‘Squid Game’den geriye kalan 10 şey

1. Oscar alan Güney Kore yapımı “Parazit” çok daha iyi bir sistem eleştirisiydi. “Squid Game” çok iyi başladığı benzer şekildeki eleştirisini bir noktadan sonra bile isteye ıskalıyor sanki.

Haberin Devamı

2. Yaşı senden daha büyük olanlara asla “Bu da yaşlandı” deyip geçme. Çünkü tecrübe her şeydir. Dizinin en yaşlı karakteri ve halat oyunu diyorum; izleyenler anlayacaktır.
3. Üniversite yıllarımda pek modaydı M.C. Escher’in eserleri. Oyunlara katılanların bir merdivenden bir başka merdivene geçtiği o renkli sahneler Escher’in meşhur bir işini anımsatıp duruyordu. Google’layınca o işi (“Görelilik”) buldum ve tüyler diken diken maziyi andım.
4. Dizi izlerken anımsadığım bir başka şey: TV tarihimizin en garip ve ürkütücü yarışma programlarından “Dokun Bana” pekala bizim “Squid Game”imiz sayılabilirmiş.
5. “Squid Game”in en çarpıcı tarafı; oyuna katılanların çaresizliğini ve ölüm korkusunu sonuna dek hissetmek. Tüm oyunları zevkle izleyen VIP’lerden ise fena halde nefret etmek.
6. Çocuk oyunlarının aynı zamanda çok karanlık bir tarafı yok mu? Mesela saklambaç. Düşününce o bile ürkütücü geldi şimdi.
7. Güney Kore’nin
kültür-eğlence ürünleri son dönemde revaçta. Ama bir yandan da kendilerini acımasızca eleştiriyorlar. İşin sırrı orada mı acaba?
8. Dizideki oyunların hiçbirini geçemezdim, net!
9. Michael Haneke yapımı “Funny Games” çocuklarıyız biz. “Squid Games”in ‘şiddetli’ yanı o yüzden çok da ürkütücü gelmedi bana.
10. Oyuncuların uyudukları yatakhanenin duvarlarına bakmaması algıda körlükle mi ilgili? Oyunlar duvarda resmedilmişti
çünkü...

Haberin Devamı

O Ses Zeynep Avcı
“O Ses”in Almanya versiyonunda yarışan Zeynep Avcı’nın performansını izlediniz mi?
İzlemediyseniz hemen açın, dinleyin.
Hafta sonu herkes Zeynep Avcı ve seslendirdiği “Yalan” şarkısını konuşuyordu.
Görünen köy ortada:
Her ne kadar Alman jürinin tüyleri diken diken olsa da Zeynep Avcı yakın zamanda Almanya’dan Türkiye’ye transfer olur ve esas burada starlaşır.

2 ay sonra unutulur
Aleyna Tilki’nin Dillon Francis albümünde seslendirdiği “Real Love” şarkısı...
◊ Çok örneği olan...
◊ Bu yüzden 2 ay sonra hatırlanmama riskine sahip bir şarkı. Ama yine de Aleyna doğru yolda.
Sonuçta kendi single’ı değil, bir işbirliği ürünü bu.
Arada bunlar da lazım.

Haberin Devamı

Hafta sonu...
- YEMEK
En iyi yemeği sürpriz bir mekanda, Nişantaşı’ndaki Retro Society’de yedim.
Bodrum’daki Sail Loft’la tanıdığımız Arda Önen’in mekanı genelde plak ağırlıklı eğlencesiyle ön plandaydı. Şimdi bu yönüne yeni sezonda iyi yemeği de eklemiş Arda. İyi yemeğin arka planında ise şef Yılmaz Öztürk var. Retro Society’nin menüsüne danışmanlık yapmış.
- CANLI PERFORMANS
En iyi canlı performansı ise Müştemilat’ta dinledim.
Deniz Yükseler öyle bir “Yolun Başında” performansı sergiledi ki, hâlâ şarkı kulaklarımda çınlamakta: “Seeen haylaz rüzgârlar önünde şimdiii...”

Yazarın Tüm Yazıları