Sizin de mi faturanız kabardı?

Son günlerde herkes bunu konuşuyor. Üç kişi bir araya geldiğinde muhabbet dönüyor dolaşıyor ‘Sizin elektrik faturanız ne kadar geldi?’ sorusuna geliyor. Restoran işletmelerinde kışla birlikte, elektrik faturaları bir yandan artarken, elektrik kesintileri de gündemden düşmüyor.

Haberin Devamı

Sizin de mi faturanız kabardı
Restoran işletmelerinin temel maliyetleri gıda, kira, personelden ibaretken buna şimdilerde yüklü elektrik ve doğal gaz faturaları eklendi. Kısaca ‘enerji maliyeti’ dediğimiz bu maliyet kalemi arttıkça, biz tüketiciler daha pahalıya yemek yemeğe başlayacağız.
Bir kısım restoran sadece elektrik kullanırken, bir kısmı elektrik ve doğal gazı birlikte kullanıyor. Türkiye’de yaygın olarak odun ateşinde fırın şeklinde enerji tüketimleri de söz konusu. Tüm bu maliyetler enerji giderlerini oluştururken en büyük gider kalemi elektrik.
Restoran işletmeleri daha uygun elektrik faturaları ödemek için ne yapabilir?

RESTORANINIZIN ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYABİLECEĞİ 5 YOL

Haberin Devamı

Energy Star’a ( https://www.energystar.gov ) göre restoranlar, diğer ticari kuruluşlardan yaklaşık 2,5 kat daha fazla elektrik kullanıyor.

İyi haber şu ki, bu sayıyı azaltmanın ve karanlıkta kalmamanızı sağlamanın birçok yolu var. Karlılığınızı artırmanın yanı sıra, enerji kullanımınızı azaltmak için önlemler almak ‘yeşil kimlik’ bilgilerinizi de iyileştirebilir. (Yeşil Kimlik yeni nesil işletmelerde çevreye duyarlı, doğa dostu, geri dönüştürülebilir enerjileri kullanan işletmelere verilen uluslararası bir belge. Bu konuyu ayrı bir günde işleyeceğim. )
İşte tasarruf yapabileceğiniz, enerji maliyetlerinizi azaltmanızı sağlayacak 5 strateji:

DOĞRU EKİPMANLARI SATIN ALIN

Fırın, fritöz, yıkayıcı, buzdolabı ve diğer cihazlar, ana kaynaklarınızdan bazılarıdır. Ekipmanı yükseltmeniz veya değiştirmeniz gereken zaman geldiğinde, daha verimli bir seçeneğe yatırım yapmak uzun vadede size para kazandıracaktır. Alışveriş yaparken yüksek tüketim sağlayan D, E etiketlerine dikkat edin. Enerji verimliliği yüksek ekipmanlar kullanın.
Söz konusu sertifikaya sahip bir bulaşık makinesi ile etiketsiz modellere kıyasla yıllık 25 .000 TL tasarruf sağlayabilirsiniz. Fazla dolaplarınızı azaltabilir, bunun yerine soğutucu odası kurabilirsiniz.

AMPULLERİNİZİ DEĞİŞTİRİN

Haberin Devamı

Sizin de mi faturanız kabardı
Mevcut kurulumunuza bağlı olarak, modern LED veya CFL armatürlerini seçerek önemli miktarda tasarruf sağlamak mümkün. Sadece daha az enerji kullanmakla kalmaz, aynı zamanda çok daha uzun süre dayanırlar. Akkor lamba 1.000 ila 2.000 saat arasında sürerken, tipik LED türü lambalar 10.000-25.000 saat arasında yanacaktır.
Tuvalet, depo gibi ortamlarda sensörlü lambalara geçebilirsiniz.
Tabelalarınızı floresandan LED’e çevirin. Tabelalarınız çalışmadığınız saatlerde yanmasının önüne geçen zaman saat uygulaması kullanın.
Florasanın içindeki gaz, florasanın atık olarak çevreye zararı düşünüldüğünde LED lambaların daha çevreci olduğunu da vurgulayalım.

Haberin Devamı

DENETİM GERÇEKLEŞTİRİN

Enerji değerlendirmesi olarak da bilinen aydınlatma denetimleri, elektrik kullanımınızı ve ilgili bakım maliyetlerinizi nasıl azaltabileceğiniz konusunda ayrıntılı bilgi sağlayabilir. Bir müfettiş, uygun bir plan hazırlamadan önce demirbaşlarınızın ve ekipmanınızın durumunu analiz edecektir.
Enerji denetimleri, elektrik faturanızı düşürmenize yardımcı olmanın yanı sıra , ısıtma ve soğutma sistemlerinizi iyileştirerek, çevresel etkinizi azaltmaya yönelik çözümleri de ortaya çıkarabilir.
Havayı ısıtmayın ve soğutmayın izolasyon ve yalıtımı işletmenizde öncelikli olarak ele alın.
Stoklarınızı siz soğutmayın, sık tedarik ile depo alanlarınızı ve soğuk dolaplarınızı küçültün.

Haberin Devamı

EKİBİNİZİ TASARRUFA DAHİL EDİN

Herkesin görevinizden haberdar olmasını sağlamak için bir personel toplantısı düzenleyin. Mevcut enerji harcamanız konusunda açık sözlü olmak iyi bir fikir olabilir. Sadece paradan değil aynı zamanda çevreden de tasarruf etmek istediğinizi vurgulayın.
Geri bildirim talep ettiğinizden ve neler yapılabileceği hakkında tartışmayı teşvik ettiğinizden emin olun. Enerji tasarrufunu herkesin aklında tutmak için teşvik ve sürpriz primlerle hedefler belirlemeyi düşünün.

ÇALIŞMA SAATLERİNİZİ TEKRAR DÜŞÜNÜN

İşletmenin verimli olmadığı saatlerde çalışmak, açık tutmak kapalı olmasından daha maliyetli olabiliyor. Çalışma saatlerini ve verimsiz saatleri istatistiki verilerinizle inceleyin gereksiz saatlerde işletmenizi kapalı tutun. Kesinlikle faydalı olsa da, restoranınızın enerji tasarrufu yapmasının tek yolu bunlar değildir. Biraz düşünün ve muhtemelen bu listeye birkaç çözümü desiz ekleyebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları