Biraz nefes, biraz pilates: Yaşasın hayat!

Hepimizin kafası karışık. Evde karışık, işte karışık, çoluk çocuk, anne baba, kardeş, arkadaş ilişkilerinde karışık. Ve bütün bunlar kocaman kocaman taşlar gibi üstümüze çökmüş durumda. Hepimiz “gerginiz”... Sadece gergin değil, çok da yorgunuz! 2016’da en çok ihtiyaç duyacağımız şeylerin başında işte bu nedenle “huzur” var.

Haberin Devamı

Hayat zaten zordu; gittikçe daha da zorlaşıyor. Yeni yıl yıla girerken biz yine de eskiyi geçmişte bırakıp yeniye başlamak, içimizi önümüzdeki günlere dair iyi ve güzel duygularla doldurmak istiyoruz. Ama olmuyor!

Hepimizin kafası karışık. Evde karışık, işte karışık, çoluk çocuk, anne baba, kardeş, arkadaş ilişkilerinde karışık. Ve bütün bunlar kocaman kocaman taşlar gibi üstümüze çökmüş durumda. Hepimiz “gerginiz”... Sadece gergin değil, çok da yorgunuz!
2016’da en çok ihtiyaç duyacağımız şeylerin başında işte bu nedenle “huzur” var. Benim de 2016 dileklerimin en başına “huzur” yerleşti.

NE YAPABİLİRİZ?

Emin olun ben de çok iyi biliyor değilim. Kendime de size de tavsiyem (naçizane) şu olacak: Şu mühim noktayı hep aklımızda tutalım:
Hayatımızdaki pek çok şey gibi huzur ve sağlık da “biz onları istemeden”, onlara sahip olabilmek için “gayret etmeden, harekete geçmeden”, daha da mühimi bu yöndeki çabalarımızı “kalıcı ve vazgeçilmez kararlar” haline getirmeden elde edilebilecek ve sürdürülebilecek kavramlar değil.
İşte bu nedenle 2016 hedeflerinizin en başına bence siz de önce “huzur”u yazın. Önce onu isteyin. Onu arzulayın, ona odaklanın.

DEĞİŞİK BİR ŞEY YAPIN

Geçen gün konuştuğum orta yaşlı bir hanımefendinin söylediği gibi ne yapın edin, bir yolunu bulup huzura ulaşmaya, bir ucundan da olsa onu yakalamaya bakın. O hanımefendi bir süredir “pilates” ve “nefes çalışmaları”na yönelmiş. Hayatından çok memnunmuş şimdi.
Yazının başlığını da onun şu cümlesinden aldım: Biraz nefes, biraz pilates derken yeniden hayata döndüm.
Evet, 2016’da da ne olursa olsun “enseyi karartmak yok”. Küskünlük, yılgınlık yok. Dargınlık, küslük hiç yok.
Her yeni yıl yeni bir başlangıç, yeni bir soluk, yeni bir umut, yeni bir heves demek. Her şeye rağmen her şeye inat “YAŞASIN HAYAT!” demek. Yeni yılınızı yürekten kutluyor, huzur ve sağlık diliyoruz.

Haberin Devamı

MÜZİĞİ UNUTMAYIN

Coşku adını da tadını da unuttuğumuz mühim duygulardan biri. Çok önemli ve vazgeçilmez bir şey... Hayatın belki de en mühim “gazı” o!
Coşkuya ulaşmanın, durduk yerde ucuza, hatta bedavaya coşku yaratmanın en kolay yolu ise müzikten geçiyor. İster çalın, ister dinleyin -ikincisi daha kolaydır- müzikten asla kopmayın.
Müziğin yarattığı coşkunun nedeninin tıbbi temelleri de var. Belli bir dozdan sonra müzikle gelen her coşku beynin salgıladığı mutluluk verici endorfinlerin miktarını artırıyor.
Müzik neşelendiriyor, rahatlatıyor, yatıştırıyor. Bu kadarla bitmiyor, coşturuyor. Kendimizi kötü hissettiğimizde moral veriyor. Heyecanlandığımızda sakinleştiriyor, baskılandığımızda ateşliyor. Ayrıca çalışma ve sevişme isteğini de uyarıyor. Dahası? Daha ne olsun...

Haberin Devamı

DOLGUN AMA MEMNUN KALIN

Yeni yıla birkaç kilo fazlayla girmiş olabilirsiniz. Korkmayın! Yaşasın Hayat diyetisyenleri size önümüzdeki hafta salı ve çarşamba günleri yayınlanacak “7 günlük bir yeni yıl hafifleme programı” hazırladılar.
Ayrıca birkaç kiloluk fazlalıkları kafanıza da çok takmayın. “Dolgun ama memnun” biri olmak mümkün. Yeter ki hareketli, aktif bir hayatınız, haftanın en az 3-4 günü tekrarladığınız bir egzersiz planınız olsun.
Bu akşamki yeni yıl kutlamaları için de kendinizi fazla sıkmayın. Ayaklarınızı frenden çekip kendinizi azıcık şımartın. Beslenme uzmanlarımız sadece bugün için değil, yeni yılın ilk iki günü için de size mükemmel birer detoks mönüsü hazırladılar; “yarın Kelebek’te” okuyunuz.

Haberin Devamı

YILBAŞI ÖZEL MENÜSÜ
KAHVALTI

- 1 yumurta + 2 yumurta akı ile dereotu ve maydanozlu omlet
- 1 dilim esmer ekmek
- 1 kase mevsim yeşillikleri

ÖĞLE YEMEĞİ

- Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı)
- 1 kepçe çorba
- 6 çorba kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği
- 1 su bardağı yogurt

ARA ÖĞÜN

- 1 su bardağı kefir ile birlikte 2-3 adet ceviz

AKŞAM YEMEĞİ

- Yeşil Salata
- 2-3 çeşit meze (yoğurtlu sebze mezeleri tercih edebilirsiniz)
- Fırında hindi sarma
- 4 çorba kaşığı kestaneli pilav
- Meyve salatası veya 1 porsiyon tatlı

ISPANAKLI HİNDİ SARMASI

- 750-800 gr. hindi göğüs eti
- 350 gr. doğranmış ıspanak
- 2 adet kırmızı biber
- 2 adet soğan
- 3-4 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 dal biberiye
- Tuz
- Karabiber
Hindi göğsünü döverek inceltin. Zeytinyağında soğanları soldurun ve doğradığınız sarımsakları da ekleyin. Ispanağı ve dolmalık kırmızı biberi sotelediğiniz soğanın üzerine ekleyip karıştırın.
Karışıma tuz ve baharatları ekleyip soğumaya bırakın. Döverek incelttiğiniz hindi göğsüne ıspanaklı harcı yayıp, rulo şeklinde katlayın ve fırın ipi ile bağlayın. Önceden ısıtmış olduğunuz fırında pişirin.

Haberin Devamı

KESTANELİ PİLAV

- 2 su bardağı pirinç
- 200 gr. kestane
- 3 su bardağı su
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 3 yemek kaşığı kuşüzümü
- 2 tatlı kaşığı tuz
- Karabiber
- 1 çay kaşığı yenibahar
Kestanelerin kabuklarını soyup ızgarada pişirin. Ayrı bir tencerede 2 kaşık zeytinyağına soğanları ekleyin. Soldurduğunuz soğanın üzerine önceden yıkamış olduğunuz pirinci, dolmalık fıstıkları, kuşüzümünü ve yeni baharı da ekleyip karıştırın. Izgara kestane, su, karabiber ve tuzu ekleyin, kaynadıktan sonra 20 dakika daha pişirin.
DYT. MERYEM KÜRÜM

BALKABAKLI YILBAŞI KURABİYELERİ

- 2 bardak yulaf ezmesi
- 250 gr. balkabağı
- 2 tatlı kaşığı toz tarçın
- 1 bardak çekilmiş fındık
- 1 çay bardağı bal veya pekmez (tercihen keçiboynuzu)
- 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi tozu
- 1 çay kaşığı toz zencefil
Yulafı robottan geçirerek un haline getirin. Balkabağını haşlayın, püre yapın. Malzemelerin hepsini karıştırarak, kurabiye hamuru kıvamına getirin. Şekilli kurabiye kalıpları ile şekil vererek, yağlı kâğıt üzerine alın. Önceden ısıtılmış fırında pişirin. Toz tarçın serperek afiyetle yiyebilirsiniz.
DYT. MÜGE BAŞER

 

 

Yazarın Tüm Yazıları