Pilatesi neden öneriyorum?

Pilatesi sadece bir trend, bir moda gibi görmeyin. Bu, faydalı ve çok yönlü mükemmel bir egzersiz.

Haberin Devamı

Pilatesin bir ayrıcalığı da sadece bedensel değil, ruhsal güçlenmeye de yardımcı olması. Pilates, faydalı, mükemmel ve çok yönlü bir egzersiz. Belki de bu nedenle “Aktif yaşam” dünyasında hakkında bu kadar çok konuşulan, yazılıp çizilen ve bu kadar hızlı büyüyüp neredeyse bir sanayi haline gelen başka bir aktivite ile karşılaşılmadı. Planlayıcısı Joseph Pilates, geliştirdiği tekniğin bugün geldiği noktayı görse herhalde çok şaşırırdı...

RAKİPSİZ BİR YÖNTEM
Pilatesin sevilmesinin farklı nedenleri var. Bence en önemlisi, yöntemin içinde Yoga ve Zen Meditasyonu’ndaki “odaklanma” ve “konsantre olma” süreçlerinin de bulunması. Pilates, büyük kas gruplarını güçlendirme, vücuda elastikiyet ve form verme kadar ruhsal ve yapısal zindelik sağlamakta da rakipsiz bir çalışma biçimi. Özellikle kombine çalışan kas gruplarını güçlendirerek vücudun sahip olduğu doğal direnci de kullanmasını sağlar. Boyun uzamasında, vücudun dik, düzgün ve etkileyici bir görünüm kazanmasında, her şeyden önemlisi güçlenmesi ve dayanıklılığı artırmasında ve bir o kadar da “beden-ruh barışmasında” son derece önemlidir. Pilates, bir dizi yeni uygulama ile daha da geliştirilmiş ve zenginleştirilmiştir. Uzmanlaşmış deneyimli bir hocanın yönetimi, uygun ekipmanlar ve yer egzersiz antrenmanları ile yapılır ise kaslara mükemmel düzeyde esneklik ve elastikiyet gücü kazandırır.

RUHU DA GÜÇLENDİRİR
Pilatesin bir ayrıcalığı da sadece bedensel değil, duygusal (ruhsal) güçlenmeye de yardımcı olması, beden ve ruh uyumunu da desteklemesidir. Ben bu güzel egzersizin form sağlayıcı, dinlendirici, akıl-beden işbirliğini güçlendirici etkisi nedeniyle daha da yaygınlaşacağını düşünüyorum. Sağlığı iyileştirme ve güçlendirmekte de yararlı olduğunu biliyorum. Ayrıca kilo kaybı sürecinde ortaya çıkan sarkma, dokusal gevşeme ve kas güçsüzlüğü gibi sorunlarla baş etmede de önemli bir avantaj gibi görüyorum.
Pilatesi sadece bir trend, bir moda gibi görmeyin. Muhtemelen -ve en az- “aerobik egzersiz” kavramı kadar bu yüzyıla damgasını vuracak bir egzersiz modeli.

Haberin Devamı

HATIRLATMA
Ruhun bedenle dansı:
Tai Chi Bana göre pilates kadar önemli ve ciddiye alınması gereken bir aktivite daha var: TAI CHI! Tai Chi, 1300’lerde Çin’de karate ve judo gibi dövüş tekniği olarak kullanılmış. Başlangıçta “kendini savunma sanatı” gibi algılansa da zamanla sağlığı geliştirmek ve korumak amacıyla da faydalanılan bedensel ve ruhsal bir uyum sanatı haline dönüşmüş. Tai Chi’de temel amaç; akıl ve vücudunuzu nasıl bir enstrüman gibi kullanacağınızı öğrenmek. Bütün hareketler denge ve uyum içinde yapılır. Zihin ve vücudunuzu nasıl düzenleyeceğinizi, aklın gücünü nasıl kullanacağınızı ve bunları nasıl bir araya getireceğinizi Tai Chi teknikleri ile daha kolay öğrenebilirsiniz. Tai Chi bir tür “Yin ve Yang” felsefesidir. Bu felsefeye göre; var olan her şey Yin ve Yang’dan oluşur. Sembolü de iki balığı andırır. Tai Chi bu sembolle belirtilen bir çeşit karşıtlık kuralıdır: Sen ve ben gibi. Gece ve gündüz gibi. İki zıt kutup olan Yin ve Yang birbirini müthiş bir uyumla da bütünler. Yin, uysal, yumuşak, esnek ve uzlaşmacıdır. Yang, daha katı, güç ve hâkimiyet sahibidir. Yin ve Yang birbirini dengeleyerek ve birbirine kenetlenerek hayattaki her şeyin doğal bir uyum içerisinde yaşanmasını destekler. Tai Chi ile gerek bedensel yaşantınızda, gerekse ruhunuzda mükemmeli yakalayabilirsiniz. Hareketler boyunca, vücudunuz ve aklınız tabii bir armoni ile adeta dans ederek, ayrılığa karşı koymak için “tek” haline gelirsiniz. Kendi içinizde tam bir dengeye kavuşarak bedeninizi hastalıklardan arındırır, ruhunuzu ve aklınızı olumsuz düşüncelerden arındırırsınız.

Haberin Devamı

ÖNERİM
İkisinden de faydalanın
Gerek pilates, gerekse Tai Chi; şeker hastalığı, astım, kalp-damar rahatsızlıkları ve artrit gibi eklem hastalıkları başta olmak üzere birçok yıkıcı ve yaşlandırıcı sağlık sorununda tedaviyi destekleyen olumlu etkilere sahipler. Ayrıca kilo fazlalığı veya şişmanlık sorununuz varsa; diyet programınıza ek olarak uygulayacağınız pilates&Tai Chi çalışmaları ile hem vücudunuzu şekle sokar, hem de diyetin bedeninizde oluşturduğu stresi azaltabilirsiniz. Yaşlandıkça denge problemleri ve osteoporoz riskiniz artmaktadır. Pilates ve Tai Chi teknikleri ile daha rahat bir dengede nasıl duracağınızı öğrenir, kemiklerinizi güçlendirip osteoporozdan korunursunuz. Eklemlerinizi güçlendirip kayganlaştırarak, daha zinde ve diri bir görünüme de sahip olursunuz. Her ikisinde de koşma ya da yüksek yoğunluklu diğer egzersizler gibi vücudunuza zarar verme riskiniz de yoktur.

Haberin Devamı

PİLATES-TAI CHI
Stresi azaltıyorlar

Stres yakınmaları ile doktorlara başvuranların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Stres ve endişe, bazen baş ağrısı, hazımsızlık, çarpıntı, sırt ve bel ağrıları veya uykusuzluk gibi fiziksel belirtilerle de ortaya çıkar. Sizin de stres kaynaklı sorunlarınız varsa, onlarla nasıl başa çıkacağınızı öğrenmenizde yarar var. Böylece vücudunuzu kullanarak nasıl rahatlayacağınızı ve aynı zamanda konsantre olacağınızı anlayabilirsiniz. Rahatlamanız için eve gittiğinizde hafif bir müzik dinleyebilir veya kendinizi olumsuz düşüncelerden arındırmak için meditasyon yapabilirsiniz. Eğer rahatlamak için fiziksel bir eyleme de ihtiyaç duyuyorsanız, pilates ve Tai Chi sizin için çok uygun bir seçenekler olabilir.

Yazarın Tüm Yazıları