Özün Yeniay

Öğretmenin üst arama yetkisi artırılıyor

15 Temmuz 2008
İNGİLTERE’de gençler arasında yaygınlaşan suç ve şiddet olayları, yetkilileri yeni önlemler almaya yöneltti. Gençler arasında suç ve şiddetin arttığı İngiltere’de öğretmenlere verilen, öğrencilerin üzerinde arama yapma yetkisinin genişletileceği açıklandı. Bu yıl 20 gencin bıçaklı saldırıda öldürülmesinden sonra hükümet, öğretmenlere, metal dedektörü gibi teknik cihazları kullanarak silah kontrolünün yanı sıra öğrencilerin üzerinde, suçun artmasında etken olan alkol ve uyuşturucu gibi maddelerin aranması konusunda da yetki verilmesini kararlaştırdı.

Okul yönetimlerinin bu alanda kısıtlı yetkileri bulunduğunu hatırlatan ve bu konuda rapor hazırlayan hükümetin eğitim alanındaki baş danışmanı Sir Alan Steer, bu yetkinin genişleteceğini ve öğretmenlerle okul yöneticilerinin istedikleri anda arama yapmalarına olanak verilebileceğini bildirdi. İngiltere Çocuk Okul ve Aile Bakanı Ed Balls da konuyla ilgili yasanın bir an önce çıkarılarak, sadece silah, alkol, uyuşturucunun değil, sigara ve çalıntı malların da önüne geçilmesine imkan sağlanacağını söyledi.

Balls, okullarda metal dedektörleri ve elektronik kapılarla kontrollerin yapıldığını, ancak alkol ve uyuşturucu gibi maddelerin üst araması yapılamadığı için yakalanamadığını kaydetti. Balls, Steer’in raporunda alkol ve uyuşturucu gibi maddelerin suçun artmasında etken olduğunu belirtmesinden sonra öğretmenlerin bu alandaki yetkilerinin artırılmasına karar verildiğini ifade etti. Steer raporunda ayrıca, öğrencilerin şiddet eğilimlerinin azaltılması ve yanlış davranışlarının düzeltilmesi konusunda öğretmenlerin psikolojik eğitimden geçirilmesini tavsiye etti. Hükümet, son bıçaklı saldırılardan sonra gençler arasında şiddetin azaltılabilmesi amacıyla 100 milyon sterlin bütçeli bir eylem planının uygulamaya sokulacağını açıklamıştı.

Arabayı bırak bisiklet al

FİNLANDİYA’nın başkenti Helsinki’de önemli bir ulaşım aracı olarak kullanılan bisiklete olan talep yaz aylarında daha da artıyor. İsteyen şehirde bulunan parklardan 2 Euro depozito karşılığında bisiklet kiralayabiliyor. Bisikletle işi biten, bisikleti herhangi bir parka bırakıp, depozitoyu geri alabiliyor. Bisiklet kullanımı sayesinde hem Helsinki halkı spor yapma imkanı buluyor hem de bisiklet kullanımı sayesinde hava kirliliğini önlemiş oluyor.

Sigaradan sonra alkolde kısıtlama

İNGİLTERE’
nin Swanage kentine bağlı Harrow ilçesinde kamuya açık alanda artık polis alkollü içecek tüketimini engelleyebilecek. Kapalı alanda sigara yasağının ardından İngiltere’deki bu yeni uygulama şaşkınlık yaratıyor.

Kamuya açık alanda alkol tüketimini fazla kaçıran ya da uygunsuz davranışlarda bulunanlar polis tarafından gözaltına alınabilecek. Polis bu uygulamaya Wealdstone, West Harrow, Roxeth, South Harrow, Headstone ve Harrow şehir merkezinde uygulamaya başladı.
Yazının Devamını Oku

Bolton’da da trafik yap boz

1 Temmuz 2008
İNGİLTERE’nin Bolton kentinde trafik akış yönlerinin sürekli değişmesi kentlileri çileden çıkardı. Bu değişikliklerin vatandaşa duyurulmaması çileyi bir kat daha artırdı. 2006 yılında çift yöne dönüştürülen Princess Sokağı’nda trafik geçen hafta tekrar tek yön haline getirildi. Princess Sokağı’ndan Bradshawgate’e gitmek isteyen ve sabah gördükleri manzara karşısında şaşkına dönen sürücüler trafiğin kilitlenmesine sebep oldu. Karara tepki gösteren Boltonlular, kararın duyurulmamasına da tepki gösterdiler.

HABERDAR DEĞİLİZ

Kazaya karışan, Princess sokağı sakinlerinden Jenny Rogers yapılan değişikliği farketmediğini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

"Yaşadığım sokakta değişiklik yapıldığının farkına varmadım. Eğer bir değişiklik yapılacaksa bundan önceden haberdar olmamız gerekmez mi? Burada kafa kafaya çarpışmaktan son anda kurtulan bir çok sürücü gördüm. Bu durum, sinirlerin gerilmesine ve tartışmalara yol açıyor. Her iki senede bir yolun yönünü değiştiriyorlar. Bu da kafaların karışmasına yol açıyor. Sürücüler yeni sisteme alıştılar diyelim sonra yeniden değiştirildiğinde ne olacak onu merak ediyorum. Semt sakinleri olarak tabelalarla bilgilendirme ve kent konseyinden açıklama bekliyoruz."

’Karşı mısın?’ dediler

ALMANYA’nın başkenti Berlin’de düzenlenen "Christopher Street Day" (CSD) etkinliğinde onbinlerce eşcinsel yürüdü. Berlin’de bu yıl 30. kez düzenlenen ve "Karşı mısın?" sloganıyla yapılan CSD geçidi, süslü arabalar ve giysilerle onbinlerce eşcinselin katıldığı mitingle sona erdi.

Eşcinsellerin, her yıl haziran ya da temmuz ayında kutladıkları "Christopher Street Day"in geçmişi, ABD’nin New York kentinde 1969 yılının haziran ayında eşcinsellerin özellikle Christopher Street caddesinde polisle çatışmalarına dayanıyor.

Sokaklarda yaklaşık 500 bin kişinin izlediği tahmin edilen CSD geçidinde, siyasi partilerin amblemlerini taşıyan arabalar da yer aldı. Yeşiller Partisi Federal Milletvekili Renate Künast ve bazı milletvekilleri de geçide katıldı.

Petrol zammı araba yaktırdı

PETROL
zamlarından dünyada yalnızca Türk şoförleri bunalmıyor. Almanya’nın Frankfurt kentinde 30 yaşında işsiz bir vatandaş petrole zam gelmesinin ardından arabasını yaktı.

Arabasına benzin döken ve "kanunsuz zam" yazan ismi açıklanmayan vatandaş, itfayecilerin verdiği bilgiye göre, olayı ucuz atlatmış. Çünkü olay yerine zamanında yetişen itfayeciler sayesinde araba fazla zarar görmeden kurtarılmış.
Yazının Devamını Oku

Evden kaçan yılan korkuttu

17 Haziran 2008
BAŞKENT Ankara’nın Tunalı Caddesi’nde geçtiğimiz hafta yılan paniği yaşanmış, vatandaşlar durumu Çankaya Belediyesi’ne bildirmişlerdi. Benzer bir olayı geçtiğimiz hafta İngiltere’nin Manchester kentinde anaokulu çevresindeki vatandaşlar yaşadı. Stacksteads anaokulu öğrencileri bahçeye oynamaya çıktıkları sırada yolda kıvrılarak giden yılanı görünce hemen öğretmenlerine haber verdiler. Yetkilileri bilgilendiren öğretmenler daha sonra öğrencilerin velilerini arayarak olaydan haberdar ettiler ve okulu boşalttılar. Daha sonra yılanın 2 ay önce bir evden kaçtığı ortaya çıktı.

Okul öğretmenlerinden 58 yaşındaki Maureen şunları söyledi: "Yılan bizden yüz metre uzaktaydı. Öğrenciler panik içinde yanımıza gelince korktuk ancak onlara bunu belli etmemeye çalıştık. Yorgun ve zararsız görünüyordu. Hemen ortalığı sakinleştirip yetkililere haber verdik ve onlarda yılanın gerçek sahibini buldular."

İsmi açıklanmayan yılanın sahibi ise hayvanın bulunmasından duyduğu mutluluğu ve nasıl hayatta kaldığını Rossendale Free Press’e şöyle anlattı:

Yavru kuş yemiş

Yılanım 2 ay önce kaybolduğunda çok üzüldüm. Bu evden ilk kaçışı değil. Bir daha hiç bulunmayacağını düşünmeye başlamıştım. Aslında sanıldığı gibi zararlı bir hayvan değil. Evde olmadığı süre içinde küçük kuşları, fareleri yiyerek hayatta kalmayı başarmış. Umarım bir daha böyle bir şey yaşanmaz ve etrafı böyle rahatsız etmek zorunda kalmayız."

Gece yarısı yardım yürüyüşü

İNGİLTERE’nin Bolton kenti geçtiğimiz hafta perşembe gecesi yardım yürüyüşüyle aydınlandı. Bin 700 kadar yürüyüşçü ’Umutsuz Hastalar’ için perşembe gecesi Victoria Square Caddesi’nden başladıkları yürüyüşlerini sabahın ilk ışıklarıyla beraber Bolton Hastanesi’nde bitirdiler. Yürüyüşe katılan kadınlar dikkat çekmek için pembe tavşan kulakları takarken bir çok kişi çocuklarıyla beraber sabaha kadar eylemlerini pembe kıyafetleriyle sürdürdüler.

Çeşitli türdeki kanser hastaları için yapılan yürüyüş esnasında seslerini duyuran yürüyüşçüler bir hafta içinde 177 bin Sterlin topladılar. Bu rakamın 200 bin Sterline çıkması bekleniyor.
Yazının Devamını Oku

Bunlar da park vandalı

10 Haziran 2008
İNGİLTERE’nin Birmingham kentinde aylarca mahallelerini yeşillendirmek için uğraşan gönüllü çevreciler, kent vandallarının saldırısı sonucu şoka uğradılar.

West Midland ilçesinde geçtiğimiz ay boyunca Çevre Örgütüne bağlı gönüllü olarak çalışan halk, büyük uğraşlar sonucu ilçelerini yeşillendirdi. Çalışmalarını tamamladıktan sonra yaptıkları işi keyifle izliyorlardı ki bir sabah uyandıklarında bitkilerden eser kalmadığını gördüler. Aylarca çalışıp diktikleri bitkilerin söküldüğünü gören West Midland halkı büyük hayal kırıklığına uğradı.

27 Mayıs günü gerçekleşen olay üzerine konuşan gönüllü çevrecilerden Stephanie Silk "Bahçeyi gördüğüm zaman inanamadım. Bunu kim neden yapar anlayamıyorum. Çiçekleri sökmüşler, üzerlerine basmışlar, çitleri kırıp onları da etrafa dağıtmışlar" dedi.

Alkollü yakalananın arabası kamulaştırılıyor

İTALYA’da, alkol ya da uyuşturucu alarak otomobil kullanan sürücülerin araçlarına el konulmaya başlandı. Geçen ayın sonunda yürürlüğe konulan yeni yasa uygulanmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde kontrollerde alkollü olduğu anlaşılan ve uyuşturucu aldığı tespit edilen iki gencin ehliyetlerinin yanı sıra araçlarına da el konuldu. Yeni yasayla birlikte, yasadışı bir madde kullandığı belirlenen ya da kanında yasal sınırın üzerinde alkol bulunan tüm sürücülerin, ağırlaştırılmış cezalar ya da hapis cezasının yanısıra, araçlarına da el konulabilecek. El konulan araçların, açık artırmayla satılacağı ya da polis tarafından kullanılacağı belirtiliyor.

Yazının Devamını Oku

Bizde sokak açık onlarda kağıt oyunu festivali

3 Haziran 2008
BAŞKENT Ankara geçen hafta çok renkli bir festivale ev sahipliği yaptı. Kavaklıdere’de sokak oyunları oynandı, konserler verildi. Festival, renkli görüntülerle önceki gün son buldu. Geçtiğimiz hafta sadece başkentte değil, başkente yüzlerce kilometre uzakta bulunan Fransa’nın iki ayrı kentinde de festivaller yapıldı. Fransa’nın Lyon kentinin Chomérac ilçesinde sokak festivali düzenlendi. Geleneksel dansçılar ve şarkıcıların gösteri düzenlediği festivalde jonglörler de halkı eğlendirdiler. Bu sene üçüncüsü düzenlenen festival sayesinde yöre halkı müziğe, dansa kısacası eğlenceye doydu. Festival biter bitmez gelecek yılki festivalin çalışmalarına başlayan yetkililer her sene daha iyi olacaklarını ve her sene yeni sürprizlere geleceklerini Le Dauphine gazetesine açıkladılar.

Fransa’da bir diğer etkinlik ise Toulouse Kentine bağlı Ain’deki bir oyun evinde gerçekleştirildi. Bu etkinliğin ana teması ise kağıt oyunlarıydı. La Depeche gazetesinin haberine göre 31 Mayıs günü gerçekleştirilen festivale katılımcılardan büyük ilgi vardı.

Sokaklar güvensiz

İNGİLTE’nin Bolton kentinde yaşayan insanlar günün herhangi bir zamanında sokaklarda güvenli dolaşamamaktan şikayetçiler. Bolton belediyesi tarafından yapılan araştırmaya göre bölgede yaşayan yaklaşık 12 bin kişi güvenli bir şekilde dolaşamadıklarından şikayetçiler.

Ankete katılan 75 yaş üzeri kişilerin yüzde 57’si gece tek başlarına sokağa çıkamadıklarını, can güvenlikleri olmadığını söylediler. Yaşları 16 ile 19 arasında değişen anketörler ise okul ve ev arası giderken bile huzurlu olmadıklarını söylediler. Ayrıca anket çok çarpıcı bir gerçeği ortaya çıkarttı:

Bolton’da yaşayanların yüzde 25’ini oluşturan siyahlar, can güvenliğinden en çok yoksun etnik grup olarak belirlendi. Son 12 ayda en çok saldırıya uğrayanların başında siyahlar geliyor.

Ders süresi uzasın yaz tatili kısalsın

İNGİLTERE’nin Manchester şehrinde St.Augustine’s CE ilkokulu öğrencilerinin daha az teneffüs daha fazla ders isteklerini geçen hafta bu köşeden duyurmuştuk. Bu hafta Manchester genelinde tüm okullarda yaz tatili süresini kısaltma isteklerine tanıklık edeceğiz.

Çoğunluğun fikrine göre yaz tatili süresi ne kadar uzarsa, öğrencilerin derslerine olan motivasyonları o kadar azalıyor. Veliler, yaz tatili boyunca çocuklarının derslerle bağlantıları kalmadığını, kitap yüzü açmadıklarını ve okula tekrar döndüklerinde bunu sıkıntısını çok yaşadıklarını söylediler ve "Yaz tatili öğrenim kaybıdır" dediler.

Bazı veliler ve eğitimciler ise bu düşüncelerin tam tersini savunuyorlar. Burnage Sanat Koleji müdürü Ian Fenn, "Çocuklar uzun bir eğitim-öğretim sürecinden geçiyorlar. 16 haftalık süreçten sonra kış tatilleri bir hafta. Bu da dinlenmeleri için yeterli bir süre değil. İkinci dönem öğrenciler için daha zorlu geçiyor. Yaz tatili hem dinlenmeleri için hem de aileleriyle doyasıya vakit geçirmeleri için büyük fırsat" dedi.

Personel de dinlenmeli

Yaz tatilinin uzun olmasının sadece öğrenciler için değil aynı zamanda öğretmenler ve diğer personel için önemli olduğunu söyleyen Ian Fenn sözlerine şöyle devam etti:

"Tatili sadece öğrenciler açısından düşünmemeliyiz. Okulda görev yapan öğretmenler ve diğer personelinde dinlenmek hakkı. Dinlenerek yeni bir yıla başlarsak daha verimli oluruz aksi taktirde performans düşer."
Yazının Devamını Oku

Pembe şehir çöp şehir oldu

27 Mayıs 2008
FRANSA’nın Toulouse şehri dünyaca ’pembe şehir’ olarak bilinir. Ama bu günlerde pembe şehir çöp şehir olmuş durumda. La Depeche Gazetesi’nin haberine ve gazeteye gelen şikayetlere göre hem Toulouse şehrinin esnafı hem de vatandaşlar yaşadıkları şehrin çöple kaplanmasından rahatsızlık duyuyor. AB tarafından her yıl seçilen "Kültür başkentleri" arasına bugüne kadar giremeyen, önümüzdeki yıllarda da girme olasılığı bulunmayan Toulouse’luları bu çevre kirliliği daha da üzüyor.

Peki pembeler şehrinin kültür başkenti olma olasılığı ne? İşte bu soru La depeche gazetesi okuyucularının sorduğu en sık soru oldu şu sıralar. Okuyuculardan Danielle de Colomiers şunları söylüyor: "Eğer Toulouse Avrupa Başkenti olmak istiyorsa, ki benim dileğim de bu yöndedir, daha temiz bir şehir olması gerekmez mi? Duvar yazıları temizlenmeli, kaldırımlarda çöpler olmamalı ve en önemlisi evcil hayvan pisliklerinin de sokaklarda bırakılmaması gerek."

Şehrimiz temiz mi

Gazetenin internet sitesinden yapılan ankette okuyuculara ’Şehrinizi temiz buluyor musunuz?’ diye soruldu. Okuyucuların çoğunluğu şehri temiz bulmazken nedenini köpek ve kuş pisliklerinin temizlenmemesine bağladı.

Çevre için 16 kilometre

İNGİLTERE’nin başkenti Londra’ya bağlı Northern bölgesi’nde geçen hafta ilginç bir yürüyüş düzenlendi. Londra çevre örgütü bölgede yaşayanları rahat bir ayakkabıyla yürüyüşe davet etti. Yürüyüşçüler Eden Dene kalesinden Wynyard Woodland parkına kadar toplam 16 kilometre yol katettiler. Çevre örgütü üyelerinden Joe Davies, "Bu sene yürüyüşün ikincisini düzenliyoruz. Umarız bu olay daha çok seneler devam eder. 16 kilometre yol katederek sesimizi duyurduğumuzu düşünüyoruz" dedi.

Daha az teneffüs daha fazla ders

İngiltere’nin kuzey batısında bulunan Manchester kentinde bir okulda öğrenciler, geçirdikleri zamanı yeterli bulmazken, okulda daha fazla vakit geçirmek istiyor.

St Augustine’s CE ilkokulu öğrencileri derslere sabah 08.50’de başlıyor ve 15.15’te okuldan ayrılıyor. Kendilerine bu sürenin az geldiğini söyleyen öğrenciler okulda çok eğlendiklerini, çok şey öğrendiklerini ve daha fazla ders saati konması gerektiğini söylüyor.

Okula gelen müfettişlere de bu isteklerini ileten öğrenciler okullarında geçirdikleri vakit süresince kendilerini geliştirdiklerini söylediler.

Okul öğrencilerinden 11 yaşındaki Georgia Edwards "Okul süremiz uzatılmalı. Daha çok ders olmalı. Burada bulunduğumuz sürece daha çok şey öğreniyoruz. Okulda bulunmaktan çok memnunuz. Burada arkadaşlarımla daha çok kalmak daha çok şeyi beraber öğrenmek çok güzel. Eğer okul süresi daha fazla olursa hem öğretmenimizle de daha fazla vakit geçirme imkanımız olur hem de gezilere çıkabiliriz. Bu da daha fazla şey öğrenecek olmamız anlamına gelir" dedi. Okul öğretmenlerinden Cath Potter öğrencilerin bu taleplerinden memnun olduğunu ve okulun öğrenciler için yaşanılacak bir cennet haline getireceklerini söyledi.
Yazının Devamını Oku