Nilüfer Gastro caz da düzenler mi?

Bursa’da yaşadığımız için başta kendimi şanslı hissediyorum. Keyif aldığım konulardan biri de caz. Hatta gastro-caz da diyebilirim. Baştan şuna bakalım; Türkiye’de kaç şehirde caz festivali düzenleniyor?

Haberin Devamı

Bu yıl İstanbul’da 25 Haziran- 7 Temmuz 2022 tarihlerinde 29. yapılacak olan İstanbul Caz Festivali (İstanbul).
- 21-30 Haziran 2022 tarihleri arasında 6. yapılacak olan Bodrum Caz Festivali (Bodrum).
- 16-26 Kasım 2022 tarihleri arasında 26. yapılacak olan Ankara Caz Festivali (Ankara).
- 32’ncisi düzenlenecek olan Akbank Caz Festivali (İstanbul).
- 29 düzenlenecek olan İzmir Caz Festivali İ (İzmir).
- 22. düzenlenecek olan Alanya Caz Festivali (Alanya).
- 5. yapılacak olan Akra Caz Festivali (Antalya).
- 4. düzenlenecek olan Urla Caz ve Gastronomi Festivali (Urla).

Nilüfer Gastro caz da düzenler mi

Nilüfer Belediyesi tarafından bu sene 7. düzenlenen Nilüfer Caz Festivali yaşamaktan gurur duyduğumuz Bursa Nilüfer’de düzenlendi.
23 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasında doğanın kucağında düzenlenen konserlerle, birbirinden değerli müzisyen ve sanatçılar Bursalılarla buluşma imkanı yakaladı.
‘2022 İklim Yılı’ yaklaşımından ilham alarak tasarlanan 7. Nilüfer Caz Festivali, değişim ve iyileşme için kolektif dönüşümün kelebek etkisine benzer bir biçimde bireysel olarak atabileceğimiz ufacık adımların birbirini tetikleyerek büyüyeceği düşüncesinden yola çıkmış.
Festival; iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmek ve daha yaşanabilir, yeşil bir dünya yaratmak için adımlar atma yolunda iklim krizi, doğa, etki, kolektivizm, adaptasyon gibi kavramlarla karşımıza çıktı.
*
Kozalarımızda geçirdiğimiz iki yılın ardından pek çok kişi doğa ile kurduğu ilişkiyi yeniden sorgularken, festival herkesi; doğanın kucağında müzikle buluşmaya ve kelebek etkisiyle kendimize ve tüm dünyaya farkındalık yaratmaya çalışıyor.
Ancak son dönemde gastronominin yeni yükselen bir değer halini alması, toplumda kabul gören ve ilgi duyulan alan olması ve tüm kesimleri birleştirici etkisinin var olması ile birlikte turizmi içine alan ekonomi çarklarının dönmesini sağlayan, kente farklı şehirlerden yerli yabancı turistin bu sayede geliyor olması nedeniyle caz festivallerinin gastronomi ile birleştirilerek caz ve gastronomi, gastrocaz şekline dönmeye başladığını görüyoruz.
*
Urla Gastronomi ve Caz Festivali’nin ardından şimdi de Hilton Dalaman, bu yıl ikincisi düzenlenecek olan gastro jazz etkinliğine ev sahipliği yapıyor.
Hilton Dalaman, yaz boyunca gastronomi temalı etkinlikler ile dünyadan ve Türkiye’den farklı mutfakları, ustalarıyla gerçekleştiği sohbetler ve atölye çalışmaları ile misafirlerine tanıtıyor. Bu yazın unutulmaz gastronomi şölenine ‘Gastro Jazz’ ve “’ki Yaka Bir Mutfak’ damgasını vuruyor.
Gastro Jazz temalı hafta sonunda konuklar cazın geçmişini ve kültürünü ustalarından dinlerken kökenindeki mutfağın lezzetlerini uzman şeflerin ellerinden tatma fırsatı bulacak, tüm hafta sonu caz konserleri ile de keyifli anlar yaşayacaklar. Etkinlikte Türkiye’de cazın ustaları Ferit Odman, Eylül ve Tolga Bilgin Jazz Ensemble sahne alırken unutulmaz lezzetler Hilton Dalaman’ın şefi Tamer Özkan ve Muutto’nun kurucusu sıra dışı şef Umut Karakuş tarafından hazırlanacak.

Haberin Devamı

Nilüfer Gastro caz da düzenler mi

Haberin Devamı


Türk ve Yunan mutfağının ele alındığı ‘İki Yaka Bir Mutfak’ etkinliğinde ise Türk ve Yunan şefler birlikte leziz yemekler hazırlayacaklar. İki mutfağın geçmişini ve kültürünü ustalarından dinleyecek misafirlerin yemeklerine yine Türk ve Yunan müzikleri eşlik edecek. Eşsiz lezzetler Hilton Dalaman’ın şefi Tamer Özkan ve Yunanlı şef Zafiris Theologos tarafından hazırlanacak.
Yunan müziğinin Türkiye’deki temsilcisi Fedon, Yunanistan Devlet Sanatçısı Ödüllü Louka Kyriaka ‘Kiki’ ile sahne alırken, Niko & Yağmur da hafta sonu eşsiz müzikleri ile misafirlere eşlik edecek. Rakı & Ouzo workshopları, Oğul Türkkan ile Tatların Keşfi atölye çalışmaları da bu haftanın öne çıkan etkinlikleri arasında yer alıyor.
*
Bir başka örnek daha vereyim bu konuda; Türkiye’nin en büyük caz mekanı projesi olan, yemek ve cazı bir araya getiren The Badau, bu defa yepyeni bir projeye imza atıyor. Yerel ve sürdürülebilir tabaklar ile 2022 yaz sezonunda bizzat Eren Noyan’ın ekibi ile sunmaya hazırladığı, ‘Lizbon’dan İstanbul’a tapas menüsü caz severleri buluşturuyor.
*
Anlaşılan o ki, gastronomi ve caz müziği ileri ki yıllarda daha çok bir araya gelecek.
Nilüfer Caz Festivali düzenlenirken konser alanlarını Balat Ormanı, Akçalar Göl kıyısında, Atlas Köy’de düzenleniyor olması ise şehre ayrı bir jest olmuş. Bu destinasyonların turizme adaptasyonu ve tanıtımı için çok önemli olduğunu düşünüyorum.
Nilüfer Caz Festivali 8’incisini Nilüfer Gastronomi ve Caz Festivali olarak yapar mı? bilemem ama bu yönde bir girişim etkinliğin daha çok ses getirmesini, turizme etkisini, etkinliğin ekonomik değer olarak artmasına neden olabilir. Nilüfer sahip olduğu turizm alanları, restoranları, otelleri ile bu potansiyele sahip bir kent.
Nilüfer Belediyesi’nin gerçekleştirdiği müzik ve kültür festivallerinin içeriğini ve sürdürülebilirliğini başarılı buluyorum. Emek verenleri kutluyorum.

Yazarın Tüm Yazıları