı fotoğraflar.”

İBRAHİM MAŞE KİMDİR?

1990 yılında Antalya’da doğdu. İletişim Lisesi Gazetecilik Bölümü’nde okuduğu sıralarda fotoğraf ile tanışan Maşe, Zenit 122 ve bir makara 200 asa film ile ilk karelerini üretmeye başladı.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde okuduğu dönemde 5 yıl üyesi kaldığı Fotoğrafçılık Topluluğu’nda Maşe, eğitmenlik ve başkanlık görevlerini de yürüttü. Gazetecilik mesleğine ilk adımını Doğan Haber Ajansı’nda stajyer muhabir olarak atan Maşe, halen aynı fotoğraf ve haber üretiyor.

Yazarın Tüm Yazıları