Kolesterolüne sahip çık!

İyi kolesterol HDL, damarların koruyucu meleklerinden biridir. Her melek gibi o da nazlı, alıngan ve çekingendir. Kolay düşer, zor yükselir. Düşünce de damar sağlığı üzerindeki koruyucu kanatlarını kapatıverir. Kötü kolesterol LDL’nin tersine iyi kolesterol HDL’nin düşüğü değil, yükseği iyidir.

Haberin Devamı

Prensip olarak 50’nin üzerinde (50 ml/dl) istenir. Rakam erkeklerde 40, kadınlarda 45’ten aşağılara düşünce telaşlanmak gerekir. 35’lerin altına düştüğünde ise yalnızca telaşlanmak da yetmez, “acil durum” ilanı gerekir. Peki “böyle bir durumda iyi kolesterolü yükseltmek için neler yapılabilir?” diyorsanız buyurun...

OKUR SORUSU

HDL NASIL YÜKSELİR?

Düzenli egzersiz yaparak Egzersizin her türlüsü iyi kolesterolü yükseltir. Ama yine de “direnç egzersizleri, interval çalışmaları ve yüksek yoğunluklu egzersiz denemelerinin daha güçlü bir etkisi var” denir.

-  Zeytinyağına ağırlık vererek Zeytinyağı da tereyağı da sağlıklı yağlar ama konu iyi kolesterol HDL’yi yükseltmek olduğunda zeytinyağı tereyağına fark atar.

- Sigarayı bırakarak Sigaranın damar zararları sadece yapısındaki nikotinden ve diğer kimyasal zehirlerden kaynaklanmıyor. HDL kolesterolü azaltması da mühim bir problem. Sigarayı bırakınca iyi kolesterol süratle yükselir.

Haberin Devamı

Kolesterolüne sahip çık

- Fazla kiloları vererek Özellikle insülin direnci olanlarda büyüyen göbekler ve kalınlaşan beller küçültülüp fazla kilolar verildiğinde iyi kolesterol HDL de yükselmeye başlar.

- Daha bol omega-3 kazanarak İster sık sık yağlı balıklar yiyin, ister omega-3 desteklerinden istifade edin fark etmiyor, ikisi de iyi kolesterolü yükseltiyor.

- Morlara yüklenerek Antosiyanin zengini mor/siyah sebze ve meyveler (siyah üzüm, siyah erik, kiraz, siyah lahana, yabanmersini, karadut, patlıcan) yiyerek de iyi kolesterol HDL’nizi artırabilirsiniz.

- Trans yağlardan uzaklaşarak Bizim beslenme sistemimizde trans yağların en önemli kaynağı yağda kızartılmış besinlerdir. Özellikle de patlıcan, biber kızartması gibi yaz keyifleridir. Sadece bunlardan vazgeçtiğinizde bile HDL kolesterolünüzün arttığını görürseniz sakın şaşırmayın.

Kolesterolüne sahip çık

Haberin Devamı

OKUR SORUSU

ZAYIFLATAN SALATA OLUR MU?

Kolesterolüne sahip çık

- İSTERSENİZ sözü fazla uzatmadan başlıktaki sorunun yanıtını daha baştan verelim: Olmaz! Doğrudur, kilo fazlalığı olan birinin salata ağırlıklı beslenmesi iyi olur. Salatalar –tabii ki Rus, Amerikan ve Sezar salataları gibi kalori bombaları haline getirilenleri değil- yalnızca düşük kalorileri nedeniyle değil, güçlü posa yapıları, vitamin, mineral, antioksidan zenginlikleri nedeniyle de mükemmel besinlerdir. Ama herhangi bir salataya “zayıflatan salata” anlamı yüklemek doğru bir öneri değildir. Hele bir de içinde “karpuz” varsa, o salata kilo açısından “tehlikeli bir öneri” haline bile gelebilir. Çünkü karpuz düşük kalorili ve fakat glisemik indeksi yüksek bir meyvedir. İçindeki meyve şekeri (früktoz) nedeniyle de zaten ölçülü yaklaşılması gereken bir yaz keyfidir. Diğer taraftan literatürde karpuzdaki mucize madde “sitrulinin” kilo verdirici bir özelliğini gösteren bilimsel herhangi bir çalışma bulabilmek de mümkün değildir. Tamam, sitrulinin mühim bazı faydaları var ama o faydalar kilo sorunu ile ilgili değildir. Özeti şudur: Karahindiba yaprağı, karpuz ve maydanozdan oluşan bir salata olsa olsa lezzetli bir yaz salatasıdır. O salatadan zayıflatan bir marifet çıkmaz. Karpuzdaki sitrulinin ne işe yaradığını merak ediyorsanız diğer kutulara göz atabilirsiniz.

Haberin Devamı

Kolesterolüne sahip çık

KOŞMADAN YAPAMAM DİYORSANIZ SU KOŞUSUNU DENEYİN

- EN doğru egzersizin “yürüme” olduğuna inanıyorum. Ama bu “asla koşmam” anlamına da gelmiyor. Yürüyüş yaparken zaman zaman tempomu hızlandırır, hatta 1-2 dakikalık hızlı koşular da yaparım. Bu tür “kısa süreli egzersiz yoğunlaşmalarının” egzersiz kazanımını daha da artıracağını düşünüyor ve dizleri sağlam, kilosu fazla olmayan herkese tavsiye ediyorum. Bir önerim de şu: “Formda ve fit bir yaz” için kararlıysanız “su koşuları” yapmayı da deneyin. “Suda nasıl koşulur hocam?” demeyin. Koşulur! Su koşuları sizi daha çok ve yoğun kas kullanmak, daha etkili adımlar atmak zorunda bırakır. Dengenizi güçlendirir. Suyun kaldırma gücü sayesinde de eklemlerinize herhangi bir yük yüklemez, dolayısıyla koşmanın getirebileceği eklem travmaları suda koşma çabalarında asla görülmez. Derin sularda yapacağınız bu tür koşma çalışmaları için belinize bir flotasyon kemeri takmayı, hatta zaman içinde verimi arttırmak amacıyla el ve ayak bileklerinize minik ağırlıklar eklemeyi de düşünebilirsiniz.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ 5 TATSIZ HABER

- Yaz aylarında suda boğularak ölenlerin sayısı trafik kazalarından ölenlerden daha fazla.

- Kalp damar hastalığından ölenlerin sayısı meme kanserinden ölenlerin 10 katı.

- Türkiye genç yaşta kalp ölümlerinde Avrupa birincisi.

- Türkiye’de her yıl 150 bin kişi kalp-damar hastalıkları nedeniyle ölüyor.

- Depresyon hapları kullanımında da Avrupa birincisi olma yolundayız.

İYİ BİLGİ

SİTRULİN Mİ MAVİ HAP MI?

- SİTRULİN enteresan bir aminoasit. Marifetini “Arginin” isimli aminoasite dönüştükten sonra göstermeye başlıyor. Arginin damar duvarında “nitrik oksit” üretimini ciddi ölçüde arttırıyor. Nitrik oksidin artması ise damarların genişlemesi, gevşeyip rahatlaması anlamına geliyor. Sitrulindeki damar genişletici etkinin iki avantajı var. Birincisi tansiyonu dengeleyerek kalbin işini kolaylaştırması. İkincisi daha da enteresan: Hafif veya orta derecede sertleşme bozukluğu olan erkeklerin sertleşme sorununda neredeyse o mavi haplar kadar işe yaraması!

Haberin Devamı

AKLINIZDA OLSUN

KARPUZUN NERESİNDE?

Kolesterolüne sahip çık

 

- SİTRULİNİN en bol bulunduğu besin karpuz. Karpuzun kırmızı kısmından ziyade kabuk bölümünde, özellikle de kırmızı beyaz çizginin başladığı kısımda bulunuyor. Karpuzdan daha fazla sitrulin kazanmak istiyorsanız kırmızı kısmına değil, o beyaz bölümüne yüklenmeniz gerekiyor. “Karpuz mu, yoksa o mavi hap mı?” diye bir soru aklınıza gelebilir. Uzmanlar kocaman bir karpuzu afiyetle yeseniz bile o küçük bir mavi hapın gücüne ulaşmanızın biraz zor olduğunu söylüyor. Ama şunu da ekliyorlar: Karpuzdaki sitrulin de işe yarıyor! Özeti şudur: Bir: Sertlik sorununu iyileştirip iktidar problemini halletmenin çözümünde karpuzu da düşünebilirsiniz. İki: Sitrulinin % 60’ı karpuzun beyaz bölümünde yer aldığından karpuzdaki kerametin kabukta olduğunu bilmelisiniz.

SİTRULİN BAŞKA NEREDE VAR?

- Sitrulin sadece karpuzda yok. Başka besinlerde de var…

- Kavun

- Salatalık

- Soğan-sarımsak

- Nohut

- Susam tohumu

- Ayçiçeği ve kabak çekirdeği

- Badem, ceviz ve yerfıstığı

- Bitter çikolata

YÜRÜYÜŞ MOTTOMUZ

- Paslanmamak için 5000

- Yağlanmamak için 7500

- İyi yaşlanmak için 10 000 adım..

AKTİVİTE MOTTUMUZ

- Ayakta kal, hayatta kal!

KİLO KAYBI MOTTUMUZ

- Yediklerinin yarısı, yaptıklarının iki katı…

CİLT SAĞLIĞI  MOTTOMUZ

- Cilt içeriden “gıdalarla” beslenir, dışarıdan “kremlerle” desteklenir.

İYİ YAŞLANMA MOTTOMUZ

- Durma, oturma!

- Düşme!

- Üşütme!

Yazarın Tüm Yazıları