Gastronomi Buluşmaları Başladı!

Bursa Gastronomi Turizmi Derneği olarak düzenlediğimiz Gastronomi Buluşmaları’na Bursa’da alanında uzman gastronomi profesyonelleri, iş insanları, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu önderleri, basın ve medya yöneticileri ile gastronomiye ilgi duyanlar davet edildi.

Haberin Devamı

Gastronomi Buluşmaları Başladı
İlkini Gastro Akademi’de gerçekleştirdiğimiz Gastronomi Buluşmaları’na Gastronomi Turizmi Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri ve seçkin davetliler katıldı. Eğitmen Şef Sezer Özdemir yönetiminde lezzetli yemeklerini kendileri yapma keyfini yaşayan davetlilerin eğlenceli saatler yaşadığı bu gece, adeta Mutfağın Zirvesi gibiydi.
Her ay gerçekleştirilecek Gastronomi Buluşmaları yine değerli konukları ağırlamaya devam edecek.

YÜZDE 5 FAKTÖRÜ

Gastronomi Buluşmaları Başladı
Dünyada turist sayısı 1 milyar kişiyi aşarken, bu turistlerin yüzde 88.2’si ‘Destinasyon tercih etmede yemek çok önemli’ diyor. Böyle olunca dünyada seyahatlerini lezzet duraklarına göre yapanların sayısı hızla artıyor. Türkiye’de turizm gelirlerinin 5’te biri yeme içmeden geliyor.
Dünyada yemek turizmiyle ilgili faaliyette bulunan kuruluşların yüzde 80’e yakını yemek etkinliklerine yönelik ürün ürettiklerini söylüyor. Bunu yemek turları ve aşçılık workshop’ları izliyor. Türkiye’de yemek turizmiyle ilgili faaliyette bulunan kurum, şirket, toplulukların sayısı sadece 94. Bu rakamla dünya sıralamasında 23’üncü olabilen Türkiye dışına baktığımızda bu sayı birinci ABD’de 17 bin 879 ikinci İsveç’te, 5 bin 345, üçüncü Kanada’da 3 bin 441, dördüncü İngiltere’de bin 88, beşinci Yeni Zelanda’da 612, altıncı Avustralya’da 520, yedinci Danimarka’da 388. Dolayısıyla gastronomi ve turizmi alanında daha çok dernek, şirket kurulmalı ve daha örgütlü olmalıyız.

Haberin Devamı

Gastronomi Buluşmaları Başladı
Bursa’nın gıdanın başkenti olduğunu her fırsatta vurguluyoruz. Mutfağın ve gastronominin hammaddesi olan gıdanın en büyük üretim merkezi Bursa’dır. Donuk gıda, donuk meyve sebze üretiminin büyük çoğunluğu Bursa’da, taze meyve sebze Bursa’da, süt yoğurt fabrikaları Bursa’da, meyve suyu, maden suyu fabrikaları Bursa’da, Türkiye’nin büyük et ve tavuk üreticileri Bursa’da; ve zeytin, zeytinyağ, enginar, şeftali, incir, domates üretiminin büyük çoğunluğu Bursa’da yapılmakta.
Bu potansiyel Bursa’yı gastronomi şehri yapmaya yeterlidir. Bunun yanı sıra tarihi, kültürü, Osmanlı’nın kurulduğu ve imparatorluğun ilk başkenti olması da Bursa’nın gastronomide tarihsel bir geçmişinin olduğunun kanıtıdır. Bu zenginlik turizm ile birleştiğinde şehrin markalaşmasına, turizminin gelişmesine büyük bir etkisi yaratacağına inanıyoruz. Şehrin gastronomi alanında daha nitelikli ve daha fazla etkinlik, fuar ve uluslararası festivaller düzenlenmelidir.

Haberin Devamı

Gastronomi Buluşmaları Başladı
Evet benden bu kadar... Gelelim Gastronomi Buluşmalarına katılan davetlilere... Bakalım onlar Bursa gastronomisi ve sektörün geleceği hakkında ne değerlendirmeler yaptı:

İskender İskenderoğlu / Cevat İskenderoğlu Varisleri İşletmeleri GM /Bursa GTD Bşk. Yrd.
Bursamızın tarihsel lezzetleri, derin kültürü, turizm ile birleştiğinde önemli kazanımlarımız olacaktır. İnsanların tarihi lezzetlere ulaşmak için kilometrelerce seyahat ettiklerini, buna bütçe ayırdıklarını görüyoruz. Bu nedenle gastronomi turizmi şehirlerin odaklanması gerek bir turizm çeşididir. Bunu sürdürülebilir bir başarı haline getirmek işletmelerin kaliteli hizmet üretmeleri ve kaliteli ürün sunmaları ile olacaktır. Bursa bu anlamda kaliteli ürün ve hizmet sunumunun merkezi olmalıdır.

Haberin Devamı

Mümin Akgün / Kardelen Kestane YKB / Bursa GTD Bşk.Yrd.
Kestane şekeri Bursa ile özdeşleşmiş bir üründür. Bu ürünün Bursa ile birlikte ulusal ve uluslararası alanda tanınması için coğrafi işaretli ürün haline gelmesi sektörümüz adına sevindirici bir gelişmedir. Bizler sadece kestane şekerini değil aynı zamanda Bursamızın tarihini ve kültürünü de tanıtıyoruz. Bu konuda şehrimizin ve ülkemizin bir kültür elçisi gibi çalışıyoruz. Gastronomi Turizmi Derneği’nin bu konuda bizlere verdiği destek çok değerlidir.

Bekir Bayırlı /Bursa GTD Genel Sekreteri
Gastronomi adreslerinin ve işletmelerinin sürdürülebilir başarıyı yakalamaları için standartlarının olması ve bu standartların denetleniyor olması çok önemlidir. Bunun için derneğimizin yerel yönetimlerle ve işletmelerle birlikte hareket ediyor olması çok önemlidir.
Bursa’daki işletmelerin bu konuda işbirliğine açık olması çok sevindirici.

Haberin Devamı

Mustafa Yelbey / Bilginet Akademi GM/ Bursa GTD YK Üyesi
Gastronomi işletmelerinin ve bu işletmeleri ayakta tutan tüm personelinin eğitim alması, gastronomi sektörünün kaliteli hizmet sunması ve müşteri memnuniyetinin sağlanması için en önemli unsurdur. Gastronomi sektöründe mutfak eğitiminin yanında, müşteri memnuniyeti, iletişim, işletmecilik eğitimleri, kurumsal iletişim ve markalaşma en önemli eğitim konularıdır. İşletmelerin başarıyı sağlamak için eğitimi sürekli hale getirmeleri bir zorunluluktur.

Nejat Yahya / Ekonomist, Dış Ticaret Uzmanı/ Çin Bursa Fahri Konsolosu
Türk mutfağı ve Çin mutfağı dünyada imparatorluk yaşamış devlet olmaları ve yemek kültürü çeşitliliği açısından iki büyük mutfak olup insanlığın barış ve mutluluğu İçin yüzyıllardır hizmetlerine devam etmektedirler. Şehirlerin uluslararası arenada markalaşmasının bir yolu da gastronomi turizmi faaliyetleridir. Bursa bu konuda çok önemli potansiyellere sahiptir. Bursamızın lezzetlerini, tarihini ve kültürünü tüm dünyaya çok iyi anlatmalıyız. Bunun PR faaliyetlerini en iyi yapan kurumlar STK’lardır. Yerel yönetimler STK’lar ile işbirlikleri yapmalı, onları birer kültür elçisi olarak görmelidirler. Bursa GTD’nin başarılı çalışmalarını takip ediyor ve kutluyorum.

Haberin Devamı

Yüksel Aktaş / Hacı Hasan Oğulları Baklava Börek YKB / Bursa GTD YK Üyesi
Yerel lezzetler gastronominin lokomotifi gibidir. Bursa’nın tarihten gelen çok önemli lezzetleri var. Bir bu kadar da yakası açılmamış, köylerinde, kasabalarında saklı lezzetleri olduğunu düşünüyorum. Bunların ortaya çıkarılması, yerel ürünlerin ve yerel lezzetlerin reçetelenmesi Bursa gastronomisinin gelişmesi için çok önemlidir. Bizler de marka olarak yeni şubelerimizle Bursamızın lezzet haritasına her fırsatta katkıda bulunmaya devam edeceğiz.

Özgür Gül / sarabinizinde.com Kurucusu / Bursa GTD YK Üyesi
Bursa cemiyet hayatının bir diğer ortak buluşma noktası gastronomidir. Bu alanda yapılan ve yapılacak tüm etkinlikler insanların daha çok birbirini tanıyarak yeni işbirliklerin kapısını açacaktır.
Gastronomi Buluşmaları Bursamızın yerel lezzetlerini, kültürünü ve tarihini en iyi şekilde anlatmamıza yarayacak, şehrin etkinlik arşivine değer katacak çok önemli bir faaliyettir.

Emel Adamış / Uludağ Üniversitesi MYO Öğretim Üyesi
Artık ülkelerden ziyade şehirler rekabet ediyor. Bir şehrin markalaştırılması kültürel, siyasi ve ticari yönlerden şehrin hem soyut hem de somut değerlere dönüştürülmesi demektir. Bursa tarihi kültürel ve doğal varlıklarının zenginliği ve derinliği açısından birçok kenti kıskandıracak bir envantere sahiptir. Bu envanter şehrimizin yemek kültürünün de zengin olmasının sebebidir.
Geleneksel yiyecek pazarı ve endüstrisi olan, çok sayıda geleneksel şef ve restoran barındıran, kendine has reçeteleri olan canlı bir gastronomi topluluğuna sahiptir. Bursa10 parmağında 10 marifet olan özel bir şehirdir. Türkiye ve dünyada gıda üretimi yapan lider firmaların bir çoğu Bursa’da yer alıyor. “UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Gastronomi Şehri” seçilme yolunda ilerlemek için ciddi bir potansiyele sahip. Bursa Gastronomi Turizmi Derneğimizin ve paydaşlarının, bu işe gönül veren işletmelerin, STKların, uzmanların ve halkın da topyekün çabalarıyla Bursamız gastronomi alanında da hak ettiği yeri alacak ve sadece döner kebap ve cantık ile anılmanın ötesine geçecektir.

Aysun Karlı / Medya Yöneticisi - Gazeteci
Güncel sıkışmışlığın arasında Bursa Gastronomi Derneği’nin ‘Gastronomi Buluşmaları’na davetliydim.
Ben ‘gider izlerim, sonra da hissettiğimi yazarım’ diyordum ki. Durum öyle değilmiş. Başkan Ramazan Başan giydirdi hepimize önlüğü, taktık kepleri, geçtik ocakların başına. “Hadi bakalım” dedi Executive Şef Sezer Özdemir; “Malzemeler bunlar, tarif edeceğim sizler de yapacaksınız..” Çok egzantrikti.
Evdeki mutfağa girmeye benzemiyor. Bir anda çok şeyden uzaklaşıp, bambaşka dünyadaydım.
İlaç gibiydi, hatta terapi... Yemek yapmayı bilin ya da bilmeyin, size çok şey katıyor.
Şehir adına yeni bir ilk. Ve derneğin de tüm bu çalışmalar içerisindeki aktivitesini, etksini, şehre katabileceklerini düşünün. “Bu kenti tanıtacağız” diye yırtınanların gastronomi turizmcileriyle bir arada yürümesi gerekli. Benim yönetenlere ivedilekle önerimdir.

R.Hakan Ziya / Gastro Group / Gastro Akademi GM
Gastronomi Buluşmaları’nın ilkine ev sahipliği yapmak bizleri de çok mutlu etti. Gastro Akademi ile Gastronomi alanında kariyer yapmak isteyenlere, gastronomi meraklılarına, sektör çalışanlarına yönelik, eğitmen şef ile birlikte hem pratik yapacakları hem de teorik öğrenecekleri bir ortam yaratmaya çalıştık. Gastronomi Buluşmaları bize tekrar gösterdi ki farklı kişiler gastronomi mutfağında bir araya geldiğinde sinerjik bir etki yaratıyor, herkes birbiri ile yardımlaşıyor, öğrenirken de keyifli vakit geçiriyor. Bizler de bunu gördüğümüzde mutlu oluyoruz.

Şef Sezer Özdemir / Eğitmen Şef
Gastronomi Buluşmaları’nın ilkinde katılımcıların heyecanı ve neşesi çok güzeldi. Bu tür aktivitelerin yapılması, şehir adına çok önemli. Bursa Gastronomi Turizmi Derneği’nin faaliyetlerini ilgiyle izliyorum. Sektör adına çok önemli bir boşluğu doldurduğunu düşünüyorum. Bursa’nın markalaşmasına ve Gastronomi Turizminin gelişmesine yönelik faaliyetlerini takdir ediyoruz.

Burcu Güneş / BRC Lüx Et
Gastronomide müşterinin memnuniyetinde kullanılan ürünün kalitesi çok önemli. Bizler et tedariği konusunda titiz bir çalışma yaparak en kaliteli ürüne ulaşmaya çalışıyoruz. Etin işlenmesi, soğuk zincirinin takip edilmesi, etin pişirilmesi kadar çok önemli. Et teknikeri olduğum için tüm süreçleri müşterilerimiz adına kontrol ederek eti son tüketiciye sunuyoruz. Gastronomi Buluşması’na katılmaktan ve Bursa Gastronomi Turizmi Derneği’ne üye olmaktan çok mutluyuz.

Yazarın Tüm Yazıları