Fotoğrafa farklı bakış

Sevgili okurlarım, sizlere bu hafta Ankara CerModern’de ve İGA İstanbul Havalimanı’nda açılan farklı bir sergiyi aktarmak istiyorum.

Haberin Devamı

Fotoğrafa farklı bakış

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından Avrupa Günü kutlamaları kapsamında düzenlenen “Paralel Evrenler” adlı sergide, foto muhabirlerinin haber fotoğrafları Dijital Kolaj Sanatçısı Uğur Gallenkuş’un dikkat çekici kolajlarıyla, farklı bir bakış açısıyla sunuluyor. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut’un Ankara CerModern Sanat Galerisi’nde açılışını yaptığı sergi 22 Mayıs’a kadar ziyaretçileri ile buluşmaya devam edecek. Gallenkuş, “Fotoğrafçılık önemli bir sanat. Foto muhabirlerinin çalışmaları ise büyük bir cesaret ve emekle dünyaya çağrı yapıyor. Benim yapmış olduğum bu sanatı kullanarak farkındalık yaratmak” diyerek, yaptığı çalışmayı aktarıyor.

Fotoğrafa farklı bakış

ÇOCUK HAKLARINDAN SAVAŞLARA

Haberin Devamı

Açlıktan yoksulluğa, savaştan çocuk haklarına, mültecilerden sağlık hizmetlerine, eğitimden iklim değişikliğine kadar insanlığı etkileyen konuları eserlerine çarpıcı bir biçimde aktaran Uğur Gallenkuş’la çalışmalarını konuştuk:
“2014 yılında kolaj çalışmalarına başlamıştım. 2015 yılında bir simgeye dönüşen ‘Aylan Bebek’ fotoğrafını, onun sahile vuran cansız bedenini gördüğümde, insanların savaş, göç, mültecilik, açlık, yoksulluk, çocuk hakları gibi konularda süreçlerinde yaşadıklarına dair farkındalık yaratacak türde bir şeyler yapmak istediğimi hissettim. Bunun üzerine insanların dikkatlerini çekebilmek, insanların bu sorunlar ile empati kurabilmelerini sağlamak için tezatlıklar ve zıtlıkları keskin bir şekilde göstermeye başladım. Bu yeni teknikte iki fotoğrafı yan yana koyuyorum. Savaş ya da çatışmalardaki çekilmiş fotoğrafların karşısına dikkat çekebilecek obje ya da fotoğraflarla bir senkronizasyon oluşturuyorum. Ben işletme mezunuyum. Tam zamanlı bir şirketin e-ticaret işlerini yürütüyordum. Pandemi döneminde ‘Çocukların paralel dünyası’ adında yine bir kitap çalışmasına başlamıştım. Sonrasında da sanatsal çalışmalar, sergiler ve kitaplar derken işimden ayrıldım ve artık tamamen bu işe yoğunlaştım.

Fotoğrafa farklı bakış

FOTO MUHABİRLERİ DESTEKLİYOR

Haberin Devamı

Ben fotoğrafçı ya da foto muhabiri değilim, fotoğrafları ben çekmiyorum. Foto muhabirlerinin çalışmalarını onlardan izinler alarak işliyorum. Örneğin bu sergide Yasin Akgül, Wissam Nassar, K.M. Asad, Marco Gualazzini, Diego Ibarra Sanchez, Amer Almohibany, Stefanie Glinski, Ammar Suleiman’ın fotoğraflarının kolajları var. Ben bu fotoğrafları görenlere, izleyenlere, empati kuracakları, meraklarını uyandıracak işler olarak sunuyorum. Fotoğrafçılık önemli bir sanat. Foto muhabirlerinin çalışmaları ise büyük bir cesaret ve emekle dünyaya çağrı yapıyor. Benim yapmış olduğum bu sanatı kullanarak farkındalık yaratmak. Bu sayede yaşanmış olaya empati duygusunu çarpıcı bir şekilde gösteriyorum. Vefat eden kişi ya da o bebek sizden biri, sizin yakınınız olabilir diye düşünmelerine izin veriyorum. Foto muhabirlerinin büyük bölümü destekliyor. Bu süreci devam ettirebilmemdeki en büyük katkı onların desteği. Ron Haviv, John Stanmeyer, Steve McCurry gibi dünyaca önemli foto muhabirlerinin fotoğraflarını da kullandım sosyal medyada. Birçok foto muhabiri, fotoğraflarının mesajının açık olduğunu, bu kompozisyonla daha etkili olabildiğini paylaşıyor benimle. Onların fotoğrafları bu sayede daha fazla insana ulaşabiliyor. Yapmış oldukları işin farkındayım, onlar da benim çalışmalarımın önemli olduğunu düşündükleri için destekliyorlar. Bu tepkileri almak beni bu konuda cesaretlendirdi.

Fotoğrafa farklı bakış

“ÇOCUKLARIN PARALEL DÜNYASI”

Haberin Devamı

‘Çocukların paralel dünyası’ adlı İngilizce kitabım 2020 yılı kasım ayında yayınlandı. Çalışmalarımın sergilerde, kitaplarda yer alması hem menajerim hem yayıncım Arzu Tunca’nın sayesinde oldu. Bu kitapta Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildrigesi’ni esas aldık. Beyannamede çocukların sahip olması gereken haklar 100 yıl önce belirtilmiş. Ancak milyonlarca çocuk bu haklardan mahrum. Bu kitap, dünyadaki çocukların maruz kaldıkları eşitsizlikleri konu alıyor. Çocukların eğitim ve sağlık gibi hizmetlere erişememesi, çocuk evlilikleri, çocuk askerler, çocuk işçiler, hayatlarını kaybeden hatta seks için kullanılan çocuklar... 50 görsellik, içerisinde istatistiklerin, fotoğrafların hikâyelerinin yer aldığı bu kitap artbook olarak yayınlandı ve tüm dünyada ilgi uyandırdı.

Fotoğrafa farklı bakış

ZITLIKLARI ELE ALIYOR

Haberin Devamı

CerModern ve IGA İstanbul’daki ‘Paralel Evrenler’ adlı sergimde ilk kez büyük ve uluslararası bir örgütle birlikte yol yürüyorum; AB Türkiye Delegasyonu. Bu benim için önemli bir adım ve gurur. Çünkü çalışmalarımın önemli insanların dikkatini çektiğini gördüm. Ve bir anlamda yaptığımın işlerin amacına ulaştığının da tescili gibi. “Paralel Evrenler” sergisi, ayrıcalıklı olanlar ve ezilenler arasındaki genişleyen küresel uçuruma sefalet ve neşeyi, zenginlik ve yoksulluğu, sevgi ve umutsuzluğu harmanlayarak dikkat çekerken başkalarının hayatlarını anlama biçiminde farkındalık yaratmayı hedefliyor. Bu sergi konusu itibari ile de tamamen karma bir sanatsal çalışma. Çevresel sorunlar, savaşlar, çocuk ve kadın hakları, zıtlıkları ele alıyor. Sosyal medyada benzeri çalışmalarım görülebilir. Ama fiziksel olarak fotoğrafları bu çalışmaları görmek izleyicide çok daha farklı ve etkili duygular uyandırıyor. Zaten sanat benim için estetik olduğu kadar insani bir farkındalık çabası.”

Fotoğrafa farklı bakış

UĞUR GALLENKUŞ KİMDİR?

Haberin Devamı

1990 yılında Niğde’de doğan Uğur Gallenkuş, ilk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı ve 2013 yılında Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu. Çalışmaları Juxtapoz Magazine, DIY Photography ve My Modern Met gibi sanat dünyasının önemli yayınlarında yayımlandı. Gallenkuş’un eserleri Türkiye’de Ankara, İstanbul ve Antalya’da uluslararası alanda ise İtalya, Almanya, Fransa, Polonya, İsviçre’de sergilendi. Gallenkuş, Birleşmiş Milletler, Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Uluslararası Af Örgütü Fransa gibi uluslararası kurumlar ve sivil toplum örgütleri ile çalışıyor. 2020 yılında Kulczyk Vakfı iş birliği ile Polonya’nın Varşova, Krakow, Lodz, Wroclaw ve Gdansk şehirlerinde yedi binanın duvarlarında eserlerini sergiledi. “Zero Gravity” adlı uzay sergisinde eserleri sergilenen yedi uluslararası sanatçıdan biri oldu.

Yazarın Tüm Yazıları