Elbet bir gün buluşacağız

‘Zeki Müren’in söylediği gibi;Bu böyle yarım kalmayacakElbet bir gün kavuşacağız.;

Haberin Devamı

Mart ayında başlayan bir kabus ; bir aç bir kapa ve kasım ayından bu yana kapalı binlerce cafe, restoran, bar ve lokanta…
Binlerce çalışmayan garson, aşçı, komi, bulaşıkçı, ızgaracı, dönerci ustası, mezeci, barmen… Hatta valeler bile bu süreçten etkilendi.
Müzisyenleri unutmayalım, eğlence mekanlarında kulaklarımızın pasını gideren, çalgıcısıyla, solistiyle, orkestrası ile açılmayı bekliyorlar…

Elbet bir gün buluşacağız‘BURSA'DA BULAMADIM’

Garsonların, müzisyenlerin seslerini duyuracak

bir oluşumları bir dernekleri de yok. Garsonlar Derneği var mı diye araştırdım. Bursa’da bulamadım.
Genelde kayıt dışı çalışılan meslekler olduğundan devletin verdiği birtakım imkanlardan da yararlanamıyorlar.
Geçen hafta bu köşede restoran işletmelerinin sesine kulak verdik. Sektör ile ilgili kaygılarını, beklentilerini anlattılar. Bu hafta bu konuda hükümetin olumlu adımlar attığını gördük. Bir takım teşviklerin uygulanmaya başlandığını görüyoruz.
Bu hafta da kapalı olan lokanta, cafe, bar ve restoran işletmelerinde çalışanların sesi olmak istedik.
Yıllardır restoranlarda garsonluk ve şeflik yapan Murat Zingi, Bursa Aşçılar Derneği Başkanı Sait Kaplan ve 30 yıllık Bursalı müzisyen Murat Girici gastronomi sektöründe çalışanların durumlarını sizler için özetlediler.

Haberin Devamı

PİSKOLOJİK DESTEK ŞART

Murat Zingi: Şef garson

Elbet bir gün buluşacağız‘Garsonların bir çoğu memleketine gitti, işletmeler açılıyoruz dese personel bulmakta zorlanacaklar. Bir çok garson arkadaşım fabrikaya başladı, bir çoğu iş değiştirdi.
Bir garsonun yetişmesi 5-10 yılı buluyor. İşletmelerde kısıtlamaya gidilmesi özellikle garsonlar için soruna yol açıyor. Şimdi çoğu garson ekonomik sorunlarını çözme noktasında farklı meslek dallarına yöneliyor. Sigortasız çalışan garsonlar olduğu için desteklerden de faydalanamıyor. Benim çalıştığım iş yeri sahibi merhametli bir insan, çalışanlarına yardımcı oluyor, avans veriyor, ‘sizler bana her zaman lazımsınız’ diyor. Maalesef bu yaklaşımı çok işletme göstermiyor. Bu nedenle sektör çalışanlarına maddi manevi destek olunmalı. Bu süreçten etkilenen sektör çalışanlarına maddi desteğin yanında psikolojik destek de verilmesi gerektiğine inanıyorum. Bir çok arkadaşımın bunaldığını, psikolojilerinin yıprandığını görüyorum.’

Haberin Devamı

 MUTFAKTAN UZAKLAŞTIK

Elbet bir gün buluşacağızSait Kaplan: Bursa Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı

‘Çalıştığım Otel 5 yıldızlı, uluslararası bir otel… Geçen yıl mart ayından bu yana kapalıyız. İşten kopmamak için konsantre olmaya çalışıyorum. Yemek yapmadan geçirdiğim bu kadar uzun bir zaman hiç olmamıştı. İşletmelerde çalışan aşçı arkadaşlarımızla sürekli iletişim halinde olmaya çalışıyoruz. Onlara hiç olmazsa moral desteği vermeye çalışıyoruz. Bu zor günlerin bir an önce bitmesi tek dileğimiz. Denetim ve önlemlerin alınması kaydıyla tüm işletmelerin açılmasını istiyoruz. Kaldı ki açılsa bile bir çok işletme küçülmeye gittiğinden, işletmeler borçlandığından dolayı mağduriyet yaşayan ve yaşayacak çok arkadaşımız var. Yaz mevsimi ve turizmin açılması, aşılanmayla birlikte her şeyin normale döneceği günleri sabırsızlıkla bekliyoruz. Güzel günler göreceğiz demek istiyorum.

Haberin Devamı

PANDEMİDE PANDOMİM YAPIYORUZ

Murat Girici: Müzisyen MG Davet Orkestra kurucusu

Elbet bir gün buluşacağızBenim 10 kişilik bir orkestram var. Otuz yıllık müzik hayatımda hiç yaşamadığım bir süreçten geçiyoruz. Ekstralar, düğün ve eğlence mekanları kapalı olduğundan evde oturuyoruz. 2020 Mart ayından bu yana sahne alan enstrüman sanatçıları ve ses sanatçıları maddi, manevi ve psikolojik olarak büyük bir çöküş içerisindeyiz.

Bu süreçte hükümetin verdiği az da olsa destek ve yardımlardan faydalanıyoruz ancak bu geçinmemize yetmiyor. Enstrümanlarımızı satışa çıkarıp süre gelen yeme içme ve bunun gibi zaruri ihtiyaçlarımızı karşılamaya çalışıyoruz.
Bu süreçte sadece ‘pandomim’ sanatçılarına döndük. Ne sesimiz çıkıyor ne de derdimizi anlatabiliyoruz.
Bu yeni hayata alışmak, bu yeni düzene adapte olabilmek, kanıksamak hiçbirimiz için kolay olmayacak, umarım değerlerimize olan farkındalığımız artıp daha güzel yarın ve yarınlar için yeni umutlar ve yeni sevgiler besleriz.

Yazarın Tüm Yazıları