‘Yemek yememe sorununu kaygılı ebeveyn yaratıyor’

‘Yaz iştahsızlığı’, anne-babaları endişelendirebiliyor. Elinde tabakla çocuğunun arkasından koşturanlar görüyoruz. Ancak bu tutum, çocukların yemek yeme davranışını olumsuz etkiliyor.

Haberin Devamı

 

‘Yemek yememe sorununu kaygılı ebeveyn yaratıyor’
Ebeveynler, çocuğuna sürekli yemek yemesini hatırlatırsa çocuk yemek yemeyi sorun haline getirebilir.

ÇOCUKLARDA YAZ İŞTAHSIZLIĞI NEDEN OLUR?

Diyetisyen Zeynep Çapay: Yazın çocuklar hep dışarıdadır ve kendilerini oyuna kaptırarak çoğu zaman acıktıklarını ve susadıklarını bile fark etmezler. Genelde sıvı tüketimini de yemekten önce yaptıkları için masada hemen “Doydum” derler. Anne-babaysa çocuğunun yemediğini, yaşıtlarına göre yetersiz beslendiğini düşünür. Ama kıyaslama yapmak doğru değil, çünkü her çocuğun büyüme hızı farklıdır ve onu kendi ihtiyaçlarına göre değerlendirmek gerekir.

PEKİ GENEL OLARAK YEMEK YEMEME DAVRANIŞININ SEBEBİ NEDİR?

Haberin Devamı

Psikolog Ali Orhan: Yemek yememe davranışı, yaygın olarak aşırı korumacı yetiştirilen ilk çocuklar, tek çocuklar veya geç gelen çocuklarda görülür. Kalabalık ailelerde yetişen çocuklarda yemek yememe davranışı pek görülmez. Aslında fiziksel veya biyolojik hastalıklar gibi çok özel durumlar dışında çocuklarda yememe sorunu yoktur. Bu sorunu kaygılı ebeveynler yaratırlar. Çocuğuna sürekli bir şeyler yedirme derdinde olan ebeveyn, çocukta yanlış bir algı oluşmasına sebep olur. Çocuk, yemeği annesi için yediğini düşünür ve yemek yemediğinde annesinin kaygısını gördüğünden bunu kendi istekleri için bir araç olarak kullanmaya başlar. 

AİLELERE ÖNERİLERİNİZ NELER?

Ali Orhan: Yemek yemek, nefes almak kadar doğal ve gerekli bir ihtiyaçtır. Bu sebeple anne-babalar rahat olsunlar. Çocuk nefes aldığında, su içtiğinde nasıl ‘normal’ davranılıyorsa yemek yerken de aynı tepkiyi vermek gerekir. Gelişim dönemine uygun olan yemeği, önüne koymanız yeterlidir. Kaşık tutabilecek, sofrada oturabilecek fiziki duruma geldiğinde sofraya oturtun. Kendisinin yemesine izin verin. İlk zamanlarda çevreyi kirletebilir, sabırlı olun. “Aferin” demeyin.

Zeynep Çapay: Çocuk acıkmadan, ona yemek yeme baskısı yapmak doğru değil. Yazın güne geç başlayan çocuklarda, kimi zaman sağlam ve doyurucu iki öğün ve aralarda yenilen meyve yeterli olabilir.

Haberin Devamı

EĞER ÇOCUK YEMEK İSTEMİYORSA ONU ZORLAMAK DOĞRU MU?

Ali Orhan: Ebeveynler, çocuğuna sürekli yemek yemesini hatırlatırsa çocuk yemek yemeyi sorun haline getirebilir. Anne-babayı cezalandırmak için yemek yemeyi kesebilir. Böyle durumlarda çocuğun üzerine gitmemek, acıktığını söylediğinde yemek saatini beklemesini söylemek etkili yöntemlerdir. İyi anne-babalık çocuğa çok yemek yedirmekten ziyade ona değerli olduğunu hissettirmektir.

 

HADİ GİDELİM
‘Yemek yememe sorununu kaygılı ebeveyn yaratıyor’
Tahta oyuncak boyama atölyesi

Bu atölyede çocuklar, birbirinden güzel tahta oyuncakları boyayıp kendi oyuncağını şekillendirmenin keyfini yaşayacak.

Yer: İstanbul Oyuncak Müzesi

Tarih: Yarın

Saat: 10.30-18.00

Yaş: 4+

Haberin Devamı

İletişim: (0216) 359 45 50

Fiyatı: 80 lira

FOTOĞRAFINI ÇEK, GÖNDER

Ailenizin minik üyesinin fotoğrafını çekin, #HürriyetÇocuklaHayat etiketiyle Instagram’da paylaşın, bu sayfada yayımlayalım.
‘Yemek yememe sorununu kaygılı ebeveyn yaratıyor’
Meral ve Mehmet Şahin’in oğlu Mete.

Yazarın Tüm Yazıları