Ä°zmir Ä°çin Pedalla

Benim kentin bisiklet iÅŸlerinden sorumlu amirlerden biri olarak gördüğüm sevgili Tanzer Kantık son zamanlarda ECC diye bir ÅŸey tekrar edip duruyordu.  Memleket gündemi malum, pek ilgilenememiÅŸtim.Â

Haberin Devamı

 

Nihayet geçen gün bana detaylı olarak anlattı.  Bisikletle ilgili böyle bir organizasyonu ihmal etmiş olmanın verdiği suçluluk duygusuyla yazıyorum bu satırları.

ECC = Avrupa Bisiklet Şampiyonası’nın İngilizce kısaltması  (European Cycling Challenge)

Basit olarak ifade edecek olursak bir kentte bir ay içinde yapılan bisiklet kilometresine dayalı bir yarışma bu. 

 

İzmir İçin Pedalla

Güncel İzmir bisiklet ısı haritası

 

Kilometre şöyle ölçülüyor:  Cep telefonuna indirilen NAVIKI uygulaması ile kentin takımına kaydoluyorsunuz ve yaptığınız kilometreler kaydedilmeye başlıyor.

Haberin Devamı

Yarışma bahane tabii ki.  Esasen amaç kentte bisiklet kullanımının ısı haritasını çıkartıp Belediyelere yoğunlukla ilgili ipuçları vermek…  Tabii Belediye’nin böyle bir veri tabanını önemsediğini var sayıyoruz.

İzmir İçin Pedalla

Yarışma 31 Mayıs’ta bitecek.

Şu anda İzmir Polonya’nın Gdansk kentiyle birincilik için çekişiyor.  O yüzden de diyoruz ki:

İZMİR İÇİN PEDALLA

  

***

 

Ä°NÅžAAT Ä°ÅžLERÄ°

 

Mustafa Kemal Sahil Bulvarını kullananlar sabırla tramvay düzenlemesinin bitmesini bekliyorlar.  Sadece ara sıra yaşanan trafik tıkanıklığı değil mesele. 

Mesele bu inşaat düzenin oradan geçen araçları ve yayaları hiç dikkate almayışı… Güvenlikmiş,  meydana gelecek maddi zararmış falan belli ki bunlar fasa fiso!  

Sanki ıssız bir adada inşaat yapıyorlar.  Öyle bir umursamazlık, öyle bir gelişigüzellik… Bu arada sözcükleri seçerek ve gayet ölçülü kullandığımı söyleyeyim.

Şöyle özetleyebilirim:  Bugün itibariyle Konak’tan Urla’ya doğru giderken ilk beş yüz metre yol kenarı salkım saçak moloz…  

Haberin Devamı

İkinci beş yüz metrede önümde en sağda giden bir kepçe ne sinyal ne bir şey, akan trafiğin ortasında en sol şeride geçip U dönüşü yaptı.  Geçiş üstünlüğü varmış gibi!

Üçüncü beş yüz metrede yeni yapılmış jilet gibi asfaltın üzerinde neyi kapattığı pek belli olamayan sac plakalar.  Yavaşlayarak geçmezseniz zarar verebilir.  Gece trafiğinde daha büyük sorunlara yol açacaktır.

Dördüncü beş yüz metrede kaotik şantiye çalışması…

Sonradan bir arkadaşımla konuşuyorum.  O da Şair Eşrefteki yerlerdeki saclardan kaynaklanan gürültüden şikayetçi.

Bugün yine bir başka arkadaşım Urla Sanat sokağının hala şantiye havasından kurtulamadığını anlatıyor.  Yolun mimarisi bozukmuş.  Elektrikli tekerlekli sandalyeli bir vatandaş kontrolü kaybedip masalara çarpmış.

Haberin Devamı

Allah aşkına bütün bunlar rastlantı olabilir mi?

Yıllardır gözlüyorum.  CHP’li belediyelerin taşeron / müteahhit sorunu var.  Nokta!

 

***

YOLLARIMIZIN RÄ°SKLÄ° ELEMANLARI: TYY VE TYS

 

Hazır laf yollardan açılmışken bu Telefona Yapışık Yayalar ve Telefona Yapışık Sürücülerden bahsedelim biraz da. 

Ben de yoğun bir cep telefonu kullanıcısı sayılırım ancak artık mecbur kalmadıkça arabada da yaya olarak da kullanmıyorum. Kullananlardan da şikayetçiyim.

Geçen gün bir kadın yaya geçidinden değil, bir kavşaktan, evet bildiğiniz kavşaktan çaprazlamasına karşıya geçiyordu.  Bize yeşil yanarken…  Elinde cep telefonu…  Hem de sol elinde bizim geldiğimiz tarafta...  

Haberin Devamı

Nicesini görmüştüm ama böylesini hiç görmemiştim.  Kadın farkında bile değildi yaptığı şeyin!  Pes dedim.  

Avrupa’da yaya geçitlerinde lambaları yere koymaya başlamışlar insanlar cep telefonlarına bakarak yürüyorlar diye.  Yerinde bir hareket…

Keza bir elinde cep telefonu bir elinde sigara usta sürücülerimiz de var bizim.  Mutlaka sizlerin de böyle anıları vardır.   

Öyle bir sürücüyle yukarıda anlattığım gibi bir yayanın denk gelmesi çok da zor değil.  Sonuçta ne olacağını kim kestirebilir?

Bu durum nasıl normalleşir bilmiyorum ancak herkesin en azından trafikteyken telefonla ilişkisini yeniden düşünmesinde fayda var. 

İki laf, bir mesaj için hayatlar kararabilir.  Şakası yok! 

Yazarın Tüm Yazıları