Portekiz’den yükselen yeni konaklama modeli

Yıl 2012... 19 yaşındaki Francis Davidson, Montreal’deki McGill Üniversitesi’nde öğrencidir. Francis yaz tatilinde üniversiteden uzakta bir iş bulur ve dairesini kiralamaya karar verir. Bu kiralamadan iyi bir kazanç elde edince başka daireler tutar, onları da kiralayıp o yıl 53 bin dolar kazanır.

Haberin Devamı

Portekiz’den yükselen yeni konaklama modeli

Francis kısa sürede işi büyütür ve üniversiteyi bırakır. Bugün Sonder olarak bilinen şirketinin temellerini böylece atmış olur.
Şu anda 28 yaşında olan Francis Davidson’ın Sonder’i 10 ülkede, 35 şehirde ve 5 binden fazla mülke sahip. Şirketin değeri ise 1.3 milyar dolar. Francis, üniversitedeki dairesini kiralamaya başladığında girişimci olmak konusunda hiçbir fikri olmadığını söylüyor bir röportajında.
Şunu da ekleyerek: “Sanırım kendimi de şaşırttım.”

HAKAN KODAL ANLATIYOR

Doğrusu konaklama sektörünün hızlı yön değiştirmedeki gidişatı beni de şaşırtıyor. Yurtdışı tatillerinde çok sayıda Airbnb evinde kalmış biri olarak söyleyeyim: Evet, tipik turist profili geride kaldı. Kasıntı otellerde kalmak yerine lokal birinin evini kiralamak, özellikle Z kuşağı için çoktandır en cazip şey. Aynı zamanda bol sürprizli de... Sonder gibi yeni girişimler ise Airbnb modelini birkaç gömlek üst seviyeye taşıyor.
Şimdi onlara yeni bir model daha ekleniyor: Ando Living.
Portekiz’den yükselen bu modelin kurucularından biri Hakan Kodal.
Asıl işi gayrimenkul olan, Optylon Krea’nın ortaklarından Kodal’ı daha çok Beyoğlu Tomtom Sokak’ta yaptığı tasarım odaklı projelerle tanıyoruz. Ando Living ile bu kez bambaşka ama yine yaşam tarzı odaklı bir yöne yelken açmış Hakan Kodal. Şimdi söz onda...

DÜNYADA “SERVICED APARTMENT” YÜKSELİŞTE

◊ Ando Living nasıl başladı?

- Asıl işim gayrimenkul. Portekiz’de iş yapmaya başlayalı ise 7 yıl oldu. Kısa dönem konaklamaları yöneten LovelyStay isimli Fransız marka benim ortağım. Onlarla Lizbon’da bina yatırımları yapıyorduk. 5 yıl önce şöyle bir fikir doğdu: Airbnb’de bazen kötü sürprizlerle karşılaşabiliyorsun. Gittiğin ev fotoğraflardaki gibi çıkmıyor ya da binada bir problem oluyor. Biz dedik ki, bunun bir standardı olmalı. Pandemi başlayınca uzun dönem konaklamaya da girelim istedik ve otel doluluk oranları düşerken biz yüzde 70 doluluğa ulaştık. Çünkü insanlar artık otelde kalmak istemiyor.

◊ Sence neden?

- Otelin sunduklarına muhtaç değiller. İsterlerse her şeyi online sipariş verebiliyorlar. Ayrıca lokal gibi konaklamak, mahalleyi yaşamak istiyorlar. Bu yüzden şu anda dünyada “serviced apartment” yükseliyor. İstersen 3 gün, istersen 3 ay kalabileceğin, içi mobilyalı, belli bir standardı olan daireler bunlar. Bu akımın iki-üç tane büyük şirketi var dünyada. Onlardan biri Sonder. Diğeri Blueground. Fakat insanlar gittiği yerlerde sosyalleşmek, lokal komüniteye karışmak istiyor. İşte buradan Ando Living fikri ortaya çıktı.

◊ Soho House gibi mi?

- Soho House modeli herkese açık değil. Bizim kulüplerimiz herkese açık olacak. Aynı vizyona sahip insanlar toplanacak. Yüksek tavanlı, avlulu bu mekânların içinde havuz, gym, restoran, konsept dükkân ve çalışma alanları olacak. Tabii kiralanan daireler de.

SIRADA İSTANBUL VAR

◊ Ne zaman açılıyor?

- Önümüzdeki yılın sonunda. Lizbon’da üç, Portekiz’de ise toplamda beş tane kulüp olacak. Şu anda Portekiz’de Ando Living olarak 600 adet kiraladığımız daire zaten var. Hedefimiz 8 ülkede 20 adet Ando Living kulübü açmak. Sırada İspanya, Yunanistan ve Dubai var. Elbette İstanbul listemizde. Tomtom Mahallesi’ndeki kırmızı bina Ando Living’in kulüplerinden biri olacak.

◊ Yani evde konakladığın dönemlerde sosyalleşmek istersen kulübe de gidebileceksin. Doğru mu anladım?

- Evet, bu modeli bir lego gibi düşün. Aynı mahallede birbirine yakın daireler ve onları tamamlayan, insanları bir araya getiren sosyalleşme kulüpleri.

 

Yazarın Tüm Yazıları