Hürriyet’in genç yeteneği

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, 1985 yılından bu yana aralıksız olarak Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması’nı düzenliyor.

Haberin Devamı

Hürriyet’in genç yeteneği

Geçtiğimiz günlerde bu önemli organizasyonun sonuçları açıklandı. 5 bin 188 kare fotoğrafın yarıştığı organizasyonda Hürriyet foto muhabirleri Mert Gökhan Koç, Selahattin Sönmez ve Selçuk Şamiloğlu 6 ödül kazandı. Bu ödüllerden üçünü gazetenin genç yeteneği Mert Gökhan Koç aldı. Bugün sizlere bu genç yeteneği tanıtmak istiyorum.

YARIŞMANIN PRESTİJİ

Bir fotoğraf yarışmasının prestijini belirleyen birkaç unsur var. Biri kaç yıldır yapıldığı ki Yılın Basın Fotoğrafları, Türkiye’de aralıksız olarak düzenlenen en eski ve köklü fotoğraf yarışması olarak bugünlere geldi. Bir diğeri kaç fotoğrafın organizasyona katıldığı ki her yıl 5 bin karenin üzerinde aldığı başvuru ile bu alanda da yarışma zirvede yer alıyor. Ve belki de en önemlisi kimin, nasıl seçtiği ki Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması her yıl jüri toplantılarını ayrı bir organizasyon gibi geniş katılımla yapıyor. Türkiye’nin yanı sıra dünyadan isimleri jürisinde konuk ederek fotoğraf alanında önemli isimleri bir araya getirmeyi başarıyor. Jürisinde özel davetlileri ağırlıyor, fotoğraf üzerine tartışmalara tanık olmalarını sağlıyor. Sanırım bu saydıklarım arkadaşlarımızın aldığı ödüllerin önemini aktarmak için yeterlidir.

HÜRRİYET’E 6 ÖDÜL

‘Sıfır Atık Projesi’nde farkındalığa destek olmak amacı ile verilen ‘Sıfır Atık Özel Ödülü’ Selahattin Sönmez’in oldu. Sönmez’in karesinde Ankara’da atık poşetleri yuvalarına taşıyan leylekler dikkat çekiyor. Sönmez ayrıca TFMD’nin Van Depremi’nde yıkılan Bayram Apartmanı’nda hayatını kaybeden DHA çalışanı iki basın şehidinin adını yaşatmak amacıyla verdiği Sebahattin Yılmaz - Cem Emir Özel Ödülü’nü de İzmir Depremi’nde çektiği fotoğraf serisiyle kazandı. Pandemi kategorisi seri dalında sokağa çıkma yasaklarında her gün binlerce insanı ağırlayan mega kent İstanbul’un boş sokaklarını gösteren portfolyosuyla Selçuk Şamiloğlu üçüncü oldu.

3 FOTOĞRAFIYLA ÖDÜL ALDI

2020 yılına damga vuran karelerin değerlendirildiği yarışmada Mert Gökhan Koç ise 3 ödül kazandı. Koç, bir çadır kentte oyun oynayan, ip atlayan çocuğun umudu yansıtan fotoğrafıyla da AB Göç Özel Ödülü’nü aldı. Koç, Van’da çoğunluğu Afgan 49 göçmenin 5 saat süren operasyonun ardından kurtarıldıktan sonra Akdamar İskelesi’ne getirildiği anlarda çektiği tablo gibi bir fotoğrafla Haber Kategorisi’nde de ikincilik kazandı. Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgınından karelerin değerlendirildiği Pandemi kategorisinde Mert Gökhan Koç, Ankara’da Kocatepe Cami’sinde Ankara Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin yaptığı dezenfekte çalışmasını anlatan karesiyle üçüncü oldu.

BU MESLEK BENİM HAYALİMDİ

Hürriyet’in Ankara ekibinde yer alan foto muhabiri Mert Gökhan Koç’la aldığı ödülleri ve mesleğe bakışını konuştuk;
“Gazetecilik benim hayalimdi. Üniversite tercihimi de bunun için gazetecilik olarak seçtim. Üniversite yıllarımda analog bir makine ile fotoğraf çekmeye başladım. Fotoğraf çektikçe bu işi daha çok sevdim. Sevdikçe daha çok öğrendim. Ve üniversite yıllarında gazetecilik mesleğinde kendime görev alanı olarak foto muhabirliğini seçtim. Ama elbette seçmek yetmiyor. Bu alanda çok çaba harcadım. Sonunda işimi Hürriyet Gazetesi gibi Türkiye’nin en büyük kurumunda yapma şansı yakaladım. Foto muhabiri olarak bu işi yapmak bambaşka bir şey. Tarihe tanıklık ederken görsel bir hafıza bırakıyorsunuz geride. Fotoğraf makinesinin bambaşka bir büyüsü var. Ben makinemi elime aldığımda hayatımda yaşadığım tüm sorunları geride bırakıyorum. Tüm dertleri bırakıp işime odaklanıyorum. Zor bir iş ama vizörün arkasından bakmaya başladığınızda tanıklık ettiğiniz olay odağınıza yerleşiyor.

Hürriyet’in genç yeteneği

MOTİVASYONUMUZU ARTTIRIYOR

Yılın Basın Fotoğrafları yarışması her gazeteci için çok önemli bir organizasyon. Baktığınız zaman birçok ödül alabilirsiniz ama evinizin bir köşesinde durur. Ama meslektaşlarımızın öz geçmişlerinde yer alan, büyük bir başarı olarak gördükleri yalnızca birkaç organizasyon var. Yılın Basın Fotoğrafları bunların en başında yer alıyor. Bu yarışmada ödüllendirilmek benim için çok büyük bir gurur ki bu yıl üç ödül aldım. Bu ödülleri benim için değerli kılansa mesleğin profesyonelleri tarafından seçilmiş olmak ve adımın tarihe birçok usta isim arasında not düşülmesi. Bir taraftan tanıklık ederken ödüllendirilmek kendi gelişimim açısından da önemli benim için. Aldığım ödüller foto muhabirliği mesleğine dört elle sarılıp bu zor mesleğe emin adımlarla devam etme gücü veriyor.”

Hürriyet’in genç yeteneği
TFMD Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması’nda Hürriyet 6 ödül aldı. Bu ödüllerden 3’ü gazetenin genç yeteneği Mert Gökhan Koç’un karelerine verildi.

Hürriyet’in genç yeteneği

MERT GÖKHAN KOÇ KİMDİR?

Mert Gökhan Koç, 1989 yılında Ankara’nın Altındağ ilçesinde doğdu. Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde tamamladı. Mesleğe ilk adımlarını üniversite yıllarında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Uygulama Gazetesi ‘Görünüm’de attı. 2011-2012’de Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü Fotoğraf Haberleri Servisi’nde stajyer olarak foto muhabirliği görevi yürüttü. 2013 yılında halen görev yaptığı Hürriyet Gazetesi Ankara Bürosu’nda foto muhabiri olarak çalışmaya başladı. Koç’un bu yıl aldığı üç ödülün yanı sıra 2017 yılında İstanbul Photo Awards’ta Story News kategorisinde üçüncülüğü ve aynı yıl TFMD Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması Haber Serisi kategorisinde ikinciliği var.

Yazarın Tüm Yazıları