Menopoz için iki mühim tavsiye

Menopozla birlikte kadınların vücudunda bazı değişiklikler olmaya başlar. Bu süreçte menopozun etkilerini en aza indirmek için uygulanacak bazı noktalar var...

Haberin Devamı

Menopoza giren her kadın duygusal anlamda bazı değişiklikler hissetmeye başlar. Bazıları eskiye oranla daha alıngan, tereddütlü, kararsız, geri çekilmeye hazır, depresif bir yapı sergiler. Bazılarının tepkileri daha erken, reaksiyonları daha abartılı olabilir.
Bunların tamamı beklenen şeylerdir, normaldir. Dış görünümdeki değişimler ise çoğu zaman çaktırmadan yerleşir. İlk önce karın ve kalça bölgesinde yağ birikimleri gelişir. Bu değişikliklerin ilk nedeni menopozla birlikte devreye giren insülin direncidir.
O direnç nedeniyle karın ve kalça bölgesindeki yağ deposunun artmasıdır.
Eğer menopoz sonrasında yağlanma ihtimalinizi azaltmak veya farkına varmadan kazandığınız fazla kilolardan kurtulmak istiyorsanız, gidip bir “insülin direnci testi” yaptırmanızı tavsiye ederim.
İkinci tavsiyem de gizli bir tiroit tembelliğini (hipotiroidi) araştırmak için “TSH seviyelerinizi” ölçtürmenizdir. Eğer sorun varsa ikisini de gecikmeden tedavi ettirin.
Bu ikisi olmasa bile menopoz sürecinde eskisinden daha az un, şeker, nişasta, tatlı, pilav, pizza, makarna, meyve suyu, ekmek, börek, çörek, açma ve poğaça tüketin. Beslenme planınıza daha fazla yoğurt, balık, yağsız kırmızı et, kaliteli tavuk eti, yumurta, mümkün olduğu kadar da bol sebze eklemenizi, daha çok egzersiz yapıp, hemen her gün 45-60 dakika tempolu yürümenizi öneririm.

Haberin Devamı

Çikolata ömrü uzatabilir

Bitter çikolatanın faydası Harvard Üniversitesi’nin yaptığı yeni bir çalışma ile de ispatlandı.
O çalışmaya göre, acı çikolata olarak bilinen bitter çikolata sağlık için de faydalı. Kakaonun içindeki antioksidan mucizeler, damar korumada, kanser önlemede, tansiyon dengelemede büyük işler başarıyor.
Ama kakaonun içine süt, şeker, palm yağı eklendiğinde fayda değil zarar veriyor.
Özetle:
- Yüzde 70 üzerinde kakao içeren bitter yani siyah (dark) çikolata sağlığa destek olabiliyor.
- İdeali yüzde 85-90 kakao oranı içeren çok sert bitter çikolatalardır.
- Yanında bir bardak yeşil çay içmek çikolatanın antioksidan faydasını ikiye üçe katlıyor.
- Günde 25-30 gramdan fazlası ise asla önerilmiyor.

Haberin Devamı

Yemeğinizi de paylaşın

Tabağınızdakinin dörtte birini yemeyin, arkadaşınızla paylaşın. Bu basit yaklaşım bile size daha az kalori yükü, daha az metabolik zorlanma ve daha hafif, formda ve zinde bir hayat olarak geri dönecektir.

Tiroit sorunları neden yaygınlaşıyor?

Tiroit sorunları bizde de başka ülkelerde de sürekli artıyor. Bunun farklı nedenleri var. Tiroit alanı ile ilgilenen endokrinoloji uzmanlarına göre sadece nodül, tiroit iltihabı değil, tiroit kanserleri de sıklaşmaya başladı. Yaygınlaşan tiroit hastalıklarının en başında ise Haşimato geliyor. Bunda kötü beslenme, bağışıklık sapkınlığı, ruhsal sorunlar ve sosyal problemler çok etkin.
Tuz artık iyotlu olduğu için guatr eski oranlarda yok.

Haberin Devamı

Türkiye alternatif tıp çöplüğü mü oluyor?

Tamamlayıcı tıpla alternatif tıp birbirinden farklıdır. Tıbbın alternatifi olmaz. Tamamlayıcı tıp ise, modern tıbbın ıskaladığı bazı doğal faydaları bize destek olarak sunabilir.
Tedavi etmeye soyunmayan, korunmaya destek olan, otlarla, çöplerle çözümler sunmak yerine doğal yaşamın içindeki geleneksel ve faydalı unsurları hayatınıza katan tamamlayıcı tedavileri seçin.

Yağlı karaciğer, safra taşı nedeni olabilir mi?

Safra kesenizde taş oluşmasını önlemek istiyorsanız karaciğerinizi yağlanmaktan koruyun. Bunun için de öncellikle göbek bağlamak ve iç yağlanmadan uzak durun.
Bitmedi. Tersi de doğrudur: Göbekten uzak durmak için de karaciğerinizin yağlanmasına izin vermeyin. Yağlanan karaciğer daha koyu ve problemli safra oluşturan, detoks yapmayan, kilo aldıran bir karaciğerdir.
O karaciğerde üretilen safrada kolayca safra taşı oluşur.

Haberin Devamı

Kadın kalbi alarm veriyor

Kadınlarda kalp hastalıklarının sıklığı söz konusu olduğunda Avrupa birincisiyiz. Kalp hastalıklarına yakalanma yaşında da Avrupa’da en genç ülkeyiz. İşin kötüsü kadınlardaki kalp sorunları pas geçiliyor ve kadınlar asla kalp hastası olmayacaklarını zannediyor.
Ne var ki, kalp sorunları en az meme kanseri kadar tehlikeli. Meme kanserinden 1 kadın hayatını kaybediyorsa kalpten 4 kadın hayatını kaybediyor. Yani “kalpten ölümler” meme kanserinden ölümlerin tam dört katı...

Hurma mı zeytin mi?

Zeytin bizde kahvaltılık sayılsa da aslında öğlen veya akşam atıştırmalık olarak her zaman yenilebilen değerli ve lezzetli bir besin. Bir zeytin tanesi ise tıka basa sağlıklı mucizelerle dolu olmasına rağmen sadece 8-10 kaloridir. Hurmaya gelince: Hurmanın glisemik endeksi yüksektir ama içinde her türlü mucize vardır. Antioksidan, vitamin, posa zenginidir ve içindeki her şey bağırsak dostudur. Kısacası ikisinden de vazgeçmeyin...

Haberin Devamı

İki öğün mü, üç öğün mü?

Bunun cevabı kişiye özeldir. Sağlıklı bir insanın yapması gereken sabah, öğlen, akşam yani günde 3 öğün düzenli beslenmektir.
Sabah güçlü, öğlen orta, akşam çok az yiyin. Ama insülin direncine bağlı göbeğiniz varsa günde iki öğün beslenmeyi de deneyin.

Karaciğer mi beli, bel mi karaciğeri yağlandırır?

Burada yumurta-tavuk ilişkisine benzeyen kısır döngü söz konusu.
Bel kalınlaştıkça karaciğer yağlanıyor. Bel kalınlığı karaciğeri yağlandırdıkça da karaciğerin şekerle ilgili metabolik süreçleri yerine getirmesi zorlaştığından insülin direnci artıyor.
Neticede bel kalınlaşıyor. Kısacası ikisi birbirini besliyor.

Zencefil mi, zerdeçal mı?

İkisi de faydalı baharatlardır. Prensip olarak, mide için zencefili genel sağlık koruması açısından da zerdeçalı tercih edin.

Yazarın Tüm Yazıları