Açlık kürleri işe yarıyor

Sadece kilo kontrolü için değil, sağlıklı ve güzel yaşlanmak için de yiyip içtiklerinize dikkat edin. Yediklerinizi “ilaç” gibi düşünmediğinizde, bir gün ilaç yutmak zorunda kalabileceğinizi bilin.

Haberin Devamı

Sadece yediklerinize değil yeme zamanınıza, hızınıza ve ayarınıza da özen gösterin. Az ve öz yemeye, iyice çiğnemeye ve yeme aralıklarınızı doğru belirlemeye dikkat edip, zaman zaman “kısa süreli açlık kürleri” yapmayı deneyin.
Bu kürlerin (haftada 1, 2 veya 3 gün) ciddi sağlık faydaları var. Ben denedim, mükemmel neticeler aldım. Bu kürlerin yararlarını da aşağıdaki kutuda size yeniden sıraladım. Bu yıl kliniğimizde de bu kürleri sık sık uygulayacağız. Detaylar için buyurun...
Açlık kürleri işe yarıyor

Aralıklı açlık kürleri bakın neler yapıyor

VARAN 1: İnsülini frenliyor
Aralıklı açlık kürlerinin pankreası dinlendirdiği, insülin üretimini azaltıp kan insülin seviyesini indirdiği, insülin direncini yönetilebilir hale getirdiğini gösteren ciddi bulgular var. Bu hem kilo almanızı engelliyor, hem mevcut yağların yakımına gösterilen direnci azaltıyor. Bu tür bir beslenme yaklaşımının genetik eğilimi olanlarda diyabeti önlediği, bazı diyabetlilerde de kan şekerini ilaçsız dengeleyebildiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

VARAN 2: Beli inceltiyor 
Açlık kürleri işe yarıyor

Aralıklı oruç kürleri, özellikle karın ve bel-kalça bölgesinde biriken yağları eritmede çok etkili. Bunu üçlü bir sistemle başarıyor: İnsülini düşürerek, büyüme hormonu ve norepinefrini ise yükselterek. Bilindiği gibi bu süreçlerin hepsi de yağ yakıp yağ depolamasını azaltan süreçler.

VARAN 3: Kanseri önleyebiliyor
Gıda tüketiminin sınırlanması ve kısa süreli açlık kürlerinin sık sık yapılması, kanserden korunmada da etkili yaklaşımlardan biri. Bununla birlikte “açlık kürleri kanseri önler” diyebilmek için daha çok araştırmaya ihtiyacımız olduğu kesin.

VARAN 4: Ömrü uzatıyor
Bize göre, yaş 50’yi geçince can boğazdan gelmez, gider! Az ve öz yiyen daha uzun yaşar. Aralıklı orucun laboratuvar hayvanlarında ömrü uzattığı net olarak gösterildi. Ancak insanlardaki ömür uzatıcı etki için henüz net bir kanıt yok. Kanıt yok ama umut var!

Haberin Devamı

VARAN 5: Kalbi güçlendiriyor 
Açlık kürleri işe yarıyor

Kısa süreli açlık kürleri sadece kilonuza değil, kalbinize de “ayar” getiriyor. Bunu kalbinizi olumsuz etkileyen farklı sağlık göstergelerini iyileştirerek başarıyor. Bu tür beslenme tansiyonu, LDL kolesterolü, kan şekerini, trigliserid seviyelerini düşürüyor. HDL -iyi- kolesterolü ise yükseltiyor. Kronik iltihap göstergesi “hs-CRP” seviyelerini azaltıp damarlardaki iltihapsal süreçleri yavaşlatabiliyor.

VARAN 6: Belleği koruyor
Şu kural zaten hep var ve burada da geçerli: Bedenimiz için iyi olan beynimiz için de iyidir. İnsülini, paslandırıcı oksidatif stresi ve yaşlandırıcı iltihabi süreçleri azalan bir beyin genç ve güçlüdür. Açlık kürleri beyni beslediği düşünülen (nörotrafik faktör) BDNF’nin de seviyelerini yükseltiyor. Bu nedenle de aralıklı açlık kürlerinin iyi planlandıkları takdirde Alzheimer ve Parkinson gibi yaşlılıkla ilişkili sorunları da geciktirebileceği düşünülüyor.

Haberin Devamı

VARAN 7: Gençleştiriyor! 
Aralıklı oruç kürleri, hücreleri yaşlandıran oksitleyici (paslandırıcı) süreçleri azaltıp hücreleri yıpratan iltihabi (inflamatuar) olayları baskılar. Hücrelere döllenme, söküğünü, yırtığını, yarasını beresini tamir etme, kirinden pasından temizlenip bir çeşit “kendine dönme” ve “yenilenme” yani detoks fırsatı sağlıyor. Bunda açlıkla yükselen büyüme hormonunun “gençleştirici” etkisinin de payı var.

BİR TAVSİYE
Kahvaltıda ne yiyip içelim?
Açlık kürleri işe yarıyor

* Yumurta yiyin: Yumurta uzun süreli tokluk sağlar. Tavsiye edileni “haşlanmış” ve “iyi pişmiş/katı” yumurta.
* Çay için: Çayda bol bulunan kateşinler yağ yakımını hızlandırıyor.
* Kahveden istifade edin: Kahvedeki kafein de tıpkı kateşinler gibi güçlü bir metabolizma aktivatörü.
* Bol su için: Kahvaltıdan hemen önce içilen yarım litre su metabolizmayı hızlandırıyor, yağ yakımını teşvik ediyor.
* Yoğurt tüketin: Yoğurt beli inceltiyor.
* Yulafı deneyin: Yoğurt yulaf karışımı veya sıcak yulaf lapası harika seçimlerden biri.
* Tohum ekleyin: Kahvaltınızda dönüşümlü olarak bademe, fındığa, kabak çekirdeğine ve cevize hatta üzüm çekirdeğine, susama da yer açın.
* Sebzeye yer açın: Kahvaltı masanızda salatalık, domates, maydanoz, yeşilbiber mutlaka bulunmalı. Bazen de “sebzeli omlet” denenmeli!

Yazarın Tüm Yazıları