Yanlışlardan vazgeçelim

Hekimlik mesleğinin “üstat”larından biri olan ünlü Egeli hekim Hipokrat, neredeyse 1000 yıl önce meselenin önemini fark edip biz hekimlere mühim bir tavsiyede bulunmuş...

Haberin Devamı

BİRİNİ TEDAVİ ETMEDEN ÖNCE ONA MUTLAKA ŞU SORUYU SORUN: ‘KENDİNİ HASTA EDEN YANLIŞLARDAN VAZGEÇMEYE NİYETLİ Mİ?’”

Hipokrat’ın bu tavsiyesi çok ama çok mühim bir sağlık ayrıntısıdır...

Ama ne yazık ki bugün bile ne biz hekimlerin ne de hastalarımızın çoğu zaman gözden kaçırdığı ya da önemsemediği mühim ve ehem bir sorundur. Son yıllarda pek gündemde olan “YAŞAM TARZI TIBBI/LIFE STYLE MEDICINE” kavramının özü de aslında bu soruda saklıdır. Nedenine gelince...

Yanlışlardan vazgeçelim


UNUTMAYIN
HAYAT, BİZİM ONDAN YAPTIĞIMIZ BİR ŞEYDİR

BAŞLIK kesinlikle doğrudur ve çok eski bir TİBET ATASÖZÜDÜR.

Bedensel ya da ruhsal olmaları fark etmez...

Depresyonmuş, fibromiyaljiymiş, panik bozukluk, sisli beyinmiş...

Haberin Devamı

Kalp hastalığı, obezite, gastrit, reflü ya da bellek kaybıymış...

Netice genelde pek değişmez...

Değişmez çünkü sağlıksızlık işaretleri de hastalıklar da çoğu zaman tesadüflerle gelmez, gökten zembille inmez...

Bilelim ki sağlık sorunlarımızın en az 4’te 3’ü bizim bilerek ya da bilmeyerek yaptığımız “hatalarımızın” tekrarlayıp durduğumuz “yanlışlarımızın” “birikmiş ve beklenen neticeleri”dir.

O yanlışlarla yüzleşmeden, o hatalara veda etmeden asla ama asla tamamen iyileşemeyiz. İyileşsek bile bunlar çoğu zaman geçici iyileşmelerdir, tekrarları önleyemeyiz.

İşte bu nedenle...

Gözümüz ve dikkatimiz daima “YAŞAM TARZIMIZIN, HAYATA İLİŞKİN SEÇİMLERİMİZİN, KARARLARIMIZIN” üzerinde olmalıdır.

Bitmedi! Devamı için yandaki kutuya geçebilirsiniz...

ÖNEMLİ
HAYATINIZI SORGULAYIN 

YAŞINIZ ne olursa olsun şu soruları sık sık sormayı ve samimiyetle yanıtlamayı unutmamalıyız:

* Ne düşünüyoruz?

* Nelere sevinip nelere üzülüyoruz?

* Nelerimizi ne kadar takdir ediyor ya da eleştiriyoruz?

* Ne kadar uyuyor, ne sıklıkla yürüyor, ne yiyip içiyoruz?

* Yaşam tarzı yanlışlarımızı ne ölçüde düzeltiyoruz...

Aslında bu sorular daha da uzatılabilir ama bence bu kadarı bile yeterlidir.

NETİCE ŞUDUR:

İyi ve mutlu bir hayat da keyif, huzur, kaygı ve korku da...

Haberin Devamı

Formda ve fit, zımba gibi bir beden, enerji yüklü bir vücut da...

Önemli ölçüde bizim eserimizdir.

Zira “HAYAT” aslında “BİZİM YAPTIĞIMIZ BİR ‘ŞEY’, BİZE AİT BİR ‘ÖZET’ VE BİZE AİT BİR ‘ESER’”dir.

BİR UYARI
‘YALNIZLIK’ MÜHİM MESELEDİR

DERİN bir çökkünlük halinin eşlik ettiği kalıcı bir “YALNIZLIK” durumu, bana göre, en az sigara, en az alkol kadar mühim bir “ruhsal toksin” ve önemli sağlık düşmanıdır. Bedensel ya da ruhsal olmaları fark etmez sağlık sorunlarımızın pek çoğunun arka planında “GİZLİ KALMIŞ/SAKLANMIŞ/FARKINA VARILAMAMIŞ/YOK SAYILMIŞ DERİN YALNIZLIKLAR” vardır...

Yanlışlardan vazgeçelim

Çoğalmak, samimi dostlar edinip sorunlarımızı onlarla paylaşmak bilelim ki bazen en etkili sakinleştiriciden, en güçlü ağrı kesiciden, en zararsız uyku desteğinden, en ünlü vitamin takviyesinden bile bize daha çok huzur, daha çok keyif, mutluluk ve iyilik hali sağlayabilir.

Haberin Devamı

Tavsiyem şudur: “YALNIZLIĞINIZLA YÜZLEŞMEKTEN ÇEKİNMEYİN”

ÖNERİ BİR

DERTLEŞİN

BİZ doktorlar bile maalesef yeteri kadar farkında değiliz ama “DERTLEŞMEK MESELESİ” de sağlık için mühim ayrıntılardan biridir.

Sevilen ve güvenilen dostlarla bir kenara oturup dertlerimizi samimice paylaşmak fevkalade insani, son derece faydalı, ruha ferahlık ve aydınlık yükleyen, içimizi rahatlatan, stresimizi törpüleyen harika bir tercihtir. Eğer ruhsal toksinlerinizden arınmak istiyorsak “dertleşme meselesi”ne de bir göz atmamızda fayda var.

ÖNERİ İKİ
VİCDANLI OLUN

2020’ye girerken yani 1 Ocak 2020’de Hürriyet’te ve bu köşede size “Mükemmel bir sağlık için 100 tavsiye”mizi sıralarken “VİCDAN MESELESİ”nin de altını çizmiştik. Geçtiğimiz 2 yılda, iyi bir hayat, sağlıklı ve uzun bir ömür için “vicdan” sözcüğünün ne kadar önemli olduğunu doğrulayan pek çok yeni araştırma yayımlandı. Bu araştırmalarda da vicdanın ne ölçüde önemli ve ne kadar mühim olduğu tekraren vurgulandı. UNUTMAYIN: Vicdan, insanı insan yapan ve diğer mahlukattan ayıran muhteşem bir vasıftır.

Haberin Devamı

ÖNERİ ÜÇ
‘AN’I YAŞAYIN

AN’ı yaşamak, geçmişten ders alıp gelecek için planlar yapmak ama bu arada geçmişte kalmış pişmanlıkları fazla abartmayıp geleceğe kaygı, korku ve endişeyle bakmamak, sağlığımızı derinden etkileyebilen önemli ayrıntılardır. ‘An’ı yaşamak, içinde bulunduğumuz her ‘an’ı sonuna kadar değerlendirip keyfini çıkarmak mühim bir iyi hayat ayrıntısı ve önemli bir medeni yetenektir.

ÖNERİ DÖRT
ÜSLUP MÜHİMDİR

FARKINDA bile değiliz ama sadece yaşadığımız sosyal sorunların, çektiğimiz anlamsız sıkıntıların değil, “SAĞLIKSIZLIK MESELELERİ”mizin de çoğunun arkasında “ÜSLUP SORUNU”muz vardır...

Ve üslup aslında sadece söylediklerimiz için değil, düşündüklerimiz ve yaptıklarımız için de önemli mi önemli bir “İYİ HAYAT AYRINTISI”dır.

Haberin Devamı

Ve yine unutmayalım ki “ÜSLUP” en az “İÇERİK” kadar neticeyi etkileyen, farklılığı belirleyen oldukça mühim bir noktadır. Ne söylediğiniz nasıl söylediğiniz kadar, ne düşündüğünüz nasıl düşündüğünüz kadar ehemmiyetli farkındalıklardır...

“Yanlış üslup doğru sözün celladıdır” - SADİ ŞİRAZİ

Yazarın Tüm Yazıları