Delta’yı hafife almayın

Son günlerde hepimizin kafasını karıştıran çok ama çok önemli bir soru var, o soru şu: Günlük kayıplarımız neden azalmıyor?

Haberin Devamı

Ölüm sayıları neden bir türlü 100’lü rakamların altına inmek bilmiyor? Daha da kötüsü 200’lü rakamları bile aşıp 300’lere ulaşabiliyor. Sorunun yanıtı aslında belli: İpin ucunu bıraktık da ondan. Ne maske kaldı, ne fiziksel mesafe, ne de hijyen önlemleri. O eski şarkıda olduğu gibi “Kapıldık gidiyoruz bahtımızın rüzgârına!” bir durumla karşı karşıyayız. Öyle ki bu kötü gidişe benim gibi iyimserler, hatta Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca bile isyan ediyor ve soruyor: “NELER OLUYOR BİZE?

Delta’yı hafife almayın

Aslında vaka sayılarındaki artıştan çok daha önemli bir nokta daha var, kayıplarımız beklenenden çok daha yüksek. Peki, neden? Yanıt için yine en güvenli kapılardan birini çaldım, Dr. Mehmet Ceyhan Hoca’yı aradım.

MEHMET CEYHAN UYARIYOR
DELTA DAHA DA ÖLDÜRÜCÜ OLABİLİR


DR. Ceyhan’la yaptığım son görüşmede aldığım yanıt özetle şu oldu: “Hesaplamalarımıza göre, salgının birinci ve ikinci dalgalarında ölüm oranı binde 9 civarındaydı. Üçüncü dalgada ise bu rakam binde 6’ya kadar indi. Şimdi yaşadığımız dördüncü dalgada, yani Delta varyantının hâkim olduğu bu son dalgada ise ölüm oranı maalesef yüzde 1.1’e kadar yükselmiş durumda. Benzer veriler, diğer ülkelerden de geliyor. Amerika, İngiltere ve Hindistan’dan yapılan açıklamalarda da Delta varyantının Alfa varyantına oranla daha yüksek oranda ölüme yol açabileceği söyleniyor.”

Haberin Devamı

ÖZETLE DR. CEYHAN DİYOR Kİ:

Dördüncü dalganın başlangıcında hepimiz Delta varyantının daha bulaşıcı ama daha az öldürücü olduğunu düşünüyorduk. Yanılmış olabiliriz. Dikkatli olmak ve ipin ucunu bırakmamak zorundayız.

Delta’yı hafife almayın

İYİ BİLGİ
PROPOLİSİN KAFEİK ASİD GÜCÜ DE ÖNEMLİ

KAFEİK asid propolisin içindeki önemli bileşenlerden biri. Özellikle “KAFEİK FENİL ESTER” olarak bilinen (CAPE) moleküler yapı yönünden propolis oldukça güçlü ve zengin bir doğal ilaç. CAPE’ye gelince... CAPE kazanımımız arttıkça daha önce bu sayfada bahsettiğim mucize protein AMPK (Adenozin Monofosfat ile aktive olan Protein Kinaz), daha çok üretiliyor. Neticede de hücresel enerji gücümüz, özellikle kronik hastalıklar ve kanserle mücadele yeteneğimiz artıyor. Bu yeni ve çok önemli bir bilgi. Bal ve bal ürünleri ve tabii ki öncelikle de propolis FENOLİK BİLEŞİKLER’den zengin yapısı nedeniyle de muazzam bir antioksidan güç kaynağı, kanser ve kronik hastalık kalkanıdır.

Delta’yı hafife almayın


OKUR SORUSU
K2 VİTAMİNİ NEDEN ÖNEMLİ

ESKİDEN “kemik sağlığı” denince aklımıza sadece “kalsiyum minerali” ve “D vitamini” takviyeleri gelirdi. Zamanla bu ikilinin yeterli olmayabileceğini öğrendik. Önce “magnezyum” mineralinin de zannedildiğinden çok daha mühim bir kemik gücü belirleyicisi olduğunu fark ettik. Çok geçmeden devreye K2 vitamini, yani menakinon da girdi, K2 vitamini olmadan kemik sağlığını sürdürmenin öyle pek kolay başarılacak bir iş olmadığı anlaşıldı. Neticede de son yıllarda “osteoporoz/kemik erimesi” tedavi planlarına D vitamini, kalsiyum ve magnezyuma ek olarak K2 vitamini de eklendi. Haziran ortalarında Almanya’da yapılan Uluslararası Çocuk Kemik Sağlığı Kongresi’nde K2 vitamini eksikliğinin çocuklarda da mühim bir kemik sağlığı sorunu olduğu açıklandı. Özetle yeterince K2 vitamini kazanmadan sağlıklı ve sağlam kemiklere sahip olabilmemiz mümkün değil.

OKUR SORUSU-2
MELATONİNİN FAYDALARI NELERDİR

“UYKU hormonu” olarak da bilinen melatoninin beş önemli marifeti var.

Haberin Devamı

1. Antioksidandır/ Paslanmayı önler.

2. Antikanserdir/DNA’yı tamir eder.

3. Antistrestir/Seratonini destekler.

4. Antişekerdir/Hücrelerin şeker kullanımını engeller.

5. Uyku dostudur/Uykuya davet eder.

KISA BİLGİ 1

MELATONİN DÜŞMANLARI

- Mavi ışık

- Stres

- Sıcak ortam

- Aşırı tokluk hali

- Geç uyumak

KISA BİLGİ 2
MELATONİN DOSTLARI

- Erken yat, erken kalk

- Huzura odaklan

- Kahkahayı ihmal etme

- Güneşten faydalan

Şu besinlere yüklen:

- Muz

- Hindi

- Ceviz

- Kabak çekirdeği

- Kakao

- Bitter çikolata

- Kivi

KESİP SAKLAYIN
DAHA ÇOK MELATONİN DEPOLAMAK İÇİN

BİR: Sabah erkenden, güneşle birlikte uyan.

İKİ: Sabah saatlerinde güneş gözlüğü kullanma, sabah güneşinden faydalan.

Haberin Devamı

ÜÇ: Akşam üzeri güneş gözlüğü kullan, akşam güneşini abartma.

DÖRT: Akşamları erken ve az ye.

BEŞ: Erken yat, erken kalk.

ALTI: Akşamları ortam ışığını azalt, mümkünse sarı ışık kullan.

YEDİ: Horlaman ve uyku apnen varsa iyileştir.

Yazarın Tüm Yazıları