Mutlu personel mutlu müşteri nasıl sağlanır?

Son zamanlarda hangi restorana gitsem, hepsinin ortak bir derdi var; Çalışacak, deneyimli personel bulamamak. Pandemi döneminde işten ayrılan, sektörün sürekliliği hakkında kafası karışan garson ve mutfak personeli ya sektör değiştirdi ya da kendine yeni bir yol çizdi.

Haberin Devamı

Mutlu personel mutlu müşteri nasıl sağlanır

Restoran işletmecilerinin yüzde 70’i talebi karşılayacak yeterli personele sahip olmadığından yakınıyor. İşletmeler sürdürülebilirliği çalışan tarafında yakalayamıyor, bu sorun müşteri tarafında ayrı bir mutsuzluk yaratıyor.
Bunların içerisinde hem çalışan personeline sahip çıkan hem de sürdürülebilir başarı hikayesi yaratarak ‘müşteri memnuniyetini’ sağlayan işletmeler de var. İşte bunlardan biri Candia ve işletmecisi Fatih Pulat… Ona mutlu personel ve mutlu müşteriyi nasıl sağladığını sordum, o da yanıtladı.
Fatih Pulat işletmelerinde çalışanlarına olan yaklaşımlarını ve müşteri memnuniyetini nasıl sağladığını bize anlattı:
*
-Deneyimlerimizi aktarıyoruz: Bankacılık sektöründe uzun yıllar profesyonel yöneticilik yaptım. Çalıştığım süre boyunca ciddi eğitimler aldık, önemli deneyimler yaşadık. Bu deneyimlerimizi ve farklı bakış açılarını gastronomi sektörüne aktarmaya çalışıyoruz.
-Mesleki gelişim ve ilerleme fırsatları sunuyoruz: Bir araştırmaya göre çalışanların yüzde 94’ü kariyer gelişimlerine yatırım yaptıkları takdirde işletmelerinde daha uzun süre çalışacaklarını söylüyor. Biz de öğrenmeye istekli çalışanlarımız için iş eğitimi, mentorluk ve terfi için fırsat sağlıyoruz. Mesleki gelişim yoluyla yeni beceriler ve bilgiler edinen çalışanlar daha etkili, verimli ve yetkili hale geliyor. Yeni görev ve sorumlulukları yerine getirmek için daha donanımlı oluyor bu onların işletmeye olan güvenini arttırıyor.
*
-Çalışma düzenimize önem veriyoruz: Bunalmış, çok yorulan çalışanlarımız için hatalı ekipman, arızalı veya eski ekipman ile uğraşmak son derece sinir bozucu olabilir. İşveren olarak, üretkenliği en üst düzeye çıkarmak ve hayal kırıklıklarını en aza indirmek için çalışanlarımızın sorunsuz çalışma ortamlarına sahip olmasını sağlamaya çalışıyoruz.
-Çalışanlarımızın hayatlarını kolaylaştırıyoruz: Günümüzün yenilikçi teknoloji çözümleri, çalışanların misafirlerle etkileşim kurmak ve lezzetli yemekler pişirmek gibi yaptıkları işi hızlıya ve severek yapabilmeleri için çalışanlarımızın hayatlarını kolaylaştırıyoruz. Ev iş arası ulaşımlarına kadar ilgileniyoruz.
*
-Çalışanları dinliyoruz: Çalışan bağlılığını artırmanın kanıtlanmış en etikili yolu, çalışanlara bir ses vermek, fikirlerinin duyulmasını sağlamak ve onları işletmenizdeki başarısında sahiplik hissetmelerini sağlamak. Çalışan geri bildirimlerine göre hareket eden bir kuruluşta kalma olasılıklarının daha yüksek olduğunu söylüyor. Çalışanların, fikirlerinin önemli olduğunu düşünürlerse, geri bildirimlerinin dikkate alındığını görürlerse o işletmede daha uzun süre çalışırlar.
-Çalışanlarımıza teşekkür ederiz: Basit bir teşekkür, sıkı çalışmaları için takdir tüm çalışanlar için çok değerli olduğuna inanırız. Onlara sık sık teşekkür eder, sorunlarıyla yakından ilgileniriz.

Haberin Devamı

 Yüksek müşteri memnuniyeti

Haberin Devamı

Mutlu personel mutlu müşteri nasıl sağlanır

-Fatih Bey bize anlatır mısınız? Mutlu müşteri yaratmanın ip uçları nelerdir? Restoran sektörüne önerileriniz neler olabilir?
-Bizler çalışan memnuniyetinin aynı zamanda müşteri memnuniyetini de sağladığına inanırız. Mutlu çalışan mutlu müşteri demektir.
Müşterilerimizin işletmelerimize geldiklerinde mutlu olmalarını giderken de mutlu ayrılmalarını isteriz.

Misafirlerimizle olan ilk temasımızda, ilk karşılamamızda yalnızca bir hedefimiz vardır; gülümsemelerini sağlamak. İlk temas sırasında misafirlerinizden basit bir gülümseme alabiliyorsanız, artık güven oluşturmuş ve servis sağlayan garson ile misafir arasındaki duvarı yıkmışsınızdır.
Bunu başarabilmek için öncelikle işletmenizde doğru personele, motivasyonu yüksek servis, mutfak personelinizin olmasına ve saygın bir yönetim ekibine sahip olmanıza bağlı. Bu 3 temel unsuru sağladığınızda misafirlerimize takdir edilen bir hizmeti vermeye başlayabilirsiniz.
*
Harika bir ilk izlenim bırakabilmek için servis sağlayan garsonların konuğun ne tür bir deneyim aradığını belirlemesi gerekir. İlk anahtar, garsonun müşteri ile ilgili gözlemleri olabildiğince erken yapmasını sağlamaktır. Ne tür bir ruh halinde olabileceklerini ve çocuklar, iş toplantıları veya romantik çift gibi özel göstergelerini görmek için masaya yaklaşırken müşteri grubunun beklentilerini anlamalıdır.
Misafirleriyle küçük ve basit bir bağlantı kurduktan sonra lezzetli bir deneyim yaşamalarını sağlamaya çalışırız. Misafirleriniz işletmenizde kendisini çok daha rahat hissetmeli ve iyi vakit geçirmelidir.
*
Garsonlarımız ve şeflerimiz menülerle ilgili kişisel tavsiyelerde bulunabilir ancak misafirlerimize ürün satmaya çalışmak yerine onlara lezzetli ve unutulmaz deneyimler yaşatmaya çalışırlar.
Personeliniz misafirlerinize nasıl hizmet edeceğiniz konusunda eğitimliyse ve ekibinizin işten keyif alması için uygun çalışma ortamını sağlarsanız sürdürülebilir müşteri memnuniyetini sağlar sadık müşterilerinizin sayısını arttırabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları