Adil Kullanım Kotası, seni yeneceğiz!

Dijital çağda insanların sabrını birçok şekilde test edebilirsiniz. Ama yavaş internet bunlardan biri değil...

Haberin Devamı

Modern insan, ayın ilk gününde maaşın tamamı faturalara gitmemişçesine tek ve hür, kimseye borcu yokmuş gibi kardeşçe yaşamayı normalleştirmiş olabilir. Ancak genelde ayın henüz ortasını görmeden gelen bir SMS var ki, tepki vermeyi unutmuşlar için bile dantel gibi özenle işlenmiş bir öfkenin müsebbibi:

“İnternet hizmetinize ait hız alanınızı doldurdunuz. İndirme hızınız 3 Mbps, yükleme hızınız 1 Mbps’dir.”

Evet, 2018 sonunda kaldırılacağı açıklanan Adil Kullanım Kotası’ndan (AKK) bahsediyorum. Dünyanın en tuzlu hizmetlerinden birini verirken, kafasına estiğinde internetin altını kısan servis sağlayıcıların sınırsız olmayan sınırsız paketlerindeki muazzam buluşu... İnternet kullanımına limit koyan bu yöntem amacına ulaşamasın, ‘O SMS gelmesin diye’ (1 Mayıs 2017’den itibaren gelecek bazı iyileştirmeleri de değerlendirerek) AKK’ya karşı nasıl mücadele edileceğine bakıyoruz bu hafta...

Haberin Devamı

NELER YAPILABİLİR?

- İndirme işleri geceye: Önce iyi haberler: 1 Mayıs itibariyle gece 02.00-08.00 saatleri arasındaki kullanımlar AKK’ya dahil edilmeyecek. Kota süpürücü işlemleri (mesela Xbox’ta çevrimiçi oyun satın almak gibi) bu saatlere bırakmanızda fayda var.

- Tüketiminizi yakından takip edin: Sınıra dayandığınızı uçurum kenarına gelmeden fark edebilirsiniz. Haftalık bazda tüketimlerinizi kontrol edin.

- Cihazları gözlem altında tutun: Akıllı telefonlar, tabletler, konsollar, her kucakta bir PC derken evler, büfesinde çeyiz fazlası kristal bardaklar olan internet kafelere dönüşüyor. Bu cihazların arka planda hangi programları/uygulamaları çalıştırdığını, otomatik güncelleme ve e-posta çekme gibi işlemleri kontrol etmek hayati. Özellikle oyunseverler, dikkat!

- Doğru paketi seçin: Servis sağlayıcısına taahhüt vermeden önce hizmeti bir ay denemenizi öneririm. Hem kurumu test etmiş hem de kendi tüketim alışkanlıklarınızı görmüş olursunuz. Paketinizin AKK’sına da buna göre karar verebilirsiniz. BTK, 1 Mayıs’tan itibaren hız düşürme uygulamalarını da standarda bağlıyor (Mesela 50 Mbit/sn kullanan kullanıcının hızı en fazla 24’e düşecek). Bu tabloyu da göz önünde bulundurun. (Bakınız: https://www.btk.gov.tr/tr-TR/Kurumdan-Haberler/ADIL-KULLANIM-KOTASINI-2018DE-KALDIRACAK)

Haberin Devamı

- Videoda kaliteyi siz ayarlayın: Video izlerken oynatıcının kaliteyi otomatik ayarlamasına izin vermeyin. Görüntüden ne yazık ki biraz ödün vermek gerekiyor. Böylece ay başında cam gibi olan videoların AKK dolunca ‘şaşı bak şaşır’ kıvamına gelmesinin önüne geçersiniz.

- Videolar otomatik oynamasın: Sosyal medyada küçük gibi görünen videolar, totale vurulduğunda kota emici hale gelebilir. Otomatik oynama/indirme seçenekleriyle vedalaşın.

-Şifre size özel olmalı: İnternet şifresini hiçbir koşulda komşuyla paylaşmayın. “Şifremi vermiyorum çünkü senin oğlan film indirme konusunda bir dünya markası” yanıtı sizi zorluyorsa, “POS makinesi arızalı abla” diyen bir esnaf gibi beyaz yalanlarla karşılayın onları.

Haberin Devamı

- Bonus: Mobil veri tasarrufu yazısındaki önerilerin çoğu AKK’yı aşmamanız için de işe yarayacak. (http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/patrick-ozdemiroglu/telefon-faturasinin-aglatmadigi-bir-dunya-mumkun-40288686)

Yazarın Tüm Yazıları