Foto silmeden iOS’ta alan açmanın yolları

Kimse mükemmel fotoğraf karesini çekmek üzereyken ‘hafıza dolu’ mesajını almayı hak etmiyor.

Haberin Devamı

Evet, konumuz iOS cihaz hafızalarında yer açmanın pratik yolları

Akıllı telefonlar pahalı cihazlar. Özellikle Türkiye’de yaşıyorsanız. Dört kişilik bir ailenin akıllı telefon masrafıyla ikinci el, sorunsuz, sadece çamurluk iki parça boyalı, LPG ruhsata işli, ciddi kazası olmayan bir otomobil edinmek mümkün. (Alana şimdiden hayırlı olsun) İşte bu nedenle satın alma kararı verirken üçün beşin hesabını yaparak 8 veya 16 GB’lık modellere yöneliyoruz. Ve bir gün Instagram’da hit olacak (23 like) mükemmel kareyi yakalamak üzereyken veya iCloud skandalının parçası olması muhtemel yaratıcı bir selfie üzerinde çalışırken ‘hafıza dolu’ uyarısı alana kadar bu kararımızı sorgulamamız gerekmiyor. Özellikle kolunun altında 1 GB’lık dosya ile gelen iOS 8 nedeniyle birlik beraberliğe ihtiyacımız olan şu günlerde bu yazının sanki tam sırası...

Haberin Devamı


Olağan şüphelileri bulun


İşletim sisteminiz hangi uygulamaların en geniş yeri kapladığını bir sır gibi saklamıyor. Ayarlar > Genel > Kullanım rotasından GB’larınızı sömüren suçlu uygulamaları sırasıyla görebilirsiniz. Tek ve basit bir kural var. Sürekli kullanmadığınız (ücretli olsalar dahi) uygulamaları hemen silin. Tekrar ihtiyaç duyduğunuzda ücretsiz şekilde kendilerini hortlatabilme lüksünüz mevcut.
Safari’ye hafızasını kaybettirin
Evet, Safari’nin kurabiyeleri sürekli ziyaret ettiğiniz siteleri tekrar tekrar yazma zahmetinden kurtarıyor sizi. Ancak bu cookie’lerin aynı zaman ciddi oranda yer kaplamak gibi kötü huyları da var. Ayarlar > Safari yoluna girin, veri silme butonunu göreceksiniz.


Mesajları silin


İnanmayacaksınız, mesajlar da oldukça fazla alan kaplamakta. Özellikle foto ve video içerenleri silerek önemli ölçüde yer kazanabilirsiniz. Bir katı asansörle çıktığınız halde, gün aşırı spam mesaj gönderip sizden asla umudu kesmeyen spor salonunu engellemeyi de ihmal etmeyin. Bu alanın sürekli şişmesini önleyecektir.
Foto çekerken çifte gitmeyin
HDR modunda fotoğraf çekerken cihaz hafızada iki adet kare saklar. Foto çektikten sonra ikisinden birinden vazgeçmeyi unutmayın, unutturmayın.
App’lerden faydalanın
Bazı uygulamalar sizin adınıza cihazınızdaki gereksiz verileri bulup silebilir. Checker, Memory 100% Pro gibi app’ler oldukça faydalı. Ancak ne yazık ki hiçbiri Android’deki bir ‘Clean Master’ değil.

Yazarın Tüm Yazıları