Patrick Özdemiroğlu
Patrick Özdemiroğlu
Patrick ÖzdemiroğluYazarın Tüm Yazıları

İnsanlar neden çıplak selfie çekiyor?

Modern insan ne kadar bencil olduğunu paylaşmak istediğinde kimyamızın bozulacağını tahmin etmeliydik. Sonuç şimdilik selfie çılgınlığı şeklinde kendini gösterdi, peki bir sonraki adım ne olacak?

Haberin Devamı

Delilik çok göreceli bir kavram. Çoğunluğun çıldırdığı sosyolojik dönemeçlerde delirmemek bir davranış bozukluğu gibi algılanıyor. İtiraf edin, Facebook hesabı açmayan o ‘tanıdığınızın’ bir sorunu olduğunu düşünüyorsunuz. Gece dışarı çıktığınızda grup selfiesi içinde yer almak istemeyen özgüvenli arkadaşın durumu da çok farklı değil. Çünkü artık sosyal kabullenme için özgüvenin yüksek olması yetmiyor, özçekimin de güçlü olması gerekiyor.
Geçtiğimiz hafta gezegen tek vücut oldu ve ünlülerin ‘çıplak selfie’lerini konuştu. Peki neden selfie diye bir realite var? Ve bunun çıplak çekildiği fraksiyonlar niye ve nasıl oluştu? Klinik olarak günde kaç selfie’ye kadar normal sayılabilir? İçme suyumuza ne kattılar? Bu soruların yanıtını vermek kolay değil. Ancak selfie gibi akımlar büyüyerek devam edecek çünkü kökleri çok insani temellere dayanıyor. Benim gözlüğümden hadise şöyle görünüyor:

GÖRÜLMEYE İHTİYACIMIZ VAR: 18-24 yaş aralığındaki gençlerin yüzde 70’i çıplak foto ve video içeren mesaj aldığını söylüyor. Temel insani içgüdüler... İletişim kurmaya olan ihtiyacımız tarih kadar eski ama fiziksel mesafeler sürekli büyüyor. İnsan, görülmeye olan ihtiyacını karşılamak için yeni yollar bulmak durumunda. Ve daha az kumaş, daha çok görülmek demek.

Haberin Devamı

İnsanlar neden çıplak selfie çekiyor

ÇÜNKÜ YAPABİLİYORUZ: Mesele teknolojik yenilikler olduğunda ‘yapabiliyor olma refleksi’, neden-sonuç ilişkisi akılcılığına, sahasında 10 maçtır yenilmiyor. Profesyonele yakın foto çeken kameraları akıllı telefonlara sığdırmak büyük bir deha gerektiriyordu. Kullanıcı davranışları için aynısını söyleyemeyeceğim.

GÜVEN DUYGUSU GETİRİYOR:
İnsanlar ilişki içindeyken kendini güvende hissediyor. Hatta inanmayacaksınız, karşısındakinin iyi biri olduğuna ikna oluyor. Gelecekte hayalkırıklığının kanıksandığı bir ilişki rutini bizi bekliyor. Şu üzücü realiteyi unutmayalım; tüm sınıfın boş kâğıt verdiği sınavda kimse aldığı nota üzülmez.

İnsanlar neden çıplak selfie çekiyor

YÜKSELEN DEĞER ÇIPLAKLIK: Çıplak selfie’ler Jennifer Lawrence ve Kate Upton ile başlamadı. Öyleki Reddit’te yıllardır birçok genç kadın çıplak pozlarını sanal iltifat ve payeler için paylaşıyor. Sanmayın ki son iCloud skandalının ardından da insanlar kabuklarına çekilecek, daha otokontrollü olacak. Rol modellerinin açığa çıkmasıyla yakın gelecekte çıplaklığın daha genişe yayılmasını ve daha az anormal algılanmasını bekleyebiliriz.

Haberin Devamı

İnsanlar neden çıplak selfie çekiyor

HERKES OTOBİYOGRAFİSİNİ HAZIRLIYOR: Yaşadığımız her anı fotoğraflar, tweet’ler ve yer bildirimleriyle kayıt altına alıyoruz. Instagram, Facebook, Twitter gibi harika dostlarımız var. Bu çektiğimiz otobiyografik belgeselin mahrem alanlardan bağımsız olmasını bekleyemeyiz. Neyin özel hayat sayıldığı, neyin kamuya açık olabileceğiyle ilgili ‘doğru’ ise, her güneş doğduğunda yeniden şekilleniyor.

Yazarın Tüm Yazıları