OHAL sonrası komisyona başvuru şartı kalktı mı?

19 Temmuz’da OHAL’in kalkmasıyla, KHK’larla ihraç edilenler doğrudan idari yargıya başvuramayacak. 701 sayılı KHK ile ihraç edilen 18 bin 632 personelin de önce OHAL Komisyonu’na itiraz etmeleri gerekiyor.

Haberin Devamı

19 Temmuz’da OHAL’in kalkmasıyla, bu sürecin mağdurlarından soru yağdı. Önce o soruları özetleyen ikisi:

“S.A.: Ben 669 No’lu KHK ile askeri okuldan çıkarılan bir öğrenciyim. OHAL’in kalkmasını bekliyorduk. O da oldu. Şimdi ben ne yapabilirim?”

“A.K.: 2. sınıfta öğrenciydim. Okulumuzun bitmesine ve astsubaylık nasıplarımızın verilmesine bir ay kalmıştı. 15 Temmuz hain darbe kalkışması nedeniyle 31 Temmuz’da askeri okullar kapandı. Biz o şaşkınlık ve üzüntüyle nereye başvuru yapacağımızı bilemedik. Mahkeme yolu kapandı dediler. OHAL Komisyonu’na başvuru yapamadık, engel çıktı. Şimdi OHAL kalktı. Biz ne zaman hangi merciye başvuru yapabiliriz ya da yapabilir miyiz?”

ADRES OHAL KOMİSYONU

Bu iki soruyu Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Devrim Güngör’e sordum. Bakın ne dedi:

Haberin Devamı

“685 sayılı OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu Kurulması Hakkında KHK ile en başta kamu görevinden çıkarılanlar olmak üzere, kapatılan kurumlar hakkında tesis edilen işlemlerin geri alınmasına imkân tanıyan inceleme komisyonu kurulması öngörülmüştür. 685 sayılı KHK sonradan yasalaşmıştır. Bu durumda komisyon, OHAL sonrası da varlığını sürdürecektir. Dolayısıyla OHAL KHK’larıyla tesis edilen bu tip işlemlere karşı doğrudan idari yargıya başvurmak OHAL sonrası yani 19 Temmuz’dan sonra da mümkün olamayacaktır.

İZLENECEK YOL

Kanunlaşan OHAL KHK’larına karşı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) iptal başvurusunda bulunmak ise mümkündür. Bu durumda OHAL Komisyonu’na başvurmayı şart koşan yasal düzenlemenin, yargı yoluna başvurmayı kısıtladığı gerekçesiyle Anayasa’ya aykırı olduğu ileri sürülebilir. AYM, OHAL şartları içinde gerekli görülen böyle bir kısıtlamanın artık gerekli olmadığına hükmedebilir. Aksi takdirde önce komisyona başvurmak gerekecektir. KHK ile ihraç edilen öğrencinin de öncelikle izlemesi gereken yol budur. Komisyonun başvurunun reddine karar vermesi halinde idari yargıya başvurmak ardından da bireysel başvuruda bulunmak mümkündür.

AYM’YE BAŞVURU MÜMKÜN

Haberin Devamı

Belirtmek gerekir ki; OHAL komisyonunun kapatılan askeri okulların açılmasına karar verme yetkisi yok. Bu halde ancak bu okulların kapatılmasına yol açan OHAL KHK’sının yasalaştığı düşünüldüğünde buna karşı da Anayasa Mahkemesi’nde iptal davası açılabilir.”

SON TARİH 5 EYLÜL

Prof Güngör’ün açıklamaları ışığında, adres Komisyon, sonra idari yargıya başvuru yolları tükenince AYM’ye gitmek gerekiyor. OHAL kapsamında çıkarılan 701 sayılı KHK ile ihraç edilen 18 bin 632 personelin de öncelikle OHAL Komisyonu’na başvurması, ret kararı verilmesi halinde idari yargıya gitmeleri gerekiyor. Komisyonun https://ohalkomisyonu.tccb.gov.tr adresinde tüm ayrıntılar mevcut. Son başvuru tarihi ise 5 Eylül Çarşamba.

Haberin Devamı

FETÖ’CÜ HÂKİMLERİN KARARLARI

Diğer kritik konu ise FETÖ’den ihraç edilen hâkim ve savcıların verdikleri kararlarla mağdur olanların yeniden yargılama talep edip edemeyecekleri. Prof. Güngör’ün bu konudaki yanıtı da bakın şöyle:

“Öncelikle belirtmek gerekir ki, FETÖ’cü olduğu gerekçesiyle ihraç edilen hâkim ve savcıların yapmış olduğu işlemler ile vermiş olduğu kararların sırf bu nedenle geçersiz sayılması altından kalkılamayacak bir iş yükü yaratır. Ancak FETÖ’cü bir hâkim ve savcının somut olayda kasıtlı olarak görevini kötüye kullanmak suretiyle yanlış ve mağduriyete yol açan bir karar verdiği anlaşıldığında, verilen bu kararın doğurduğu hukuki sonuçların ortadan kaldırılması gerekir. Yargılamanın yenilenmesi bu yollardan biridir. Bu yola başvurulabilir.”

 

Yazarın Tüm Yazıları