Lewis Hamilton baklava yedi mi?

Formula 1 Türkiye GP’sini Mercedes’ten Lewis Hamilton kazandı.

Haberin Devamı

Yarışa üçüncü sıradan başlayan Racing Point sürücüsü Sergio Pérez ikinci olurken 12. sıradan başlayan Ferrari pilotu Sebastian Vettel üçüncü oldu. Bu sonucun ardından Hamilton yedinci kez dünya şampiyonu oldu.

Lewis Hamilton baklava yedi mi

Ekonomik açıdan dünyanın en değerli ilk 10 spor organizasyonu arasında yer alan Formula 1, 9 yıl aranın ardından İstanbul’a geri döndü. 150’yi aşkın ülkede 2 milyar kişinin izlediği Formula 1, Türkiye’nin ve İstanbul’un tanıtımına da büyük katkı sağladı.
Peki pilotlara ve pilotların takımlarına Türk misafirperverliğinin hangi örnekleri sunuldu? Formula 1’in ev sahibi olarak kuliste, lobide, antrede Türk yemekleri standı açıldı mı? 5 milyar kişinin izlediği bu önemli tanıtım imkanı nasıl değerlendirildi?
Türk mutfağının yıldızlarından baklava, vişneli yaprak sarma, hünkar beğendi, Adana kebap, içli köfte, Bursa İskender Kebabı, Kayseri yağ mantısı, Antep kuru baklava, Bursa kestane şekeri, Antakya usulü kabak tatlısı, çiğ köfte gibi lezzetlerin sunumu yapıldı mı? Pilotlara ikram edildi mi? Bununla ilgili bir PR, bir kare fotoğrafın milyarlarca dolar tanıtıma eşdeğer olduğunu biliyor da neden ayağımıza gelen fırsatları yeterince değerlendirmiyoruz?

Haberin Devamı

MASTERCHEF BURSA’DA

MasterChef programı geçen hafta Bursa’da çekilmiş. Biz de basından duyduk. Google’a yazın Masterchef Bursa diye arayın. Çıkan ilk üç haber ‘Masterchef çekimlerinde kavga çıktı’ diye sıralanıyor.
Türkiye Masterchef çekimlerinde Bursa lezzetlerinin ne kadar güzel olduğunu, Bursa yemeklerini, kebaplarını, köftelerini, kestane şekerini, Kemalpaşa tatlısını duymadı. Ne duydu? Masterchef çekimlerinde kavgayı duydu. Google’a Masterchef Bursa’da kavga diye yazıldığında 317.000 sonuç çıkıyor.
Bu işi daha iyi yönetebilir miydik bilemem. Ama bu tür fırsatlar bir şehrin tanıtımı için bulunmaz fırsat. Program çekimleri bitti, ne tanıtıldı, ne anlatıldı bilmiyoruz. Bildiğimiz ve hatırlayacağımız ‘Masterchef’in Bursa’da çekim öncesi yaşanan kavgası’ olacaktır.

BURSA’DAN GASTRONOMİK HABERLER

Haberin Devamı

Geçen hafta ekmek almaya gittiğim Artemis Fırın pazar günü güzel bir sürpriz yapmış. Pazar günü Kıbrıs Bulla ekmeğini tezgahına sunmuş. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 37. yıldönümünde Kıbrıs’a gastronomik bir gönderme yapmış. Kıbrıs Bulla ekmeği içinde Hellim peyniri, yeşil zeytin, taze soğan, taze nane, maydanoz ve zeytin yağ olan güzel bir lezzet. Benzer bir şekilde acaba kaç restoran kaç market bu tarihi günde Kıbrıs’ın meşhur Hellim Peyniri’ni öne çıkardı?

Lewis Hamilton baklava yedi mi

Bursa’nın meşhur kestane şekerlerinin yapıldığı kestaneler Uludağ’ın eteklerinde toplanmaya başladı. Yüksek ağaçlara çıkan dokuyucular ellerindeki sopalarla kestaneyi düşürüyor, toplayıcılar da ellerindeki çuvallara kestaneleri topluyor. Geçen yıllarda gal arısından kaynaklı beklenen verimi alamayan köylüler, bu yıl rekoltenin daha yüksek olmasını öngörüyor. Sadece doğal ortamında değil, özel bahçelerde de kestane yetiştirmeye başlayan çiftçiler, bu yıl kilosunu 15-20 liradan satmayı planlıyor. Ancak kestanesi ile meşhur Bursa, bölgede yeterli kestane üretimi olmadığından, kestane tedariğinin büyük çoğunluğunu Aydın’dan yaptığını hatırlatmak isterim.

Haberin Devamı

Bursa’nın değerli araştırmacı yazarı Engin Kobal’ın ’Gastronomik Turizm’ adındaki ikinci kitabı elime ulaştı. Bursa’da çok önemli işlere imza atan Engin Kobal kitabında gastronomiyi ve gastronomi turizmini tüm detaylarıyla gözlemlerini ve deneyimlerini de ekleyerek, gastronominin şehirlerin tanıtımı ve mutfakları için ne kadar önemli olduğunu vurgulamış. Gastronomi ve turizm sektörü için güzel bir bilgi kaynağı ve rehber olabilecek bu güzel kitabı Bursa’ya armağan ettiği için hem Bursalı Engin Kobal’ı, hem de kitabı yayınlayan Burç Pasajı’ndan hatırladığımız gençliğimizin şahidi Ekin Kitapevi’ni tebrik ederim.

Yazarın Tüm Yazıları